A magyar nyelv és irodalom, illetve a matematika után, a történelemmel folytatódott a 2023-as érettségi szezon. Szentgyörgyiné Szlovák Mária igazgató asszonytól megtudtuk, hogy intézményükben 72-en közép- , míg további 15 diák emelt szinten érettségizett történelem tantárgyból.

-Hirdetés-

A középszintű töriérettségi első 12 feladata között előkerült a kereszténység, a Szovjetunió, az Európai Unió, de felbukkant Hunyadi Mátyás, a Rákóczi-szabadságharc és az első ipari forradalom is. Majd a második részben az ókori Róma egy jelentős uralkodóját, vagy a II. világháború egy jelentős helyszínét kellett kibontaniuk röviden, a hosszú esszék között pedig a reformkor egy fontos alakjáról, vagy az 1989-es eseményekről írhattak.

Varnyú Bálint, Grausza Laura és Villányi Viktória mesélt hírportálunknak a középszintű történelemérettségin szerzett tapasztalatairól, akik még továbbtanulási terveiket is megosztották velünk.

Varnyú Bálint 12.A:  – Felkészítő tanárunk Horváth János tanár úr volt, akivel az érettségi témaköröket ismételtük át. A szóbelihez szükséges témákat is alaposan átvettük. Mivel mindig 5-ös voltam történelemből, így elég volt számomra az órai felkészülés. Nagy részét onnan merítettem az írásbeli érettségi megoldásához. A legtöbb kérdést jól tudtam, szerintem jól fog sikerülni. Az esszé feladatok kapcsán szerencsés voltam, mert pont úgy jött ki, hogy az egyik esszépárost kevésbé, míg a másikat jól tudtam. Az Óbudai Egyetemre jelentkeztem, biztonságtechnikai mérnök szeretnék lenni, szóval a történelem nem olyan fontos a továbbtanulásom szempontjából, csak annyiból, hogy minél magasabb százalékot érek el, annál jobban sikerülhet a felvételim.

Bálint

Grausza Laura 12.C: – Tanárnőnkkel, Ralovichné Mészáros Ildikóval nagyon sokat készültünk az érettségire, többek között elkezdtük átismételni az előző években tanultakat, illetve együtt írtunk az előző érettségi feladatoksorokból esszéfeladatokat, illetve a tesztfeladatokat is igyekeztünk átgyakorolni együtt, felhívva figyelmünket a típushibákra. Otthon is próbáltam készülgetni, az előző évi feladatsorokat néztem, olvasgattam a főbb témákban, illetve van YouTube-on pár csatorna, ahol videókat néztem. Hogy őszinte legyek én a történelemtől talán még a matematikánál is jobban féltem. Ezért kétségekkel álltam hozzá a mai naphoz, ugyanakkor pozitívan csalódtam. Nem éreztem nehéznek a feladatokat, persze volt pár olyan, amiben nem vagyok biztos, de a legtöbb teljesíthető volt azok számára, akik odafigyeltek az órákon, szerintem. Az esszéfeladatoknál velem is úgy volt, mint amit Bálint is mesélt, hogy az egyik esszéfeladatot nem annyira tudtam, de a másik kettőt a tanárnővel pont az elmúlt hetekben beszéltük át, így ez nagyon szerencsés volt. Az időkeret bőven elég volt. Angolból és földrajzból előrehozott emelt érettségit tettem. A Budapesti Gazdasági Egyetemre és a Szegedi Tudományegyetemre jelentkeztem nemzetközi tanulmányok szakra, ahol inkább az idegen nyelveken van a fókusz.

Laura

Villányi Viktória 12.B: – Az órákon nagyon sokat készültünk az érettségire. Elsősorban a szóbeli tételeket gyakoroltuk, mert a szóbeli tételek az írásbeli alapját is képezik. Tanárunk, Bella Tibor a Kiskőrösi Bem József Általános Iskolában tanít. Azt hiszem, hogy mi vagyunk az egyetlen gimis osztálya. Azt gondolom, hogy nagyon jól felkészített minket, igazán emlékezetesek voltak az órái. Kiadta a szóbeli tételeket, teljesen kidolgozta őket, de igazából azt az anyagismeretet is átadta, amely még szükségesebb volt az írásbelihez. Nagyon sok dolgozatot írtunk az órákon. Mivel folyamatosan számon kérte rajtunk a tanultakat, folyamatosan kellett készülnünk az órákra. Megírtuk a próbaérettségit is, ami nagyon jól sikerült, így otthon kevesebbet kellett készülnöm. A feladatokra szánt időkeret elégséges volt. Majdnem fél órával hamarabb végeztem. Mindig időrendi sorrendben indítják a feladatokat. Ez most is így volt. A kereszténységgel kezdődött a feladatok sora, melyek szerintem jól összeállítottak és könnyen megoldhatók voltak. Egyetemen tervezek továbbtanulni gyógytornásznak. Így, mint tantárgy, nem igazán számít nekem a történelem, de a pontokhoz szükséges lesz. Azt hiszem mindenki nevében mondhatom, hogy Bella Tibor tanár úr igazán megszerettette velünk ezt a tantárgyat. Ő lett a kedvenc tanárom, habár nem a kedvenc tantárgyam a történelem, továbbra sem.

Viktória

A vizsgák csütörtökön az angol írásbelivel folytatódnak.

MEGOSZTÁS