Nem lehet elégszer elmondani, leírni, mi mindenre kell figyelni, hogy egy nyaralás ne váljon rémálommá. Például felhevült testtel ne ugorjunk tóba, medencébe, és ha valaki nem tud úszni, akkor ne menjen mély vízbe! A tanácsokat persze nemcsak itthon érdemes betartani, hanem külföldön is.

-Hirdetés-

Nyáron, ha csak pár napot is, de víz közelében töltünk. Legyen az a Balaton, a Velencei-tó, a Duna, a Tisza vagy egy strand, sok a lehetőség arra, hogy megmártózzunk.

A magyar tengernél a bajbajutottak egész évben 0-tól 24 óráig ingyen tárcsázhatják a 1817-es, vízi segélyhívó telefonszámot. Ha valaki a 1817-et hívja, közvetlenül a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság ügyeletén csörög ki. A 112-es, központi számot tárcsázókat viszont a hívásfogadó központok továbbítják a vízirendőröknek. Az ügyeleten azok a szakemberek látnak el szolgálatot, akik jól ismerik a Balaton minden részét, és nagy a gyakorlatuk abban, hogy azonosítsák, pontosan hol tartózkodik, akinek segítségre van szüksége. Emellett látják a szolgálatot teljesítő hajók helyzetét is, így tudják, hogy baj esetén melyikkel lehet odaérni a leghamarabb.

Az téves információ, hogy a Dunában nem lehet fürödni: a jogszabály azt mondja ki, hogy a kijelölt fürdőhelyeken igen, illetve ott, ahol nem tilos. Persze vannak olyan szabályok, amik a folyó egész magyarországi szakaszára vonatkoznak, és olyanok is, melyek inkább a városokra, így többek közt Budapestre. Az a szabály például az egész Dunára igaz, hogy hajózóútban nem szabad fürdeni. Tehát ha valaki keresztben ússza át a folyót, szabálysértést követ el.

Azok a fürdőzők, kajakosok, kenusok, akik csak alkalmi jelleggel mennek a Dunára, a rendőrök tapasztalata szerint kevésbé szabálykövetők, mint a rendszeresen hajózók. Többségében úgy sértik meg a szabályokat, hogy nem is tudnak róla, mivel nem vagy nem kellően ismerik azokat.

Azt viszont ki kell emelni, hogy mely szabályokat illik ismerni, ilyen például, hogy mentőmellényt adunk egy csónakban ülő gyerekre. Ennek szülői automatizmusnak kellene lennie. Sajnos a vízen ugyanúgy előfordul, mint a közutakon, az ittas járművezetés. Ezzel kapcsolatban a vízen is a nulla tolerancia van érvényben.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nemrég adta ki a Duna teljes magyarországi szakaszára a hivatalos strandok listáját ITT.  

Teljesen egyértelműnek tűnik, de mégis minden évben tragédiához vezet: aki nem tud úszni, ne menjen mély vízbe! Aki idős, vagy valamilyen betegségben szenved, az se induljon egyedül fürdőzni, mindenképpen tartson vele valaki! Nagypapát, nagymamát ne hagyjon senki a nyílt vízen 40 fokos melegben! Ha elsodródik egy gumimatrac vagy egy labda, akkor senki ne ússzon utána! Aki megpróbálja, akár a nyílt vízen is találhatja magát. És lehet, hogy azt sem fogja tudni, hova kellene visszaúsznia. Nagy evés-ivás után se menjünk közvetlenül a vízbe! És ami a legtöbbször elhangzik, mégis sokan nem tartják be: felhevült testtel senki ne ugorjon a vízbe!

Forrás: police.hu 
Szöveg: Mátyási György
Fotók: Marosfalvi Péter, Szabó Gabriella 

MEGOSZTÁS
Írta: vira