Az Isten Pénze után, április 4-én a legsikeresebb magyar musicalt, A Padlást hozta el Kiskőrösre a Magyarock Dalszínház. A mű Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter félig mese – félig musicalje. Ősbemutatójára 1988. január 27-én került sor a Vígszínházban, Marton László rendezésében. A mű egy betörés, két szerelmes fiatal és négy, a túlvilágot kereső szellem történetét meséli el.

-Hirdetés-

A kétfelvonásos darab eseménydús története csodálatos dallamokkal és humorral fűszerezve repítette el a nézőket egy mesebeli helyre, ahová szellemek érkeztek egy padlásra. Olyan mesehősök szellemei, akikre senki nem emlékszik: a nyolcadik törpe, a herceg, akinek nem sikerült felébresztenie Csipkerózsikát, a Kölyök, aki elkiabálta magát, hogy meztelen a király, és a többiek, akik eljutnának már végre az „örökre szépek” bolygójára, amit évszázadok óta keresnek.

Sokan voltak kíváncsiak a kiskőrösi előadásra, még pótszékek is kerültek a színházterembe

Az Ősbemutató óta számos társulat bemutatta már a darabot. A Magyarock Dalszínház színésze, Tihanyi Dániel számára felemelő érzés visszagondolni arra, amikor először látta a musicalt.

– 8-9 éves lehettem, amikor a nővérem elvitt egy Gimnázium udvarába, ahol egy amatőr társulat játszotta el a darabot. Ez volt életem legelső színházi élménye és ez után kezdtem el érdeklődni a színház, színészet iránt. Akkor még nem gondoltam, hogy én fogom játszani a darabban lévő rádiós szerepét.

Tihanyi Dániel 2008-ban került a társulathoz. Kezdetben még Révészt alakította, de időnként beugorhatott az akkori Rádiós szerepére, ami később egy állandó szereppé vált számára.

A darab témája, háttérüzenete kortalan, örök érvényű. Jó érzékkel mutatja be az elmúlást, és szól arról, hogy mennyire fontos az emlékezés. A Dalszínház színésznője Tóth Dorottya szerint a darab mély mondanivalója és a szívhez szóló dalok miatt ilyen népszerű ez a musical.

– A műben mindenki megtalálja a saját igazságát. Szerintem a fő üzenete az, hogy azok az emberek, azok a lelkek, akik már elmentek közülünk, ők is mindig itt vannak velünk, a szívünkben.

Turbók Attila rendező asszisztens, a Magyarock Dalszínház különleges megalakulásáról beszélt.

– Vizeli Csabát, a színház igazgatóját több mint 20 évvel ezelőtt felkérték egy március 15-i műsor megszervezésére. Az ünnepi műsort lelkes amatőrökkel, néhány jó énekessel és színésszel együtt szervezték meg, ami olyan jól sikerült, hogy általuk megalakult a Magyarock Dalszínház.

Az immáron több mint 20 éves társulat a történelmi témájú előadások mellett nagy sikerrel mutatta be a Made in Hungária, az Anconai szerelmesek vagy a Csoportterápia című darabokat. Pár héttel ezelőtt pedig a Petőfi200 Emlékévhez kapcsolódva nagy sikerrel adták elő A költő visszatér című új színjátékot Komáromban.

Kiemelt kép: https://pb2.jegy.hu 

MEGOSZTÁS
Írta: vira