2015 óta minden évben május 11-én tartják a „Közlekedési Kultúra Napját”, amelyhez az Úttörténeti Múzeum és a Kiskőrösi Rendőrkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága idén is csatlakozott. Az országos esemény középpontjában a közlekedésbiztonság növelése, a közösségi-, valamint a környezettudatos közlekedés kultúrája állnak, a Közlekedéstudományi Egyesület szakmai koordinációjával és egyre több partnerszervezet összefogásával. A programhoz csatlakozók az emberek figyelmét kívánják felhívni a partnerség, az egymásra figyelés, a tisztelet, és a biztonság létfontosságára, az úton, vízen, sínen, levegőben történő közlekedésben.

11 általános iskolás csoport vett részt tegnap a programokon
-Hirdetés-

Május 11-én csütörtökön 9 és 15 óra között az általános iskolás korú gyerekeket, elsősorban az Úttörténeti Múzeum udvarára várták, de a múzeumban is szerveztek nekik programokat, a Kiskőrösi Rendőrkapitánysággal együttműködve.

Szászi András az utak kialakulásáról szóló tematikus kiállításon is körbevezette az érdeklődőket

A Közösségek Hete egyik kiemelt eseménye a Közlekedési Kultúra Napja, melyen alapítóként mi is részt veszünk. Arra próbáljuk a gyerekeket motiválni, hogy ha már közlekednek, akkor azt kulturáltan tegyék. Ilyenkor felhívjuk a figyelmüket arra is, hogyan figyeljenek egymásra és járműveikre, továbbá, ha autóba ülnek, kössék be biztonsági övüket. Erre az évre nehéz volt megteremteni az anyagi forrásokat, hogy mindez látványos legyen és hogy itt lehessen egy biztonsági öv szimulátor, illetve egy motoros bemutató – mesélte Szászi András múzeumigazgató. Hozzátette, hogy múzeumpedagógiai kínálatunkban a KRESZ, illetve a közlekedésbiztonság, választható foglalkozások, melyek folyamatosan látogatóik rendelkezésére állnak, így bárki igénybe veheti azokat.  

Múzeumpedagógiai programjukban is egy sarkalatos pont a biztonságos közlekedés megtanítása a gyerekek számára

Érdekességként elmondta, hogy jelenleg 4,5 millió jármű van Magyarországon, melybe a biciklik, vagy rollerek száma még nincs is benne. Tehát milliószámra vannak járművek, melyeket használnak az emberek és a gyerekek is, akiknek minimális ismeretük van csak a KRESZ-ről.

A szimulátorok a különböző “konfliktushelyzeteket” modellezték

Elsősorban a helyi általános iskoláknak hirdettük meg ezt a programot, de Szekszárdról is érkeztek hozzánk gyerekek. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy már gyerekkorban elsajátítsák a kultúrált közlekedés és nem utolsó sorban a biztonságos közlekedés alapjait. Ezen a napon, különböző eszközök segítségével játékosan tudják mindezt megtenni – mesélte Kaposi Gabriella múzeumpedagógus.

Az állomásokon a múzeum munkatársai és a kísérőpedagógusok koordinálták a gyerekeket

A közlekedési kultúra napjának célja, hogy minden nap a biztonságos, kulturált közlekedés napja legyen Magyarországon és a nagyvilágban egyaránt.

A kockakirakó lehetőséget adott arra is, hogy beszélgessenek a közlekedési táblákról

A Kiskőrösi Rendőrkapitányságtól Baltás Adrienn r. zászlós tartott kiselőadást a gyerekeknek a balesetmentes közlekedésről. Egyik-másik állomáson kipróbálhatták az úgynevezett részeg szemüveget is, mely az ittasságot szimulálta. 

Az egyik állomáson az ittasságot szimuláló szemüvegben hajtottak végre ügyességi feladatokat

A Közösségek Hete programsorozathoz nem először csatlakozott a múzeum. 2018-ban az országos esemény nyitórendezvényét Kiskőrösön tartották, melyért külön elismerést kaptak. Június 24-én a Múzeumok Éjszakájára is különleges programsorozattal készülnek, melyekről hamarosan külön cikkben számolunk majd be.

Kapcsolódó cikk
Képzőművészeti alkotópályázatot hirdet a Kiskőrösi Úttörténeti Múzeum és a Kőrös-körül a Művészetért Egyesület
Képzőművészeti alkotópályázatot hirdet a Kiskőrösi Úttörténeti Múzeum és a Kőrös-körül a Művészetért Egyesület
A Múzeumok Éjszakája rendezvényhez kapcsolódóan „Úton” címmel közös pályázatot hirdet képzőművészeti alkotások készítésére a Kiskőrösi Úttörténeti Múzeum és a Kőrös-körül...

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (113 db kép)
MEGOSZTÁS