Március harmadik hetében, 2023. március 13-15. között rendezték meg a Petőfi nevét viselő középiskolák országos találkozóját, melynek ötödjére volt házigazdája a kiskőrösi intézmény, ahová Aszódról, Bonyhádról, Fehérgyarmatról, Mezőberényből, Kiskunfélegyházáról, Sárbogárdról, Pápáról és Szolnokról érkeztek három-négy fős delegációk. A találkozó célja Petőfi Sándor munkásságának méltatásán túl az ország különböző helyein működő, különböző képzési profillal rendelkező iskolák közötti kapcsolat erősítése, egymás munkájának megismerése. Szavalóverseny, irodalmi vetélkedő és előadás, valamint képzőművészeti kiállítás színesítette a háromnapos találkozót, melyről Szentgyörgyiné Szlovák Mária, a KEVI igazgatója mesélt hírportálunknak.

-Hirdetés-

 

„Sikeres rendezvénynek mondhatjuk ezt a háromnapos találkozót, mely hétfőtől szerdáig tartott, s ami kapcsán vendégeinktől több pozitív visszajelzést is kaptunk – többek között azt, hogy nagyon családias volt a rendezvény, érezték, hogy szívesen látjuk őket. Sőt volt olyan pedagógus, aki azt mondta, hogy az idei osztálykirándulását ide fogja szervezni, Kiskőrösre. Mivel ezt a ma már hagyományosnak mondható találkozót közel negyven évvel ezelőtt, 1985-ben rendezték meg először, az évek során kialakult már egy „forgatókönyve”, amihez természetesen mi is tartottuk magunkat. S míg korábban négynaposak voltak ezek a találkozók, az utóbbi években viszont csak háromnaposak, így utólag egy kicsit feszesnek találtam a tempót. Ennek ellenére próbáltuk úgy beosztani az időt, hogy legyen lehetőség a kötetlenebb ismerkedésre, beszélgetésekre is. S bár a városunkban szervezett állami ünnepséghez igazodva eredeti elképzeléseinkhez képest történtek változások, alapvetően minden tervezett programunkat meg tudtuk tartani. Ehhez nagyon sok segítséget kaptunk akár a szállást, akár a helyszíneket illetően, legyen szó a Hagyományok Házáról, Petőfi Emlékmúzeumról; a SZÓLAM Művészeti Iskola vagy a Városháza díszterméről. Ezen intézmények vezetőinek, fenntartóinak, dolgozóinak köszönjük az önzetlen segítséget. Étkezéseinket az Eatrend és a Jó Pásztor Evangélikus Szeretetotthon biztosította, de egyik este például pizzáztunk, míg a közlekedésben a helyi buszjárat segített bennünket első este. A Tourinform és a Kőrösszolg Kft. dolgozóira is számíthattunk, mint ahogy a helyi média is mindenben a rendelkezésünkre állt. Nekik is nagyon köszönjük a munkájukat!

De köszönettel tartozom kollégáimnak is, közülük is kiemelve Ambrus Tamás és Horváth Kinga igazgatóhelyetteseket, Fodor Tamást, a humán munkaközösség vezetőjét, akik leginkább kivették részüket e találkozó kapcsán a munkából, illetve név szerint kiemelném még Furák Attilát, aki a kiállítást szervezte és nyitotta meg. S persze rajtuk kívül még nagyon sok pedagógus, technikai dolgozó, diák munkájára, összefogására volt szükség ahhoz, hogy vendégeink minden téren jól érezzék magukat városunkban, iskolánkban.

A találkozó hivatalos megnyitóját hétfőn a városháza dísztermében tartottuk, ahol Domonyi László polgármester úr és Kispálné dr. Lucza Ilona, az Országos Petőfi Sándor Társaság elnöke is köszöntötte a megjelenteket. Szeretném kiemelni, hogy e találkozók koordinátora az Országos Petőfi Sándor Társaság, így ez a rendezvény általuk is támogatott mind erkölcsileg, mind anyagilag.

Domonyi László, Szentgyörgyiné Szlovák Mária és Csikány Tamás

Az ünnepélyes megnyitó után Csikány Tamás professzor úr előadását hallgathattuk meg a katona Petőfiről, majd a Petőfi Szülőházat és Emlékmúzeumot látogattuk meg, ahol dr. Filus Erika igazgatóasszony egy rövid tárlatvezetést tartott a diákoknak, majd a tanterületen zártuk a napot. Itt még volt egy kis feladatuk a diákoknak, hiszen vacsora utánra még prezentációkkal készültek a diákok. Azt a feladatot kapták, hogy maximum ötperces időkeretben tartsanak egy kis ízelítőt iskolájuk és/vagy városuk Petőfi -kultuszáról. Ez a feladat arra is nagyon jó volt, hogy egy kicsit megismerhették egymást a tanulók. Mivel borászati iskola is vagyunk, ezért erre az estére a felnőttek részére borkóstolóval is készültünk, melyet Filus János kollégám tartott. 

A keddi napot – melyen fenntartónk, a Magyarországi Evangélikus Egyház Nevelési és Oktatási Osztálya is képviseltette magát Bujdosó Erika és Magyari Marci személyével – a szavalóversennyel kezdtük, melynek zsűritagjai Maczelka Mária, Szabadszállási Jánosné és Kispálné dr. Lucza Ilona voltak.

A versmondó verseny kötelező eleme Petőfi Sándor: Csalogányok és pacsirták c. verse volt

A szavalóverseny után, Szabadságharc címmel tartott dramatizált előadást Petőfiről és Aranyról, Tóth Péter Lóránt versvándor és Kálló Béla, Jászai Mari-díjas színművész.

Tóth Péter Lóránt és Kálló Béla, Petőfi Sándort és Arany Jánost személyesítették meg

Kora délután vendégeink is megtekintették a Honti Erika tanárnő által rendezett rövid iskolai megemlékezésünket az 1848-as márciusi forradalomról, majd  az irodalmi vetélkedő következett.

Az iskolai ünnepi műsort dalokkal színesítették

Ennek a csapatversenynek a zsűritagjai iskolánk pedagógusai (Honti Erika, Kaposvári Éva) mellett Kispálné dr. Lucza Ilona és Turán István történész voltak, akiknek szintén köszönettel tartozunk, majd átmentünk a Petőfi Emlékmúzeumba, ahol sor került az eredményhirdetésekre, illetve a beérkezett pályaművekből rendezett kiállítás megnyitójára. 

Háromfős csapatokban dolgoztak az irodalmi vetélkedő feladatain
Kapcsolódó cikk
Petőfi nevét viselő középiskolák országos találkozójának eredményhirdetése zajlott az Emlékmúzeumban
Petőfi nevét viselő középiskolák országos találkozójának eredményhirdetése zajlott az Emlékmúzeumban
A Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum galériáján nyílt meg az a kiállítás, mely a Petőfi nevét viselő középiskolák országos találkozójának képzőművészeti...

Innen a diákok és felnőttek tetszését egyaránt elnyerő városi fáklyás felvonulásra és zenés irodalmi előadásra mentünk, majd vacsora után a Szivárvány Néptáncegyüttes tagjai és a Kóborzengő Zenekar tartottak nekünk táncházat. Nagyon hálás vagyok a táncosoknak, amiért ilyen sokan eljöttek erre a rendezvényre, s bár ekkorra vendégeink már nagyon elfáradtak, azok számára, akik aktívan bekapcsolódtak ebbe a programba, hatalmas élményt szereztek!

Kapcsolódó cikk
Egyedülálló kokárda flashmob az ünnep jegyében
Egyedülálló kokárda flashmob az ünnep jegyében
Az elmúlt évben már megrendezett fáklyás felvonuláshoz hasonló eseményre került sor a Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódóan Kiskőrösön. A szolgáltatóház előtti...

Szerda reggelre hagytuk a keresztelési anyakönyvi kivonat megtekintését. Kecskeméti Pál lelkész úr fogadott bennünket az Evangélikus templomban, ahol nemcsak a költő kereszteléséről szóló bejegyzést mutatta meg vendégeinknek, de beszélt Kiskőrös történetéről, evangélikusságról és magáról a gyülekezetről is. Tehát nemcsak a múltról, hanem a jelenről is.

A templomban Kecskeméti Pál lelkész várta őket

Ezt követően vendégeink a János Vitéz Látogatóközpontba látogathattak el, illetve csatlakozhattak a városi ünnepi programokhoz. Így a kiskunfélegyházi delegációt vezető tanárnő személyével képviseltették magukat a Petőfi-szobor előtti rendhagyó koszorúzáson is.

Kapcsolódó cikk
Egyedi kokárdával ajándékozták meg az első osztályosokat Petőfi Sándor szülővárosában
Egyedi kokárdával ajándékozták meg az első osztályosokat Petőfi Sándor szülővárosában
2023. március 15-én, szerdán a Polgármesteri Hivatal dísztermében kezdődtek el az aznapi ünnepi rendezvények az önkormányzati elismerések átadásával. Ezt követően...

Bízom benne, hogy vendégeink sok élménnyel gazdagodva tértek haza rendezvényünkről, s még sok közös találkozó részesei lehetnek intézményeink tanulói, pedagógusai.” 

Kiemelt kép: Evangélikus nevelés facebook oldal 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (150 db kép)
MEGOSZTÁS