A Pedagógiai Szakszolgálati Hetek keretében március negyedik hetében a nevelési tanácsadás szakfeladatunk pedagógiai vonatkozású ellátása mutatkozott be.

A korai intervenció, a preventív beavatkozások lehetősége a gyermekek harmadik életévét követően is folytatódik. Ez a szakfeladat nyújt lehetőséget a 4 évesek óvodai pedagógiai csoportos szűrésére (a szülő beleegyezésével), melyek az idén március végén zárultak: 368 gyermek szűrését igényelték a szülők, melyet szakembereink külső helyszíneken, az óvodákban, az óvodapedagógusokkal együttműködve végeztek. Fontos szerepet játszik a korai beavatkozásokban ez a szűrés, hiszen az eredmények függvényében, javasolhatunk célzott szakorvosi (főként szemészeti és fül-orr-gégészeti) kivizsgálást, adhatunk további javaslatot a gyermek fejlesztési lehetőségeire, valamint a szakértői bizottsági vizsgálat iránti kérelem benyújtására, a további részletes vizsgálat, az esetleges célzott megsegítés szükségességének megállapítása érdekében. Az idén ötven gyermek esetében tartottuk szükségesnek a részletes, közoktatási státusz megállapítására irányuló felmérést.

-Hirdetés-

Ez a szakfeladat is számos térítésmentes fejlesztő foglalkozást biztosít – szülői megkeresést követően – azoknak a gyermekeknek, akiknek fejlődése kissé meglassúbbodott, illetve különböző rizikófaktorok nyomán a tanulási problémák kialakulásának veszélye fennáll. Az életkori sajátosságok, a helyszín adta lehetőségek és szakembereink kapacitásának figyelembevételével a kiscsoportos foglalkozások jellemzően heti egy, nagyobbaknál heti két óra időtartamban folynak.

RIZI- BIZI foglalkozásainkon a legkisebbek, a 3 év alattiak mozgásfejlesztése illetve beszédindítása folyik egyéni szűrést követően. Ők jellemzően kortárs közösségben még nem vesznek részt, fejlődésük nem mutat eltérő utat, ugyanakkor kisebb megsegítésre van szükségük a fejlődési lépcsőfokok megtételéhez. Gyakorta elegendő a szülőknek javaslatot adni, miként tudják játékosan segíteni gyermekük fejlődését, melyet havi-kéthavi rendszerességgel kollégáink ellenőriznek, „nyomon követve” a fejlődési útvonalat. Óvodáskorú gyermekek számára nyitott a MOZGOVI csoportunk, ahol TSMT-terapeuta segíti elsősorban az idegrendszeri éretlenségből fakadó problémák korrekcióját. Iskolaelőkészítő foglalkozásaink a nagycsoportos óvodások sikeres iskolába lépését az olvasás-írás-számolás elsajátításhoz szükséges alapkészségek megerősítését támogatják. Kisiskolások számára első osztályosoknak lehetőségük volt az olvasás-íráskészség megerősítő csoportba jelentkezni, illetve a másodikosok SZÁM- VÁR csoportos foglalkozás keretében játékos formában mélyíthetik a matematikai ismereteket. Kilenc-tíz éves korosztálynak a szövegértés megerősítésére, tíz év feletti diákok számára a tanulástechnika támogatására tartunk foglalkozásokat. A nevelési tanácsadás szakfeladat különleges színfoltjai a kettős vezetésű, pszichológiai-pszichopedagógiai megközelítésű önismereti és mesecsoportok. Foglalkozásainkról szóló plakátokat minden tanév elején kiküldjük a körzetünkbe tartozó óvodáknak/iskoláknak, figyeljék a hirdetőtáblákat, illetve érdeklődjenek titkárságunkon! A csoportok korlátozott számban indulnak, a résztvevők jelentkezési sorrendben kerülnek felvételre. Előjegyzést 2023 júniusától veszünk fel a 78/511-993 telefonszámon. Részvétel feltétele: iskolai/óvodai rendszerben fejlesztőpedagógiai megsegítésben nem részesül, a szülő vállalja a gyermek rendszeres megjelenését. Ebben a tanévben csatlakozásra már nincs lehetőség.

Ezen a héten is lehetősége volt a szakembereknek illetve szülőknek különböző bemutató órákon részt venni. Bemutató órát tartott: Balatoniné Morvai Valéria, Csóvics Tünde, Majoros Aliz Edit, Nagyné Tanács Adrienn, Suba- Nemes Dóra.

Gyóniné Jónás Réka és Majoros Aliz Edit gyógypedagógusok tartottak előadást online formában a következő tanévben kiscsoportot vezető óvodapedagógusok számára Az időbeli tájékozódás segítése a viselkedésproblémák megelőzésében, illetve hogyan szoktassuk be a szülőt? valamint az első-második évfolyamot tanítók számára Digitális bennszülöttek az offline – time-ban, avagy mit jelent a készségkialakítás a COVID után, illetve hogyan (sz)oktassuk a szülőt? címmel.

Összegezve, magas színvonalú munkát láthattak az érdeklődő szülők, óvodapedagógusok, pedagógusok. A pedagógiai területen fontos szerepet játszik a prevenció, a felzárkóztatás és a sikeres iskolakezdéshez való segítségnyújtás. Foglalkozásaink derűs hangulatban, a gyermekek/tanulók fejlődését szem előtt tartva zajlanak.

A Pedagógiai Szakszolgálat szolgáltatásai továbbra is térítésmentesen vehetők igénybe, előzetes bejelentkezés alapján (78/511-993).

Írta, képek: Csóvics Tünde, nevelés tanácsadás-pedagógiai munkacsoport – vezető

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (9 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira