2024. február 23-án Dr. Németh Krisztina kertészmérnök tartott előadást az Arany Sárfehér szőlőfajtát illető legfrissebb kutatási eredményekről az izsáki Vino Étteremben.

A Karol Wojtyla Barátság Központ kezdeményezésére, az Arany Sárfehér Közösség támogatásával, Kostka László (1858-1918) világhírű izsáki szőlőtermesztő, az Arany Sárfehér szőlőfajta legsikeresebb termesztője munkásságának megőrzését és az egykor szebb időket látott nemes szőlőfajta életben tartását célzó esemény-sorozat részeként ezúttal koszorúzásra és szakmai előadásra került sor.

-Hirdetés-

10 órakor, Kostka László egykori birtokán a 2021-ben felavatott emléktáblánál Dr. Oláh Róbert, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Kecskeméti Kutató Állomás vezetőjének méltató szavai után az Arany Sárfehér Közösség tagjai jelenlétében helyezték el a megemlékezés koszorúit.

A koszorúzást követően a Vino Étterem külön termében került sor szakmai előadásra. Az előadó Dr. Németh Krisztina, a Szőlészeti és Borászati Intézet Kecskeméti Kutató Állomás tudományos főmunkatársa, kötetlen jellegű beszélgetés keretében adott tájékoztatást a kutatóállomás munkájáról és a megszerzett tapasztalatokról.

Napjainkban nagy kihívást jelentenek a gazdasági nehézségek és az éghajlati körülmények változásai. Különösen az utolsó hatvan évet vizsgálva tapasztalhattunk gyors változásokat, ami nagy hidegeket, valamint felmelegedéseket és szárazságokat eredményezett. Az ilyen gyors változások megkövetelik a folyamatos beavatkozást és nem elég a hagyományokra való támaszkodás. Az éghajlat változás komplexen befolyásolja a növények, a kórokozók és a talaj viselkedését, aminek a tanulmányozása és az erre alkalmazható legjobb technológiák használata elengedhetetlen a jó termés elérése érdekében. A kutatóállomás tevékenysége is erre irányul, ugyanakkor a termelők részéről is fontos a technológiai változások figyelemmel kísérése és alkalmazása.

Az Arany Sárfehér szőlő hagyományos kézi művelésű termesztése esetén sem elég a hagyományos technológia alkalmazása, a minőség megőrzése érdekében muszáj alkalmazkodni napjaink kihívásaihoz.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (15 db kép)
MEGOSZTÁS