A kötelet már a történelem kezdete óta használja az emberiség. Először növényi részekből, háncsból, kenderből, pamutból, kókuszból, szizálból és jutából, később már mesterséges szálakból polipropilénből, nylonból, poliészterből, polietilénből  is készítettek köteleket. A rugalmas köteleket gumiból vagy elasztánból készítik, de készülnek fémhuzalból is drótkötelek.

Mire használják leggyakrabban a köteleket?

-Hirdetés-

A köteleket mozgatásra vagy nagy erő folytonos kifejtésére használják, mozgatásnál a hajlékonyság a fontos jellemző, míg a nagy erő kifejtésére a húzószilárdság és a korrózióállóság a lényeges. A kötelek nyomóerőt és csavaró nyomatékot nem képesek felvenni. De nem csak anyag szerint, hanem szerkezet szerinti csoportosításban sodrott és fonatolt köteleket ismerünk.

Az acélsodrony kötelek esetében egyszer, kétszer vagy háromszor sodrott köteleket ismerünk. A hajózásban használt kötelek hajlékonyabbak kell, hogy legyenek, mert kis átmérőjű csigán kell átjutniuk.

Az emeléstechnika az életünk sok területén megjelenik, az építkezéseken, a szállítmányozásban, a raktárakban és minden területen, ahol nap mint nap meg kell emelni az árukat. Természetesen folyamatosan fejlődtek az emeléstechnikai eszközök is. Ha függesztett terhet kell megemelni, használnak acélsodrony kötelet, teheremelő láncot, poliészterszálas emelőköteleket is.

Mire használják a hálókat?

A kötelekből hálókat is készítenek, amelyeket azután az iparban és a sport területén is felhasználnak. A hálókat védőhálóként az építőiparban, a kalandparkokban mászóhálóként, bizonyos  sportokhoz kapuhálóként, teniszhálóként és dekorhálóként is alkalmazzák. Napjainkban a teherbíró kötött kötelek választéka egyre csak bővül és változik a technológiai fejlesztések következtében.

Milyen területen használják még a köteleket?

Az élet majdnem minden területén használatban vannak a kötelek. A háztartásban, a kertben, az állattartás és a növénytermesztés területén ugyanúgy, mint a hajózás és a sport területén.

A háztartásban a ruhaszárítás területén, a díszítés, a szabadidős elfoglaltságoknál mindenhol szükség van vékony kötelekre, míg a mezőgazdaság területén inkább az erős kötelek szükségesek.

A játékok készítése esetén is köteleket használnak a hinták és a mászófalak, hálós mászókák esetében. A sportban a hegymászás területén igen komoly, minőségi kötélre van szükség, hiszen egy élet múlhat a kötél terhelhetőségén és állapotán. Sőt az extrém sportok esetében még jobban oda kell figyelni a kötél minőségére, nem használhatunk egy Bungee-Jumping során sérült, vagy gyenge kötelet. De ugyanez vonatkozhat a sárkányrepülésnél vagy a  barlangászat esetében a kötél minőségére.

A sátrazáshoz szintén szükség van kötelekre, de a kisállatok játékainak egy része is kötélből készül, akár egy nagy csomó formájában. A tömegek távoltartására is kötélből készítenek kordonokat, vékonyabb, vastagabb kivitelben.

Összegezve

Elmondható, hogy a kötelek az életünk minden területét átfonják, szinte minden tevékenységi körben szükség van valamilyen formában a jelenlétükre. Természetes, hogy a technológia fejlődésével egyre változatosabb összetételben készítenek műszálból készült minőségi köteleket is.

Írta: G.D.

MEGOSZTÁS
Írta: vira