Írta: vira

A korábbi évek hagyományainak megfelelően a Soltvadkerti Gazdakör Egyesület GAZDA ESTEK rendezvénysorozatot indított 2024-ben is, melynek harmadik alkalmára február 20-án 17:30 órai kezdettel került sor a Gyöngyház Kulturális Központ és Könyvtárban, ahol az elnök: Ritter Imre köszöntötte az érdeklődőket.  

Kapcsolódó cikk
VIDEÓ| Elindult a Gazda estek 2024 előadás-sorozat
VIDEÓ| Elindult a Gazda estek 2024 előadás-sorozat
A korábbi évek hagyományainak megfelelően a Soltvadkerti Gazdakör Egyesület GAZDA ESTEK rendezvénysorozatot indított 2024-ben is, melynek első alkalmára február 6-án 17:30...
A harmadik gazdaest előadói voltak: Dr. Németh Krisztina tudományos főmunkatárs – MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Kecskeméti Kutatóállomása, Neiner János szaktanácsadó – Kwizda, Pecznyik Béla szaktanácsadó – Malagrow. 
A sorokban leginkább férfiak ültek
-Hirdetés-

Dr. Németh Krisztina tudományos főmunkatárs második alkalommal tartott előadást Soltvadkerten ebben a szezonban, aki ezúttal (1. perctől) az éghajlattal, termesztés technológiákkal kapcsolatban megjelenő legfontosabb összetevőkre hívta fel a figyelmet. Kiemelte, hogy maga a hőmérséklet nemcsak a növényekre, hanem a kártevőkre is kihatással van. A kártevők, de egyes gombák is terjeszthetnek vírusokat. Az utóbbi 10-15 évben megnőtt a tavaszi fagyok gyakorisága, amely sokkal rosszabb, mint a téli, abból a szempontból, hogy ilyenkor már kicsi a lehetőség a kompenzálásra. Bizonyos esetben termés nélkül maradhatnak a gazdák. Több gyakorlati példát is megosztott a jelenlévőkkel. De az aszály jelensége és a minőségorientált öntözés is szóba került. 

Neiner János szaktanácsadó a Kwizda szőlőprofiljáról mesélt a gazdáknak, gyakorlatiasan. Elsősorban termékeiket ismertette a jelenlévőkkel, illetve hasznos tanácsokkal látta el őket (1 óra 2 perctől). Cégük ma már nemcsak növényvédőszereket, műtrágyákat, lombtrágyákat forgalmaz, hanem számos biológiai készítmény fejlesztésében, engedélyeztetésében és gyakorlatba ültetésében is oroszlánrészt vállal. 

Pecznyik Béla szaktanácsadó leginkább szakmai tanácsokkal látta el a gazdákat a jövedelmező szőlőtermesztéshez (1 óra 39 perctől). A szőlőárakról és a piaci igényekről is szót ejtett. Megemlítette, hogy egy bürokratikus rendszerben kell termelniük, gazdálkodniuk. Kihangsúlyozta, hogy nagyon összetett a mezőgazdaság. Minden egyes növény termesztése az alábbi pillérekből áll össze: agrotechnika, növényvédelem, tápanyagpótlás, élettani támogatás. Technikákról beszélt, illetve termékeket is ajánlott. Előadása végén a Malagrow technológiát foglalta össze néhány mondatban. 

A GAZDA ESTEK rendezvénysorozat negyedik alkalmára február 27-én kerül sor: 

A Soltvadkerti Gazdakör Egyesület szeretettel várja az érdeklődőket,
február utolsó keddjén is! 
MEGOSZTÁS