„Az országot szétszaggathatták, de a nemzetet soha!” A római katolikus templom ünnepi szentmiséjével kezdődött Kiskőrös Város megemlékezése a trianoni békediktátum aláírásának 103. évfordulóján.

-Hirdetés-

A mise után a gyülekezet átvonult az Országzászlóhoz, ahol Filus Tibor köszöntötte az emlékezőket Kiskőrös Város Önkormányzata nevében.

Köszönetet mondott a díszőrséget álló Kiskőrös Helyőrség Nyugállományúak Klub tagjainak: Melher Sándor nyugállományú őrnagynak, az egyesület szociális bizottsága elnökének és Jakab József nyugállományú főhadnagynak, az egyesület kultúrfelelősének.

Szintén beszédet mondott Fodor Tamás, Kiskőrös Város Önkormányzata Kulturális, Turisztikai és Sportbizottsága tagja, középiskolai történelemtanár. A tanárúr a marosvásárhelyi Kultúrpalota történetéből kiindulva szemléltette Magyarország felmérhetetlen veszteségeit, melyekkel egy évszázaddal korábban kellett szembenéznie hazánknak. Úgy fogalmazott: „Trianon egy emelkedő országot tört meg, melyet szétszaggathattak ugyan, de a nemzetét soha.”

Fodor Tamás beszéde

Megemlékezett Markó Ferenc, nemrégiben elhunyt önkormányzati képviselőről, aki az Országzászló felállítását szorgalmazta mindenekelőtt.

Tóth Tibor atya, katolikus plébános feltette a kérdést az egybegyűlteknek, hogy külön-külön mit gondolnak, hogyan éreznek Trinanonnal kapcsolatban. Hiszen ez határozza meg a nemzeti öntudatunkat. Kiemelte, hogy fontos lenne „nem bűnöst, hanem magyarázatot keresni a veszteségeinkre személyes és nemzeti szinten is. Kulturált és bizakodó gondolkodás nélkül elveszünk.”– mondta.

Tóth Tibor plébános beszéde

A közösen elmondott Miatyánk után Gmoser István Máté Péter: Ez itt az én hazám című dalát énekelte.

Gmoser István Máté Péter Ez itt az én hazám című dalát énekli

Az alkalom végén koszorút helyezett el az Országzászló tövében Kiskőrös Város Önkormányzata nevében Filus Tibor és Gmoser István.  Az „56-os Szövetség” nevében Faragó Imre 56-os elítélt, az “56-os szövetség” elnöke és Fodor Tamás alelnök. A Kiskőrösi Polgári Kör nevében Zoboki Lajosné és Dr. Ábrahám István. A Római Katolikus Egyházközség nevében Tóth Tibor plébános, Dobó Anita kántor, Tóth Katalin hitoktató és Monory Erzsébet, valamint a Felvidékről elüldözött Csejtei és Takács család nevében Takács Gábor.

Filus Tibor szavaival és a székely Himnusz éneklésével zárult a megemlékezés. Szent István király ezeresztendős keresztény államiságát a Kárpát-medencében Trianonnál zúzták szét. Tízenkét évvel ezelőtt az Országgyűlés a kettős állampolgárságról szóló törvényben az elcsatolt területeken élő és a világban szétszóródott magyarokat közjogi értelemben is a nemzet részévé, június 4-ét pedig a Nemzeti Összetartozás Emléknapjává tette. Ma a világ magyar cserkészszövetségeinek összefogásában budapesti idő szerint 20 óra 20 perckor mindenütt, ahol magyarok élnek, fellobban az Összetartozásunk Tüze! Kérném, hogy Önök is gyújtsák meg mécseseiket az otthonukban!”

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (111 db kép)
MEGOSZTÁS