Kiskőrösön több évtizedes hagyományra nyúlik vissza, hogy március 15-én, nemzeti ünnepünkön a képviselő-testület önkormányzati elismeréseket adományoz. Az átadó ünnepségre a Polgármesteri Hivatal Dísztermében került sor. 
Kapcsolódó cikk
Átadták a városi kitüntető díjakat
Átadták a városi kitüntető díjakat
Kiskőrösön több évtizedes hagyományra nyúlik vissza, hogy március 15-én, nemzeti ünnepünkön a képviselő-testület önkormányzati elismeréseket adományoz az arra méltóknak. Az...

Csővári János hétgyermekes szlovák paraszti család harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot Bócsán, 1946. május 16-án. Öt fiú, és két leánytestvérével együtt szegénységben ugyan, de nagy szeretetben nevelkedtek. A szülők elfoglaltsága miatt, az idősebb gyermekek gyakran kapták feladatul a fiatalabb testvérek gondozását, nevelését, irányítását. Ezt a feladatot Csővári János nagy felelősséggel végezte, még felnőtt korukban is. A még jobb megélhetés reményében, édesapja a földművelés mellett, a Magyar Államvasutaknál dolgozott, édesanyja a családi gazdaságot irányította.

-Hirdetés-

Általános iskolai tanulmányait Bócsán egy tanyasi iskolában végezte. 1960-ban beiratkozott a kiskőrösi 621.számú Ipari Szakmunkásképző Iskolába, ahol kőműves tanulóként folytatta tanulmányait. Az élet kihívásainak megfelelve, úgy érezte, hogy egyéni vállalkozásba kezd, ezért 1986-ban Kecskeméten elvégezte a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakiskolát.

Ifjú éveiben az építőiparban dolgozott kőművesként, majd 1988-ban boltot nyitott. Feleségével együtt családi vállalkozásként működtették, de a mezőgazdasági tevékenységet sem hagyta abba, amit szép kora ellenére a mai napig is aktívan művel.

Ifjú éveiben az építőiparban dolgozott kőművesként, majd 1988-ban boltot nyitott

1969-ben házasságot kötött Fábián Annával. A házasságból két gyermek született. 1971-ben János és 1975-ben Szilvia. Gyermekeiket nagy szeretetben, megértésben nevelték, becsületre, szorgalomra, mások iránti tiszteletre. Gyermekei boldogulásáért a mai napig mindent megtesz, akik a szülői példát követve sikeres vállalkozók lettek. Az élet megpróbáltatásai őt sem kímélték, amikor szükség volt odaadóan ápolta beteg feleségét,  mert számára a család egysége szent dolog.

Kedvenc időtöltései közé tartozik az utazás, a kirándulás. Gasztronómiai tudásának gyakorlása is fontos szerepet kap az életében, aminek barátai, és a szlovák közösség tagjai nagyon örülnek. Számos főzőversenyen különböző díjakkal jutalmazták.

Rendkívül elkötelezett a szlovák közösség iránt. Gasztronómiai tudása és tapasztalata városszerte ismert, amit  igyekszik átadni a fiatalabb generációnak is. Különösen említésre méltó a szervezőkészség, amellyel a különböző rendezvények lebonyolítását segíti.

A kiskőrösi szlovákok közösségének egyik régi, és meghatározó egyénisége. 2010-től tagja a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatnak. 2014-től mint elnökhelyettes segíti az önkormányzat munkáját. Rendkívül elkötelezett a közösség életének formálásában. A különböző rendezvények lebonyolításában nagy felelősséggel aktív szerepet vállal. Érti, és beszéli a szlovák nyelvet.

A díjat polgármester úrtól vehette át

A képviselő-testület „Kiskőrös Város Nemzetközi Kapcsolatainak Fejlesztéséért” díjat adományozott Csővári János részére.

 

Szöveg: Kiskőrösi Polgármesteri Hivatal
Fotók: Juhász D. Géza  

MEGOSZTÁS
Írta: vira