A tanév előkészületei megkezdődtek a Bács-Kiskun Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Kiskőrösi Tagintézményében is, jóllehet a szakszolgálati működés folyamatos nyitvatartást biztosít.

2023. augusztus 28-án került sor Kiskunhalason a BKM Pedagógiai Szakszolgálat (17 tagintézmény) tanévnyitó értekezletére, ahol Nagy Éva Lívia BKM Pedagógiai Szakszolgálat Kiskőrösi Tagintézményének igazgatója, szakmai tevékenységének elismeréseként Balogh Judit emlékdíjban részesült.

Nagy Éva Lívia Balogh Judit emlékdíjban részesült
-Hirdetés-

A nyári időszakban intézményünkben két intenzív képességfejlesztő hetet tartottunk az óvodás korosztálynak.

Piskótaevés

A nevelési tanácsadás szakfeladatának keretében a 3-6 éves korosztály számára októbertől továbbra is biztosítjuk szülői megkeresésre a csoportos mozgásfejlesztést, az iskola-előkészítő foglalkozásokat. Az egyéni képességfelmérésekre már 0 éves kortól jelentkezhetnek a szülők egyéni érdeklődés vagy védőnői javaslat alapján. DSZIT (dinamikus szenzoros integrációs terápia) indítása is várható, jelentkezést követően, egyéni szűrés alapján.
Alsó tagozatos tanulók számára korosztályonként 3 csoportot indítunk az olvasás-íráskészség, a számoláskészség és a szövegértés fejlesztése érdekében. A jelentkezéshez tanítói „ajánlás” szükséges.

A nyári időszak lehetőséget nyújtott a pszichológiai ellátásra jelentkezők várólistájának jelentős csökkentésére is. Intézményünkben 2023 augusztusától 4 pszichológus segíti a családokat. Kooterapeutás csoportos foglalkozások indulnak az iskolás korosztály számára (8-13 évesek) az érzelmi intelligencia illetve az önismeret erősítésének céljával. Meghirdetésükre a tanév során kerül majd sor.

A 3 év alatti gyermekek ellátása a korai fejlesztés keretében biztosított volt a nyáron is. Jelen tanévet az elmúlt évek legmagasabb indítószámával: közel 50 családdal kezdik el illetve folytatják a munkát a korai fejlesztő kollégák. Ezen a területen sikeres együttműködést építettünk ki a járás bölcsődéivel és a védőnői hálózattal.

Hagyományteremtő céllal folytatjuk a KORANAP megszervezését, idén 2023. november 17-én a Koraszülöttek Világnapja alkalmából.

A tanulók szakértői bizottsági vizsgálatai a nyáron sem szakadtak meg. A szakértői vélemények egyik legfontosabb jelentősége a pedagógusok számára a tanórán alkalmazandó pedagógiai kedvezmények listája illetve a javasolt tanulásszervezési módok. SZAKMAI AJÁNLÁS a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel (BTMN) küzdő gyermekeket, tanulókat az óvodai és iskolai nevelésük- oktatásuk során megillető különleges bánásmódhoz; a fejlesztő pedagógiai ellátás gyógypedagógiai
tartalmaira; a pedagógiai segítés céljaira, feladataira és módszereire; valamint a BTMN tanulói jogokhoz kapcsolódó joghasználatra.
Bővebben: https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/kozoktatas/kerettanter/BTMN_szakmai_ajanlas.pdf

Logopédusaink az 5 évesek kötelező logopédiai szűrését kivitelezték a nyári időszakban, valamint megkezdődött a 3 évesek kötelező logopédiai szűrése is. Az óvodába lépő kisgyermekek szűrése szülői kérdőív kitöltésével zajlik, ebben a tanévben online formában. A szülők egyéni visszajelzést e-mail címükre kapnak. A logopédiai ellátás a szakember-hiányra tekintettel nem teljes körű a Kiskőrösi járás területén, ugyanakkor a kollégák megfeszített erővel igyekeznek az intézményi és szülői igények mellett, a szakmai követelményeknek is megfelelni.
Hagyományteremtő móddal kívánjuk meghirdetni ebben a tanévben is mese/vers mondó illetve író pályázatunkat a Logopédusok Európai Napja (2024.03.06.) alkalmából.

Gyógytestnevelő munkacsoportunk az intézményi lehetőségekhez mérten szeptember 01. és 11. között kezdi el a munkát. A gyógytestnevelésre való jogosultságot a tanév végén az iskolaorvosi illetve az iskolai védőnői szűrések alapján adták ki. A létszám igen magas, a gyógytestnevelők minden településre elutaznak, ugyanakkor továbbra is biztatjuk a szülőket arra, hogy gyermekeik szabadtéri tevékenységeit támogassák! Gyógytestnevelés napja alkalmából bemutató órákkal, előadásokkal készülnek kollégáink március végén, illetve idén sem marad el a gyógytestnevelői bringatúra a tanév végén.

 

A Bács-Kiskun Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Kiskőrösi Tagintézményének munkatársai

Természetesen a nyáron sem hagytuk abba tájékoztató előadásainkat. Szülők és nevelőtestületek számára egyaránt szívesen tartanak kollégáink előadásokat, melyek témáiról az intézmények a szakszolgálati kapcsolattartó fórumon (SZIKRA-TEAM) keresztül szereznek tudomást.

2023/24 tanév októberétől indítjuk a SZIKRAFUTAM 6. évadát, mely a BTMN ellátási kategóriába sorolt gyermekek, tanulók levelező tudáspróbája.

Elérhetőségünk:
6200 Kiskőrös Holló J. u.3.
78/511-993
bacs.psz.kiskoros@gmail.com

Írta, képek: Bács-Kiskun Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Kiskőrösi Tagintézménye/ Majoros Aliz Edit

MEGOSZTÁS
Írta: vira