2023. június 3-án szombaton rendezték Akasztón a Művelődési Házban az Iringó gyermek Népdaléneklési Hagyományőrző találkozót. Az idei évben nem a verseny, hanem elsősorban a népdal szeretete, a hagyományok ápolása volt a fő cél. Az eseményen közel 50 gyermek lépett színpadra. A helyi gyermekek mellett Andócsi Mónika és Leidinger Dömötör néptáncművészek és az Akasztói Szikes Néptáncegyüttes, valamint a Danubia Alapfokú Művészeti Iskola Gyükérkék csoportja is fellépett Nagybaracskáról.

-Hirdetés-

A műsor első száma egy kis kedvindító volt, melynek során az akasztói néptánc szakkörös gyermekek adtak elő egy kis csúfolódót és ugrós táncokat. Ezt követően Suhajda Antal, Akasztó Község polgármestere mondta el köszöntő beszédét.

A nagybaracskai Gyükérkék csoport rábaközi népdalcsokrot énekelt

Ezek után kezdődtek a népdaléneklési produkciók, ahol elsőként a nagybaracskai népdalénekesek egy rábaközi népdalcsokrot énekeltek. Őket követték az akasztói gyermekek elődadásai. Név szerint: Mészáros Csenge és Poloznyik Dorina (2.a), Lázár Rebeka (2.a), Lázár Zsófia (3.a), Tóth Veronika (3.b), Turú Jázmin (3.a), Lajkó Liza (4.a), Udvardi Márk (4.b), Schmidt Jennifer (5.a) és Vámos-Farkas Bendegúz (5.a).

Vámos-Farkas Bendegúz

A népdaléneklések közben Andócsi Mónika és Leidinger Dömötör somogyi táncokat táncoltak. Dudán kísért: Cseke Attila.

A népdalénekesek műsorát a néptáncosok közös produkciója zárta. Az Akasztói Szikes Néptáncegyüttes, az általános iskola 3-5. osztályos néptáncszakkörösei és a nagybaracskai Gyükérkék csoportjai léptek színpadra egy közös koreográfiával, Törökbúza morzsoláskor címmel. Őket is Cseke Attila és zenekara kísérte.

Andócsi Mónika és Leidinger Dömötör somogyi táncokat adtak elő

Az Akasztói Szikes Néptáncegyüttes a tavalyi Iringón debütált, ekkortájt jött létre a Danubia Alapfokú Művészeti Iskola Nagybaracskai Néptáncegyüttesének Gyükérkék csoportja is. Mindkét csoport férfi oktatója Leidinger Dömötör. E pontokon indult el a közös munka melynek már két nagyon szép eredménye is született: a III. Hétszínvirág Bács-Kiskun Vármegyei Gyermek és Ifjúsági Néptánc Fesztivál és Minősítő Versenyen Arany minősítést értek el, valamint az V. ANTANTÉTUSZ Gyermek Néptánc Fesztiválon  Antantétusz-díjat nyertek, melyet a legjobb előadásmódért kaptak.

Minden énekes díszoklevelet és ajándékcsomagot kapott a műsor végén. (Képen: Mészáros Csenge és Poloznyik Dorina)

Az esemény végén minden induló díszoklevelet és ajándékcsomagot kapott, melyeket Suhajda Antal Polgármester és Csehi Zoltánné főszervező és faluház igazgató adtak át. Külön köszöntötték a gyermekek pedagógusait is: Andócsi Mónikát, Bozsits Annát és Leidinger Dömötört.

Az esemény után táncház is várta jelenlévőket Leidinger Dömötör vezetésével.

A műsorvezető Solymosi Attila volt.

 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (125 db kép)
MEGOSZTÁS