Az Iskola rendőre után, szeptember 18-án kezdetét vette a Biztonság Hete programsorozat is. A rendezvényt idén már hetedszer szervezi meg az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága (ORFK-OBB) a Magyar Biztosítók Szövetségével (Mabisz). Az idei Biztonság Hetének kiemelt témája a gyalogos-átkelőhelyek és a biztonsági övek használata, így nemcsak a kerékpárok felszereltségét ellenőrizte le Baltás Adrienn r. zászlós és Bácsi Csaba pedagógus, hanem a zebrán való közlekedést is gyakorolták a Bem iskola alsósaival.

Hétfőn délelőtt fél 8-kor a Kiskőrösi Bem József Általános Iskola biciklitárolójánál találkoztam Baltás Adrienn r. zászlóssal, aki így mesélt az eseményről:
-Hirdetés-

A tanév kezdetével elindult az Iskola rendőre program, szeptember 18-án pedig megkezdődött a Biztonság Hete rendezvény. Milyen projektekkel készültök a gyerekeknek?

A Biztonság Hete, az Európai Mobilitási Hét keretén belül kerül megrendezésre, amely során felhívjuk  a járművezetők figyelmét arra, hogy a biztonságos közlekedést az iskolakezdés idején kiemelten kezeljék. Figyeljenek a gyalogosokra, kerékpárosokra, mivel ebben a hónapban megnövekedett az így közlekedők száma, ezért fokozott óvatossággal közelítsék meg a gyalogos-átkelőhelyeket, illetve a kerékpározó gyerekekre is figyeljenek.

Az „Iskola rendőre” programot az Országos Rendőr-főkapitányság 2008 szeptemberében indította el azzal a céllal, hogy a program segítse elő az iskolás gyermekek biztonságos, balesetmentes közlekedését, a közlekedési ismereteik bővítését, valamint a gyermekek biztonságát veszélyeztető egyéb tényezők felderítését és megszüntetését.

A Biztonság Hete program keretében az Országos Balesetmegelőzési Bizottság felhívta a Megyei, illetve a Városi Balesetvédelmi Bizottságok figyelmét, hogy ez egy kiemelt hét, ezért mindenképpen szervezzünk változatos programokat. Kiskőrösön úgy döntöttünk, hogy a kerékpárokat ellenőrizzük az iskolákban, az iskolakezdés idején, tehát 7:30-kor megérkeztünk ide az iskolába és a gyermekek kerékpárjainak kötelező tartozékait néztük át. Ebben nagy segítségemre volt Bácsi Csaba tanár úr, aki egyben oszlopos tagja a Kiskőrösi Rendőrkapitányság Balesetmegelőzési Bizottságának is. Évek óta lelkes támogatónk és segítőnk a gyerekek biztonságos közlekedésre való nevelésében. Így megkerestem őt, és felkértem arra, hogy legyen segítségemre. Hétfőn reggel közösen néztük át a gyerekek kerékpárjait, és azok felszereltségét a Kiskőrösi Bem József Általános Iskola udvarán. Az esetleges hiányosságokat egy rögzítő lapon jeleztük nekik, majd átadtuk részükre. Akik kerékpárján mindent rendben találtunk, azok a diákok csokoládét vehettek át jutalmul. Továbbá az átnézett kerékpárok tulajdonosai egy láthatóságot elősegítő matricát is kaptak tőlünk, amit járműveikre ragaszthatnak. A mai nap még a Kiskőrösi Bem József Általános Iskola 3.a osztályával a gyalogos közlekedésről fogunk beszélgetni, illetve a gyalogos-átkelőhelyen való biztonságos áthaladást gyakoroljuk. 10 órától a 4.a osztállyal egy kerékpáros ügyességi pályán fognak a gyerekek gyakorlatozni, ahol sorra vesszük, hogy egy kátyú, bukkanó, vagy éppen egy gyalogos kikerülése esetén hogyan tudnak manőverezni a kerékpárokkal.

Voltak olyanok is, akik alkudozni próbáltak

Mik a tapasztalatok? Mennyire felszereltek a kerékpárok?

A gyerekek nagyon ügyesek és nagyon figyelnek arra, hogy a kötelező tartozékokkal el legyenek látva kerékpárjaik. Így nagyon sok csokoládét ki tudtam osztani. Volt azonban egy-két apróság…, többeknél például hiányzott a világítás, de megindokolták, hogy azért, mert világosban érkeznek és világosban is hagyják el az intézményt.

Sokak kerékpárja kapott jól felszerelt “tanúsítványt”

Mely intézményekbe látogatsz még el?

A hét folyamán, kedden a soltvadkerti Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskolába, míg szerdán a Kiskőrösi EGYMI-be is ellátogatunk kerékpárokat ellenőrizni. 

A gyalogos közlekedést is gyakorolták

Hamarosan további eseményekkel készültök, ugyanis itt lesz a Közlekedjünk Együtt, Vigyázzunk Egymásra program is.

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság az idei évben célul tűzte ki, hogy a vármegye minden általános iskolájában elkezdik a KEVE programot, melyek a jelentkező általános iskolák első osztályaiban indítunk el. A mi illetékességi területünkhöz a Kiskőrösi Tankerület tartozik, melyhez 40 iskola csatlakozott. Ebben a tanévben, szeptember hónapban ezekben az iskolákban beindítjuk a KEVE programot. 10 alkalommal tartunk előadást az első osztályosoknak a pedagógusok segítségével. Minden intézményben van egy pedagógus, aki úgymond KEVE oktató is lesz. Ő tartja meg a 45 perces órából az első 35 percet, majd az iskola rendőre zárja az órát, annak utolsó 10 percét, hogy visszaellenőrizhesse a hallottakat a gyerekektől. Ez minden hónapban egy tanórát fog igénybe venni. Mivel ez egy felmenő rendszerű oktatás, ezért folyamatosan zajlik. Igyekszünk ezt a programot minden évfolyamon keresztülvinni az iskolákban.

A pedagógusok közül is többen kerékpárral érkeztek, így ők is kaptak csokit 

Mennyire lelkesek ilyenkor a diákok?

Nagyon fontos, hogy a gyerekeknél minél kisebb korban elkezdjük felhívni a figyelmet a biztonságos közlekedésre, ezért már óvodásokhoz, elsősorban a nagycsoportosokhoz járunk ki előadásokat tartani. Majd pedig 1. osztálytól kezdve, ahol tudunk, részt veszünk közlekedési órákkal, hogy felhívjuk a gyerekek figyelmét a biztonságos és szabályos közlekedésre. A kicsik örömmel és lelkesen vesznek részt ezeken a programokon. 

A közös fotó sem maradhatott el a rendőrség előtt: Baltás Adrienn r. zászlós és a 3.a

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (78 db kép)
MEGOSZTÁS