Az Eltájolók TSE 19. alkalommal szervezi meg az országos szinten is elismert alföldi teljesítménytúráját 2023. április 22-én. Nevéhez méltóan az egyesület is csatlakozik a bicentenáriumi eseményekhez.

-Hirdetés-

 

Döme Gézát, az Eltájolók elnökét kérdeztem az új távról. Milyen újdonságokat rejt az útvonal azok számára, akik bátorkodnak megküzdeni a 200 km-es szakasszal?

Gyalogosan és kerékpárral is megtehetik ezt a versenyzők. Gyalogszerrel Kiskunfélegyházán van körülbelül a táv fele. De áthaladnak Kecskeméten – ahol éppen az útvonaltervezés során fedeztem fel egy Petőfi-parkot –, Városföldön, Kerekegyházán is. Bár a bugaci puszta jellegzetes, nádfedeles kunyhókkal szabdalt arcát valószínűleg éjszaka mutatja majd meg, ezen a részen is áthaladnak a túrázók.

A kerékpáros szakasz pedig néhány kilométertől eltekintve végig bicikliúton, de mindenképpen aszfalton vezet. Érintve például a Szabadszálláshoz tartozó Kurjantópusztát, Tázlárt, Szankot, Soltvadkertet. Igyekeztem azokat a településeket beilleszteni a látnivalók közé, amelyek Petőfi életútjában is fontosak voltak. Illetve mindkét részen feltérképeztem a vendéglátóhelyeket, hogy az élelmiszerutánpótlás megoldható legyen. Ezek listáját is elérhetővé tesszük majd a verseny napjára.

Egyéb változást tapasztalhatnak még a jelentkezők?

Idén újra megszervezzük a 70 km-es gyalogos távot, amit az utóbbi években elhagytunk. Illetve a bicentenáriumi évhez kapcsolódóan új, egyedi emlékpólót vásárolhatnak a túrázók.

Mik a hagyományos tudnivalók az idei túráról?

A Petőfi Túra most is része a Kiskunsági Barangoló Túrakupa sorozatának. Minden megszokott távra lehet nevezni. Gyalogosan a 15, 20, 40 és 70 km-esre, kerékpárral pedig az 55, 70 és 90 km-esre, a fent említett 200-asokon felül. Az elmúlt évben bevált új start és cél helyszín a kiskőrösi Szabadidőpark lesz. Lehetőség nyílik kedvezményes előnevezésre, valamint idén is adunk nem papír- hanem GPS-alapú térképet, amivel az ökológiai szempontokat szeretnénk tiszteletben tartani. Ez utóbbi miatt kérünk mindenkit, hogy hozzon magával vízhordó edényt is. Az ellenőrzőpontokon való áthaladást pontőröktől kapott pecsétekkel vagy az út mentén elhelyezett, bójákkal jelzett pontokon, zsírkrétával lehet majd bizonyítani.

Az előnevezés határideje: 2023. április 16. (link)
Természetesen a helyszínen is lehet majd nevezni.

Bicentenáriumi emlékpóló rendelés határideje: április 8.

Hol értesülhetnek az érdeklődők a Petőfi Túra és az egyesület aktuális tudnivalóiról?

A holnapunkon: eltajolok.hu és a Facebook-oldalunkon.

Mindenkit várnak szeretettel az Eltájolók!

 

A képeket Döme Géza készítette.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (9 db kép)
MEGOSZTÁS