Ünnepélyes keretek között október 17-én hivatalosan is átadták az új kecskeméti tűzoltólaktanyát. A város déli részén, zöldmezős beruházás keretében létesült modern épületegyüttesben a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság, a kecskeméti katasztrófavédelmi kirendeltség és a hivatásos tűzoltó-parancsnokság kapott helyet.

-Hirdetés-

A megnyitón a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, illetve a vármegyei igazgatóság vezetői, a kecskeméti kirendeltség és tűzoltóság állománya mellett részt vettek a Belügyminisztérium és a Miniszterelnökség képviselői, a terület országgyűlési képviselői, vármegyei elöljárók, valamint a társ- és rendvédelmi szervezetek munkatársai, illetve a szervezésben, kivitelezésben résztvevő szervezetek képviselői.

A rendezvényre gyülekező vendégeknek a Katasztrófavédelem Központi Zenekara szolgáltatott térzenét, az ünnepség a Himnusz hangjaival vette kezdetét. Köszöntőt dr. Rétvári Bence miniszterhelyettes, a tárca parlamenti államtitkára mondott. Beszéde elején emlékeztetett a jelenlegi geopolitikai helyzetre: a háborúk miatt Európában erősödik az emberek veszélyérzete, ezzel szemben Magyarországon az emberek biztonságérzetét növelik. Ezt a célt szolgálja a most átadandó komplexum is, amely megfelel a kor kihívásainak, egyesíti magában a modern vívmányokat. Az államtitkár beszélt arról is, hogy az épületegyüttes nemcsak a katasztrófavédelem szakmai céljainak megvalósítására alkalmas, hanem helyet kaptak benne olyan funkciók is, amelyek a készenléti állomány kondíciójának a megőrzését szolgálják. A miniszterhelyettes hangsúlyozta, mindenkinek vannak tűzoltókkal kapcsolatos élményei, őket senkinek nem kell bemutatni, a szakma társadalmi elismertsége magas, majd hozzátette, a HUNOR hivatásos mentőszervezet nevét is megtanulták az emberek, hiszen a csapat volt az első, amelyik segíteni indult a törökországi földrengés után, és az utolsók között voltak, akik elhagyták a katasztrófa sújtotta területet. 

A beszédet követően dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató emléklapot adott át Huszár Tibor tűzoltó ezredesnek, Bács-Kiskun vármegyei katasztrófavédelmi igazgatónak. Ezt követően a történelmi egyházak képviselői megáldották az új épületkomplexumot, a szolgálatot teljesítő tűzoltókat, illetve a gépjárműveket. 

Mindezek után a miniszterhelyettes, az országos katasztrófavédelmi főigazgató, dr. Kovács Ernő, Bács-Kiskun vármegye főispánja, valamint Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere átvágta a szerállásnál kifeszített nemzeti színű szalagot, ezzel szimbolikusan is átadva a létesítményt.

A rendezvény következő mozzanataként a vendégek megtekintették az épületet. Az átadási ceremónia végén Kecskemét polgármestere úgy fogalmazott, gyakorlatilag 2010 óta tervezték, hogy a tűzoltóságot egy új, minden követelménynek megfelelő épületbe költöztetik, az út hosszú, de eredményes volt, hiszen a mai napon átadták Magyarország legkorszerűbb és legnagyobb katasztrófavédelmi ingatlankomplexumát. 

A Tűzoltólaktanyák kialakítása – Kecskemét tűzoltóság elnevezésű, KEHOP-1.6.0-15-2016-00012 azonosító számú projektberuházás kivitelezési munkái 2021 januárjában kezdődtek meg. A csaknem ötezer-háromszáz négyzetméteres épület helyét úgy választották ki, hogy a tűzoltók a lehető legrövidebb idő alatt, a legkevesebb forgalmi akadállyal érjék el a veszélyeztetett területeket, gyorsítva és hatékonyabbá téve ezzel a tűzoltói beavatkozásokat.

A létesítmény három összekapcsolt, eltérő funkciójú épületszárnyból áll. Az új laktanyában tizenhárom szerállást alakítottak ki a tűzoltók készenléti járművei számára. A szertár feletti tűzoltólaktanyában irodák, egy 24 órás szolgálatot ellátó hírközpont és szolgálati helyiségek, valamint raktározásra, tárolásra használt helyiségek kaptak helyet. A vármegyei igazgatóság és a kirendeltség helyiségeit az irodai szárnyban alakították ki, ahol egyebek mellett modern tárgyaló és ügyfélváró is készült. Az épületkomplexum harmadik szárnya a raktár.

A beruházás során fontos szempont volt a környezettudatos kialakítás, így a korszerű épület a napelemes rendszernek és a modern, talajszondás hűtő-fűtő rendszernek köszönhetően gazdaságosan üzemeltethető. Az energiahatékonyság érdekében megújuló energiaforrást, napelemes rendszert alakítottak ki.

A Kecskeméten, az ország legnagyobb vármegyéjének székhelyén működő tűzoltó-parancsnokság tizenöt település csaknem 212 ezer lakójának, minden második Bács-Kiskun vármegyei embernek a biztonságát erősíti. 

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Unió 5 milliárd 366 millió 618 ezer forint vissza nem térítendő támogatásából, a Magyar Állam társfinanszírozásával valósult meg. 

Szöveg: https://bacs.katasztrofavedelem.hu 
Fotók: Szőke Péter BM OKF
További képek: https://bacs.katasztrofavedelem.hu/23625/hirek/279183/hivatalosan-is-atadtak-az-uj-kecskemeti-laktanyat

MEGOSZTÁS
Írta: vira