2023. május 26-28. között tizenegyedik alkalommal szervezik meg a Kiskőrösi Dutra Nemzetközi Találkozót, melynek szombaton az Úttörténeti Múzeum, vasárnap pedig a Dutra Bázis II. ad helyet. A rendezvény fővédnöke 2023-ban is Néder Imre, az egykori VCS traktorgyár konstruktőre. Idén is lehet majd tombolát venni, amelynek fődíja egy lepapírozható Dutra UE 28-as traktor lesz, melyet az egyesület tagjai saját kezűleg újítottak fel. Egy aláírt pólóra is lehet majd licitálni, melynek összegével ebben az évben a Kiskőrösi Óvodák Erdőtelki Tagóvodáját támogatják.

-Hirdetés-

A baráti kör 2016-ban lett bejegyzett egyesület, azóta a Kiskőrösi Dutra Baráti Kör Egyesület nevet viseli. Elnöke: Kis Zsolt, alelnökei: Ba László és Gyalog Tamás, tagjai: Belák József, Barkóczi László, Csermák Pál, Szamekné Csermák Ramóna, Gyalog Pál, Kis Zsoltné, Krecs Gábor, Major Péter, Baranyi Zsolt és Fogt Norbert.

Idén 120-130 résztvevőre számítanak a szervezők

Már az elmúlt években is: angol, lengyel, dán, svéd, osztrák, német, francia, szerb és szlovák Dutra tulajdonosok gépei is szerepeltek a kiállított gépek között. Szinte valamennyi országból érkeznek traktorok, ahová a ’60-70-es években a hazai gyárból Dutrát szállítottak. A kiállított gépek száma az elmúlt egy évtizedben folyamatosan gyarapodott, átlépte a százat, a látogatók száma pedig közel háromezer fő körül alakul.

Az országosan is egyedülálló rendezvényt évről évre igyekeznek minél színesebb programokkal tarkítani. Sosem csak a magyar legendák csodálóira gondolnak, hanem családtagjaikra is, így idén is – a vasárnapi napon – készülnek gyermek traktoroztatással, légvárral, gyermek arcfestéssel. Csepel 566 teherautó bemutató is színesíti a programot egész vasárnap. Míg szombaton egész napos Ikarus 256 nosztalgiajáratot biztosítanak a MiG bázisra, ahol lehetőség lesz megtekinteni több sugárhajtású vadászrepülőgépet és egy helikoptert is.

Kapcsolódó cikk
Egy Szu-22M3 vadászrepülőgéppel és egy Ka-26 helikopterrel bővült a MiGálló és Szuhoj fészek
Egy Szu-22M3 vadászrepülőgéppel és egy Ka-26 helikopterrel bővült a MiGálló és Szuhoj fészek
Másfél évnyi komoly csapatmunka után, megérkezett Kiskőrösre a Szu-22M3 típusú sugárhajtású vadászbombázó repülőgép, mely Firkó János gyűjteményét gazdagítja. A MiG-21-es...

Május 27-én a rendezvény megnyitóját megtiszteli jelenlétével Font Sándor országgyűlési képviselő, Domonyi László Kiskőrös város polgármestere és Gáspár Ferenc a NAK Bács-Kiskun vármegyei elnöke is. Szombaton a megnyitót és a közös ebédet követően 14 órakor kezdődik a díszfelvonulás, majd 15 órakor bemutatkoznak a traktorok. 15:30-kor a Bogárzó Citerazenekar muzsikál, majd közvetlenül utánuk, 16:30-kor a Szivárvány Néptáncegyüttes műsorát láthatják az érdeklődők. 17 órakor egyszerre indítják be a Dutrákat, míg az este, Anita & Nani Retro Partyjával zárul az Úttörténeti Múzeumban.

Már javában zajlik a tereprendezés a Dutra Bázison

Vasárnap Erdőtelken, a Dutra Bázis II-on folytatódnak a programok. 2020-ban debütáltak  először egy karusszellel, ami egy zenére koreografált táncot jelent gépjárművel. Idén újra előveszik táncunkat, mert eddig minden évben nagy sikere volt. 9:30-kor ezt nézheti meg a közönség, majd 10 órakor szántóbemutatóval folytatódik a programok sora. 10:30-kor kistraktorhúzó verseny is lesz, majd közös ebéd, ahol bárkinek lehetősége lesz ebédjegyet vásárolni. 13 órakor, Emberek a gépek ellen címmel hirdetnek versenyt, aztán egy újabb karusszelt nézhetnek meg az érdeklődők. A traktortáncban meglepetésként részt vesznek a feleségek is, akik rengeteget segítettek az előkészületek során. Az idei évben nemcsak Dutrák, hanem más típusú traktorok is versenybe szállnak a gyorsasági és ügyességi versenyeken – tudtuk meg az egyesület elnökétől, Kis Zsolttól. Azt is elárulta, hogy rendezvényükkel nyitni szeretnének a fiatalabb korosztály felé is, akik idővel átvehetik majd a stafétát. Az esemény 17 órakor a tombolahúzással zárul, melynek fődíja egy lepapírozható Dutra UE 28-as traktor lesz.

Ezúttal egy komáromi traktor lesz a vezérgép, amely a múzeum előterében lesz megtekinthető – mesélte Gyalog Tamás

„A magyar gépgyártás jelen állás szerint történelem, éppen ezért fektetünk mi is hangsúlyt arra, hogy minél többen megismerjék ezeket a legendákat, melyek mai napig használhatóak” – zárta az interjút Gyalog Tamás.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel hívnak és várnak a XI. Kiskőrösi Dutra Nemzetközi Találkozóra, melynek programjai mindenki számára ingyenesek.

További részletek: https://www.facebook.com/kiskoroskidutrabaratikor 
A Dutra Baráti Kör megtalálható az instagramon és már a TikTok-on is! Érdemes ott is követni őket!

Az eseményről mi is tudósítunk majd, így a fényképes beszámoló olvasható lesz a VIRA.HU-n is. 

A cikkben szereplő előkészületi fotókat köszönjük a szervezőknek! 

MEGOSZTÁS