Vármegyénk etnikailag és kulturálisan is rendkívül sokszínű, ezt tükrözi az a temérdek motívumkincs, amelyet a Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának gondozásában most megjelent motívumgyűjtemény foglalt rendszerbe. A motívumok le is tölthetők, fel is használhatók.

Történelmi okokból vármegyénkben él a legtöbb (13 féle) népcsoport, ami kultúrában, néprajzban és gasztronómiában a legszínesebb megyévé teszi Bács-Kiskunt.
-Hirdetés-

„Eleddig átfogó motívumkincs-gyűjtemény talán ezért nem íródott a vármegye kapcsán, de most kitűzött célként fogalmazódott meg nem szigorúan néprajzi, hanem más művészeti ágak motívumait is integrálni a gyűjtésbe. Emiatt időben és térben is széles a spektrum – a régészettől a 20. századig, Tiszakécskétől Hercegszántóig szerepelnek motívumok. Egyértelmű cél volt a sokszínűség érzékeltetése, amit teljesen bemutatni azonban egy egész más léptékű műnek lehet majdan a feladata. A motívumokat a gyűjtés során és a kötetben művészeti és tudományáganként csoportosítottuk az egyszerűbb átláthatóság érdekében” – írja a Motívumok Bács-Kiskun vármegyéből című kötet szakmai előszavában Bezsenyi Ádám kulturális örökség szakértő. 

A kötet nem csak nyomtatásban jelent meg, hanem elérhető az alábbi linken, online lapozható formában: https://www.bacskiskun.hu/lap/motivumok-bacs-kiskun-varmegyebol . Sőt, a motívumok pdf formátumban letölthetők és felhasználhatók. A gyűjtemény így iparművészek, grafikusok, dizájnerek, tervezők számára igen gazdag forrásanyagot jelent. 

A felhasználásra jó példa Bükki Tamara divattervező projektje, aki a vármegyei motívumok közül tíz témát dolgozott fel (nem csak korábban ruhán viselt motívumokat, mint a kalocsai, kiskőrösi hímzés, hanem a vármegyei épületeken látható szecessziós díszítések, a kalocsai paprika, a hartai bútorfestők, a kékfestők mintáit is). A tervező különböző kelmékre dolgozta fel a kiválasztott motívumokat, amelyeket egyedi tervezés, ízlés alapján a ruha szabásvonalához alakított.

Sajtóközlemény
Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata 

MEGOSZTÁS
Írta: vira