A Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum galériáján nyílt meg az a kiállítás, mely a Petőfi nevét viselő középiskolák országos találkozójának képzőművészeti szekcióját volt hivatott bemutatni.

-Hirdetés-

A Petőfi nevét viselő iskolákat a város gimnáziuma látta vendégül több napon át. Az ünnepi alkalom Szentgyörgyiné Szlovák Mária, a Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, és Technikum igazgatójának köszöntőjével indult. Az igazgatóasszony elmondta, hogy az eseményen a képzőművészeti pályázat mellett, a szavaló- és az irodalmi egyéni és csapatverseny értékelésére, valamint az összesített eredmények kihirdetésére is sor kerül.

Majd Gmoser István zenetanár kilencedik évfolyamos tanulói (Dicsa Márk, Erdélyi Attila, Grausza Ádám, Megyeri Ádám) Kossuth nótákat énekeltek klarinétkísérettel (László Zsolt)

Gmoser István tanítványai: (balról) Grausza Ádám, Dicsa Márk, Megyeri Ádám, Erdélyi Attila és László Zsolt

Kispálné Dr. Lucza Ilona adta át a szavalóverseny helyezettjeinek az okleveleket és a nyereményeket. Megköszönte azt a „verskavalkádot, melyet a zsűri tagjai megismerhettek a diákok előadásában”.

Ács-Lucza Anna (3. helyezés – Bonyhád)
Makkos-Illés Marcell (2. helyezés – Sárbogárd)
Surányi Lajos (1. helyezés – Kiskunfélegyháza)

Az irodalmi csapatversenyről Fodor Tamás, a szekció szervezője és koordinátora beszélt. Úgy fogalmazott, hogy a főként kompetenciaalapú, elsősorban szövegértést igénylő feladatokat szépen megoldották a csapatok.

Az alábbi eredmények születtek:

Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási nyelvű Technikum és Kollégium (3. helyezés)
Kisvárdai SZC Fehérgyarmati Petőfi Sándor Technikum (2. helyezés)
Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium (1. helyezés)
Fodor Tamás értékeli az irodalmi csapatversenyt

Az irodalmi pályázatra beérkezett művek közül hármat értékelt helyezéssel és az összesített eredménybe számító ponttal a zsűri.

Nagy Árpád – Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási nyelvű Technikum és Kollégium (3. helyezés)
Bartha Antónia – Kisvárdai SZC Fehérgyarmati Petőfi Sándor Technikum (2. helyezés)
Luczek Diána – Sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázuim (1. helyezés)

A különböző előképzettségű diákok által beküldött képzőművészeti alkotásokat – melyekről Furák Attila, a képzőművészeti alkotásokat értékelő zsűri elnöke beszélt a jelenlévőknek – két kategóriában is díjazták.

A Petőfi nevét viselő iskolák pályázatának témája természetesen a Petőfi 200 bicentenárium. Nyolc iskolából harmincnégy pályamű érkezett be. A plakát műfajt azért választották a kiírók, mert közel áll a diákokhoz. A mindennapi életben offline és online módon is találkoznak ezzel az alkalmazott grafikai műfajjal, melynek célja jelen esetben a kulturális kommunikáció volt. A zsűrizés fő szempontjai a képi és tipográfiai elemek harmóniája, a megvalósítás minősége volt. A zsűri tagjai Babucsikné Zeikfalvy Anna, Bartháné Szabó Ildikó és Furák Attila voltak.

A zsűri által legsikeresebbnek ítélt alkotások készítői:

Tímár Mátyás – Szolnoki SZC Petőfi Sándor Technikum és Szakképző Iskola (3. helyezés)
Keskeny Krisztofer – Szolnoki SZC Petőfi Sándor Technikum és Szakképző Iskola (2. helyezés
Volf Mátyás Szilveszter – Szolnoki SZC Petőfi Sándor Technikum és Szakképző Iskola (1. helyezés).
Meseszép alkotások születtek

Különdíjat nyertek:

Barna Mátyás – Petőfi Sándor Műszaki Technikum, Gimnázium és Kollégium, Aszód (3. helyezés)
Bogár Dominik – Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási nyelvű Technikum és Kollégium (2. helyezés)
Geiger Nikolett – Sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium (1. helyezés)

Végezetül ismét Kispálné Dr. Lucza Ilona lépett a mikrofonhoz, hogy az összesített versenyeredményt is kihirdesse. Előtte azonban megköszönte a Petőfi Társaság nevében az elmúlt időszakot, a közös munkát és élményeket. Kiemelte, hogy egy ilyen találkozó kuriózumnak tekinthető ma Magyarországon, különösen középiskolai szinten.

Kispálné Dr. Lucza Ilona Szántó Sándor által felajánlott alkotással

A Petőfi Társaság és a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum által korábban profi művészek számára kiírt pályázatának egyik alkotója – Szántó Sándor – két művét ajánlotta fel a verseny résztvevőinek. Az egyik alkotást az irodalmi vetélkedő győztesei, az aszódi diákok vihették haza. A másikat pedig az összesített versenyt megnyerő Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási nyelvű Technikum és Kollégium. A kiskunfélegyházi csapat a győztes serleg boldog tulajdonosaként térhetett haza.

Az alkalom végén a jövő évi találkozóra az aszódi különítmény hívta meg a többi iskolát. Valamint Szentgyörgyiné Szlovák Mária köszönte meg a kiállítás lehetőségét, és méltó helyszínét dr. Filus Erikának.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (85 db kép)
MEGOSZTÁS