A héten új mesesorozat indul a VIRA.HU-n. A KEVI Petőfi Sándor Általános Iskolájának 1.b- s tanulói által választott főszereplőkkel. Legyen ez a közös kaland egy kihívás! Bizonyítsuk be együtt, hogy vannak olvasó, alfa generációs gyerekek városunkban. Az első mese Izlandra kalauzol el bennünket, Asztalos Petra kedvéért. Sudár, a kis sarki róka álma válik valóra. A mese csodaszép illusztrációit Petra készítette.

Sudár álma

Izland különleges szigetén élt Sudár, a kis sarki róka lány. Itt északon mindig fújt a szél. Az állatok gombóccá gömbölyödve várták a tavaszt. Így volt ez Sudár családjában is. A kis sarki róka azonban unatkozott.

-Hirdetés-

Anyu – nyöszörgött. – Szeretnék kimenni Slukkal játszani!

Sudár, a kis sarki róka lány

Slukk volt a legjobb barátnője. Folyton együtt bolondoztak. Neki a legféltettebb titkait is elmesélte. Olyanokat, hogy reszketni kezd a mancsa, ha meghallja a jegesmedve szót. És a legnagyobb álmát: hogy ő legyen az énekes a Sarki Fény Napi ünnepségen. Ez olyan nagyon nagy titok volt, hogy Slukknak le kellett tennie a kismancs esküt. Hogy soha, de soha, de soha senkinek nem árulja el. A Sarki Fény Napi ünnepségen a legügyesebb diákok énekelnek. Csakhogy Sudár tegnap kapott egy feketepontot Rudolf tanítóbácsitól.

Pedig ő nem tehetett róla, hogy akkor röppent fel egy sirály az iskola előtti szirtről, mikor a legmélyebb hangot kellett énekelnie. Úgy megijedt, hogy felsikoltott. Nem éppen a legmélyebb hangon. Majd elsüllyedt szégyenében, ha rá gondolt. Csak annak örült, hogy Slukk nem nevetett. Bezzeg a többiek! A kis róka megrázta a fejét. Hátha úgy eltűnik a rossz emlék.

Anya – folytatta a könyörgést. – Nagyon szeretnék kimenni!

Sudár – pirított rá az anyukája – , mondtam már, hogy este megyünk ki. Légy türelmes!

Asztalos Petra es Sudár

De még olyan sokára lesz este!

– Játssz a testvéreddel! Úgy gyorsabban telik az idő.

– De az uncsi! – toppantott dühében. Ám az anyukáját nem tudta meggyőzni. Összekuporodott, és csendben várt.

Arra ébredt, hogy az apukája ébresztgeti.

Indulnunk kell! Kezdődik az ünnepség.

Izland minden állata összegyűlt. Sudár izgatottan, irigykedve nézte az osztálytársait. Vajon melyikük fog énekelni? Alig akart hinni a fülének, amikor Rudolf bácsi megszólalt:

Ma este Sudár fog énekelni!

A kis róka szíve a torkában dobogott. Ez nem lehet! Mindenki tapsolt. Majd összerogyott a lába, amikor a sziklára lépett. Énekelni kezdett. Hófehér bundáján táncot járt a sarki fény. Úgy érezte, ez élete legszebb estéje.

MEGOSZTÁS