2023. október 6-án délután megemlékezéssel egybekötött átadóünnepséget szervezett a Kiskőrös Helyőrség Nyugállományúak Klubjának vezetősége az idősek világnapja és nemzeti ünnepünk alkalmából. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Esküdt Lajos nyá. ezredes, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének (BEOSZ) elnökhelyettese, Szedmák Tamás, Kiskőrös város alpolgármestere és Gáldonyi Sándor őrnagy, a kecskeméti 13. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetője is.

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává.
-Hirdetés-

A megjelenteket Duchai Józsefné köszöntötte, majd egy szenior nyitótánc következett Antal Ildikó vezetésével. A táncosok közül 9-en az egyesület tagjai, hangsúlyozta Marcsi.

A kiskőrösi Szenior Örömtánc csoport

A kiskőrösi Szenior Örömtánc csoport bemutatója után Magyar Ottó: Az élet alkonyán című versét hallhattuk Duchai Józsefné előadásában (részlet):

Tárd ki hát szívedet minden szépnek, jónak,
Nyújts segítő kezet a rászorulónak!
Adjál szeretet, mit majd viszonoznak,
Mert hidd el az emberek nem is olyan rosszak!

Sütkérezz még kissé az őszi napsütésbe,
Lapogass csendesen az emlékek könyvébe!
S ha majd s Sorssal meg tudtál békülni,
A még hátralévőt könnyebb lesz leélni.

Duchai Józsefné volt az esemény háziasszonya is 

Majd Fadgyas István, nyá. őrnagy, a Kiskőrös Helyőrség Nyugállományúak Klubjának elnöke mondott beszédet:

„Gyászol nemzetünk. Az aradi 13 vértanúk halálának évfordulóján mi is részt veszünk a gyászban. Vitathatatlan az aradi vértanúk jelentős szerepe annak ellenére, hogy igazi elvállalásukat elképzelni, hogy mit jelent az erkölcsi győzelem, és hogy mi ért többet, mint az egyszerű túlerőből eredő győzelem, azt Damjanich János utolsó szavaiból tudhatjuk meg. Az, hogy a vértanúk bármikor készek voltak elviselni a halált, hőssé tette őket. Emléküket kegyelettel megőrizzük.”

Majd egy perces néma csenddel emlékeztek, azután így folytatta:

„Gondolták volna, hogy Magyarországon minden ötödik ember időskorúnak számít? Vagyis már betöltötte a 60. életévét? Ezért feladatunk és kötelességünk is egyben, hogy méltóságteljes helye, szerepe legyen az idős embernek a társadalomban. Ugyanakkor a legfontosabb mégiscsak az emberi kapcsolatok erőssége, a kis közösségek megtartó ereje. A legfontosabb az olyan kapcsolatok megléte, mint amit most is, ebben a pillanatban megélünk. Ez az erő annyira intenzív, amennyire az idősekre mi magunk figyelni tudunk. Egy-egy közösséget ez az erő fog össze, tart egybe. Tehát az, hogy a közösség működik, létezik, él, azt is jelenti, hogy az erő itt van velünk. Az idősek megbecsülését, a velük való törődést szívből fakadó kötelességnek tartjuk életünk során. Az időskor egy nagyon fontos életszakasz, ajándék. Ilyenkor kerül előtérbe, ami igazán számít, nem pedig a látszat. A szeretni tudás, a türelem, a megértés birtokosai vagytok. Köszönjük mindazokat az értékeket, amiket megőriztetek. ”

A képen (b-j): Szedmák Tamás, Fadgyas István, Gáldonyi Sándor 

Beszéde végén Miniska Zsejke: Az örök fiatalság című versének egy részlete hangzott el: 

Az idő … az idő csodákat művel,
Sebeket gyógyít, bánatot küld el,
Új hónapot, évet, évszakot hoz,
Szomorúságot vagy örömet okoz.

Az idő múlik, de kit zavar?
Miért ne múlhatna, ha akar?
Hisz mindig ragyog majd napsugár,
S Időtől függetlenül énekel a kismadár.

S hogy mekkora boldogság, idősnek lenni,
Célokat az életben megvalósítani,
Nem kell más, egy kis idő csak
Megmutatni az utat a fiataloknak.

A versidézetet követően került sor az elismerések átadására. A határozatot Melher Sándor nyá. őrnagy ismertette.

Melher Sándor ismertette a “díjazottakat” 

Egyesületük emléktárgyat adományozott: Gottfried Béla, Benics László, Duchai Józsefné és Tratter István részére az egyesület érdekében több éven át végzett kiemelkedő munkájuk elismeréséül.

Emléktárgyakat és emlékplaketteket osztottak ki a tagok között

Az egyesület vezetőségének 74/2014 számú határozata alapján születés utáni emlékplakettet vehetett át: Szrenkó Mária (70 év), Szabó Ferencné (75 év), Nagy László (70 év), Schiller Katalin (70 év), Dr. Pethőné Dr. Fodor Katalin (75 év), Duchai Józsefné (80 év), Gyalogh Béláné (80 év), Nemes Lajosné (80 év).

A rendezvényen nem minden “díjazott” tudott részt venni 

Ecseri Ferencnének és Jancsovics Pálnénak köszönhetően önfeledt kacagásból sem volt hiány. Matusik Sándor harmonikásnak köszönhetően pedig közös éneklésre is volt lehetőség.

Matusik Sándor harmonikán játszott

Az esemény végén Gáldonyi Sándor őrnagy, Esküdt Lajos nyá. ezredes, és Szedmák Tamás alpolgármester is köszönetét fejezte ki a meghívásért, aki külön kiemelte, hogy a városvezetés nagyon hálás, amiért a Kiskőrös Helyőrség Nyugállományúak Klubja egy igazán aktív egyesület a városban. Arra biztatta őket, hogy ne veszítsék el ezt a jó kis közösséget és rendezzenek még sok ehhez hasonló alkalmat. 

Pezsgővel is koccintottak

Az esemény közös koccintással és vacsorával, jó hangulatban ért véget. 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (92 db kép)
MEGOSZTÁS