A jubileumokkal teli Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztivál az idei évben is nagyon sok programmal várta a város és környező települések lakosait, akik már péntek délutántól kezdve, egészen a vasárnap esti koncertig találhattak maguknak érdekes programokat kortól és érdeklődési körtől függetlenül.

Kapcsolódó cikk
45 éves jubileumi táncos est a Városalapítók Napjának első estéjén
45 éves jubileumi táncos est a Városalapítók Napjának első estéjén
A kerek 50 éves jubileumot ünneplő település ismét nagyon sok, minden generáció számára érdekes programsorozattal készült a hétvégére, ahol szerepet...
-Hirdetés-

A hagyományoknak megfelelően, vasárnap délelőtt a réteskészítésé volt a főszerep. Idén 21 csapat érkezett a főtérre, hogy elkészítsék legjobb tudásuk szerint a finomságokat. A nevező csapatok között voltak olyanok, akik most először jöttek el megtanulni a réteskészítés fortélyait, és olyan csapatok is, akik már több mint 10 éve mindig jelen vannak.

A rétesek elkészítése közben a nagyszínpadon a Kiskőrösi Szlovák Népdalkör és Citerazenekar, a Derűs Ősz Hagyományőrző Népdalkör és a Záriecie Népdalkör biztosította a hangulatot.

Domonyi László polgármester kávé és pálinkakóstólóval járta körbe az asztalokat, biztosítva a további jó hangulatot.

A délutáni programsorozat egy egyedülálló, Kiskőrösön eddig még példátlan fellépéssel kezdődött. A főtéren összesen 123 citerás gyűlt össze, akik egyedülálló élményt nyújtó koncertet adtak a központot megtöltő érdeklődők számára. A közönség a dalokat együtt énekelte a zenészekkel. 

Minden évben egy jeles esemény, amikor a várost egy évig képviselő borokat megválasztják. Idén egy rendkívül erős mezőnnyel nézett szembe a zsűri, akik számára a végső eredmények eldöntése komoly nehézséget okozott.

A „Kiskőrös Város Bora” díjátadó ünnepségen először oklevéllel jutalmazták a borokat, melyekből nagyon sok minta érkezett. A bronz, ezüst és arany oklevelek kiosztása után a különdíjakat adták át, majd kihirdették a 3 győztes bort.

Fehér bor kategóriában a 2022-es évjáratú Generosa érdemelte ki az első helyezést, melyet a Vass Bor Kft. készített. Vassné Pivarcsi Mária, a Vass Bor Kft. tulajdonosa vette át az elismerést Kelemen Páltól, Kiskőrös Város Hegyközségének elnökétől.

Rosé kategóriában a 2022-es Cabernero rosé érdemelte ki a kitüntető címet, mely a Szentpéteri Borpince bora. Béleczki Mihály, a Kiskőrösi Gondűző Borlovagrend nagymestere adta át a díjat Szentpéteri Attilának, a Szentpéteri Borpince tulajdonosának.

Vörös kategóriában a 2022-es évjáratú Néró Siller bor nyert, mely szintén a Szentpéteri Borpince terméke. Domonyi László, Kiskőrös város polgármestere adta át a díjat Szentpéteri Attilának. 

A díjátadó ünnepség után táncos műsorok következtek. Először a Szenior Örömtánc csoport tartott bemutatót Antal Ildikó vezetésével. 

Az idősebb generáció után a fiataloké volt a színpad. A G-Flow Dance School bemutatója következett. Az egészen ifjú kezdőktől a középhaladókon át a versenyzőkig minden fiatal megmutatta tudását, és a csapatok egymást biztatva mutatták meg, hogy milyen kiváló közösséget alkotnak.

A táncos produkciók után egy randhagyó mazsorett parádénak lehettek részesei a rendezvény látogatói, ugyanis a 14 éve működő Csillagfény csoportnak ez volt az utolsó közös fellépése a közönség előtt. A lányoknak 50-nél több kiemelt arany oklevél és “D” kiemelt arany minősítés van a tarsolyukban! Lengyelország, Erdély, Franciaország fesztiváljain is bemutatkoztak. 

Mellettük fellépett még a Sarkifény, Orhidea és a Gyöngyszem csoport is: zászlós, pomponos és botos számokkal is.

A Csillagfény csoport utolsó száma után megható búcsút vettek a színpadtól a lányok, akiknek eddigi munkájukat Gmoser György szakmai vezetőjük ajándékátadás mellett méltatott és köszönt meg.

A hétvégi programkavalkád záróprogramjaként Paulina, az X-Faktor tizedik évadának második helyezettje robbantotta fel a színpadot. 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (303 db kép)
MEGOSZTÁS