Már elérhető a Semmelweis Egyetem tünetellenőrző alkalmazása és weboldala; a felsőoktatási intézmény saját fejlesztésű applikációja egy döntéstámogató rendszer a gyermekbetegségekről szülőknek.

A Semmelweis Help egy Magyarországon eddig egyedülálló fejlesztés, amely abban nyújt segítséget, hogy a különböző balesetek, tünetek esetén mi a teendő, hogyan enyhíthetők a panaszok, szükség van-e intézményi ellátásra.

Az applikáció és a weboldal olyan ingyenesen letölthető, lakosságnak szóló felület, amely az egyetem orvosai által összeállított tudásbázison alapul, és több mint 220 gyermekbetegség tüneteit tartalmazza.
-Hirdetés-

Az alkalmazás nem helyettesíti az orvos-beteg találkozást, de informálja a szülőt, hogy a rendszerbe táplált tünetek milyen betegségre utalhatnak, illetve szükséges-e ügyeleti/kórházi ellátás vagy kezelhetők, enyhíthetők a panaszok házilag is.

A digitalizáció beépült a mindennapokba, a világhálón elérhető információk hitelességének ellenőrzése azonban egyre nehezebb. Ezért kellenek olyan megbízható, ellenőrzött egészségügyi adatok, mint amilyeneket a Semmelweis Help nyújt – vélik az applikáció létrehozói.

Az Eurostat adatai szerint az unió lakosságának a fele, a magyarok 70 százaléka online szerzi információit a betegségekkel, egészséggel kapcsolatban. Így nem mindegy, hogy milyen források állnak rendelkezése.

Az applikációval egy tünetellenőrzési és egy vészhelyzetprotokollt lehet lefuttatni, előző esetében egy testábrán lehet kiválasztani az adott testrészt és az ahhoz rendelt tüneteket. Ezeken kívül egy szabad szavas kereső is segíti a felhasználót, valamint több tünet – például köhögés, láz, kiütés – együttes megadására is lehetőség nyílik.

Az alkalmazás egyelőre a 18 év alattiak tünetellenőrzésére szolgál, de a jövőben a felnőttekre szabva is szeretnének egy hasonlót létrehozni.

A Semmelweis Help alkalmazás két éven át tartó fejlesztés és féléves tesztidőszak eredménye, elérhető a help.semmelweis.hu oldalon, valamint ingyenesen letölthető az alkalmazásáruházakból.

 

Forrás: https://sokszinuvidek.24.hu, https://help.semmelweis.hu 
Kiemelt kép: https://babanet.hu 

MEGOSZTÁS
Írta: vira