2017-2018-ban kezdték el tervezni, hogy Kiskőrösön új piaccsarnokot, pontosabban piackomplexumot építenek. A beruházás menetét hol a koronavírus-járvány, hol a gazdasági nehézségek lassították, de mára már utolsó fázisához érkezett a kivitelezés. 2021 májusában kezdődött meg az új piaccsarnok kialakítása. A beruházás első üteme elkészült, most a második ütem is folytatódhat. Egy közbeszerzési eljárás eredményeként 2023. október 31-én hivatalosan is aláírásra került a városi piac építésének II. üteméről szóló vállalkozási szerződés. Jelen volt Domonyi László, Kiskőrös polgármestere, a megállapodást aláíró felek képviseletében Schäffer Tamás, a Kőröskom Nonprofit Kft. (beruházó) ügyvezetője, és az eljárás nyertese, a kivitelező Schlosser-Bau Építőipari, Beruházó- és Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója, Polgár Zalán.
Kapcsolódó cikk
Megkezdődött az új kiskőrösi piaccsarnok kialakítása
Megkezdődött az új kiskőrösi piaccsarnok kialakítása
A helyi piac jelentősége meghatározó a kiskőrösiek mindennapjaiban: a lakosság szereti és elfogadja a jelenlegi piacot, de a városvezetés már...
Schäffer Tamás, Domonyi László és Polgár Zalán (b-j)

Domonyi László elmondta – „Már régóta várjuk, hogy a kiskőrösi emberek megfelelő körülmények között és környezetben kereskedjenek, valamint vásároljanak a piac színterén. Elmondható, hogy városunkban nagyon népszerű a szerdai és a szombati piac látogatottsága, nagy hagyománya van. Egy járásközpontnak szüksége van fedett piaccsarnokra, egy komplexumra. A mostani helyszínt már kinőttök és el is avult. Nagy öröm számomra, hogy az építkezés második üteme is elkezdődhet. November közepén/második felében a munkaterület átadása is megtörténhet, ezt követően 365 napja lesz a kivitelezőnek arra, hogy a munkát befejezze.”

-Hirdetés-

Hozzátette, hogy a beruházás összköltsége milliárd fölötti. Ennyi pénzt nem tudtak egyszerre az uniós keretből kapni, ezért is kellett két ütemre bontani azt.

A polgármester örömmel szólította meg a lakosokat:

„Kedves kiskőrösiek! Jövő év végén piaccsarnok átadás lesz!”

A kiinduló állapot a tervezést megelőzően az volt, hogy egy már meglévő, használaton kívüli kereskedelmi funkcióval épült létesítményt úgy alakítsanak át egy szintén kereskedelmi, de eltérő használati móddal rendelkező épületté, ami mint piaccsarnok hosszútávon szolgálja a kiskőrösieket, és a környező települések életét.

„Ez egy több épületből álló, egymással és a környezetével harmonizáló épületkomplexummá fog alakulni a teljes kiépítettség mellett. A piacnak a legnagyobb eleme a csarnoképület, amihez kapcsolódva fog tartozni egy szintén hasonlóan nagy méretű fedett-nyitott épület, és egy szabadtéri árusítótér is. Ezeken a területeken, és a csarnoképület földszintjén kapnak majd helyet azok a termelői árusok, akik jelenleg a szabadtéri piac területén kereskednek” – fejtette ki Schäffer Tamás.

A második ütem munkálataira kitérve hozzátette: A most következő munkafázisban a piaccsarnok emeleti része, a galéria szint kerül kialakításra, ahol kb. 300 m2-es eladótér, kereskedelmi egység lesz. Emellett a már említett fedett-nyitott piac, valamint az udvaron elhelyezkedő szabadtéri árusítóhely kivitelezése fog megtörténni.”

A második ütem során nem csak az infrastruktúra épül, hanem olyan egységek is kialakításra kerülnek, amik kötelező elemei egy ekkora épületkomplexumnak ahhoz, hogy működőképes legyen. A beruházás esztétikus megjelenése, környezetének kialakítása is megtörténik.

„Nem szabad elfeledkeznünk a parkolásról sem, ami fontos eleme ennek a beruházásnak. A megnövekedett parkolóigényeket is figyelembe kell venni, és biztosítanunk kell. Ezért kiegészítő beruházás keretében fog megvalósulni a két jelentős felületű parkoló kialakítása. Egy a temető szomszédságában, egy pedig a záportározóhoz vezető út mellett” – tért ki rá a Kőröskom Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A 2023. október 31-i vállalkozási szerződés aláírását követően 10 nap áll rendelkezésre, hogy megállapodjanak a szerződő felek annak a dátumáról, hogy mikor legyen a munkaterület hivatalos átadása, ahonnan számítva 365 napja van a kivitelező cégnek a munkaütem II. részében meghatározott projekt befejezésére, és műszaki átadására.

 

MEGOSZTÁS