Írta: vira

A kormány több mint 160 milliárd forinttal támogatja a villamosenergia-hálózat fejlesztését, rugalmasabbá tételét – jelentette ki az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn Szegeden.

Szeged, 2023. május 15.
Pipicz Mihály, az MVM Démász Áramhálózati Kft. operatív ügyvezetõje, Bally Attila, a társaság mûszaki vezérigazgató-helyettese, Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára és Mihálffy Béla KDNP-s országgyûlési képviselõ (b-j) az MVM Démász Áramhálózati Kft. Fehér-tói alállomásának átadásán 2023. május 15-én
MTI/Rosta Tibor
-Hirdetés-

    Koncz Zsófia, az MVM Démász Áramhálózati Kft. Fehér-tói alállomásának ünnepélyes átadásán az mondta, az ukrajnai háború és az arra adott szankciós politika következtében nagyon nehéz energiahelyzet alakult ki. A kormány célul tűzte ki, hogy megteremtse az energiaellátás biztonságát, és azt, hogy megfizethető árú energiához juthassanak a fogyasztók. Hozzátette: fontos cél az is, hogy minél több energiát itthon termeljük meg.
    A magyar villamosenergia-mixben a napenergia aránya a világon a hatodik, Európában a harmadik legmagasabb. Tavaly 1100 megawatt (MW) napelemes kapacitás épült ki Magyarországon, ez több, mint 2019 előtt összesen. A tavalyi év végére a hazai beépített fotovoltaikus kapacitás meghaladta 4 ezer MW-ot, az idei év első négy hónapjában pedig további, több mint 700 MW-nyi beruházás készült el – közölte a politikus.
    A kormány 2030-ig 6 ezer MW-nyi napelemes kapacitás kiépítését tervezte. Úgy tűnik ez egy-két éven beül elérhető, az évtized végére pedig akár e cél kétszerese is teljesíthető – közölte az államtitkár. Mint mondta, február óta minden hónapban megdőlt az ipari naperőművek termelési csúcsa. Május 1-jén pedig volt olyan negyedóra, amikor a hazai villamosenergia-igényt teljes egészében karbonsemleges, 94 százalékban megújuló forrásból sikerült fedezni.
    Koncz Zsófia elmondta, a Fehér-tói alállomás elkészülte az energiahálózat fejlesztése érdekében indult beruházássorozat első eleme. A következő alállomás Soltvadkerten készül el.

Kapcsolódó cikk
Soltvadkerten alállomás létesítésével fejleszti az áramellátást az MVM Démász
Soltvadkerten alállomás létesítésével fejleszti az áramellátást az MVM Démász
Az MVM Démász Áramhálózati Kft. Soltvadkert város délkeleti részén egy új 132/22 kV-os alállomást létesít annak érdekében, hogy a város...

Az MVM Démász Áramhálózati Kft. három éven belül több mint 400 MW-tal kívánja növelni a naperőművekben megtermelt, hálózatba fogadható energia volumenét. Hasonló, a villamosenergia-hálózat rugalmasságát növelő beruházások valósulnak meg az MVM Émász Áramhálózati Kft. területén is.
    Az államtitkár kitért arra is, fontos a kiegyenlítő energia biztosítása is. Ennek érdekében három, kombinált ciklusú gázturbinás erőművi blokk épül: egy Visontán, kettő pedig Tiszaújvárosban. Az Energiaügyi Minisztérium az akkumulátoros energiatárolás fejlesztését is segíti – tette hozzá.
    Mihálffy Béla (KDNP), a térség országgyűlési képviselője kifejtette, az új alállomás kiemelten fontos a szegedi lézeres kutatóközpont szomszédságában épülő Science Park áram-ellátása szempontjából. A tudományos, innovációs park infrastruktúrájának kiépítését a kormány 9,5 milliárd forinttal támogatja.
    Bally Attila, az MVM Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta, az új alállomás és a hozzá kapcsolódó 3 kilométeres nagyfeszültségű távvezeték kialakítása az elmúlt évek egyik legnagyobb villamosipari beruházása a térségben.
    A fejlesztés 11 hónap alatt, egyhektáros területen, csaknem 4 milliárd forintból, részben uniós forrásból készült el. Az alállomáson működő, kettő 132/22 kV-os, 40 MVA teljesítményű transzformátor egy Szeged nagyságú város – 160 ezer lakossági ügyfél – energiaigényét tudja biztosítani – közölte a szakember.
    A helyi és az újonnan jelentkező ipari igények kiszolgálása mellett a beruházás lehetővé teszi a térségben épült új naperőművek által termelt energia fogadását is – tudatta a vezérigazgató-helyettes.
    A beruházás során különös figyelmet fordítottak madárvédelmemre, egyebek közt madáreltérítőket szereltek fel, melyek a napfény és a UV-fény visszaverésével akadályozzák meg a madarak ütközését a szabadvezetékekkel – mondta Bally Attila.

Kapcsolódó cikk
A Vadkerti-tó az egyik legfontosabb ügy Soltvadkerten
A Vadkerti-tó az egyik legfontosabb ügy Soltvadkerten
2023 márciusának végén újra ülésezett Soltvadkert Város Önkormányzata, akik összesen hat napirendi pontot tárgyaltak. A napirendi pontok tárgyalása előtt lehetőség...

Forrás: MTI 

MEGOSZTÁS