Izsák város legkiválóbb borai és pezsgői mérettették meg magukat március 21-én Izsákon, a művelődési házban. Hosszú évek után, tavaly keltette újra életre az Izsáki Hegyközség és Izsák Város Önkormányzata a Kostka László borversenyt. A versenyen résztvevőket Szabó József, Izsák város alpolgármestere és Knábel László hegybíró köszöntötte, akik felhívták a figyelmet a térségben élő borászatok és a helyi szőlősgazdák fontosságára.
Szabó József Izsák város alpolgármestere, Tetézi Attila a művelődési ház igazgatója és Knábel László hegybíró

Szabó József elmondta, hogy a borverseny célja a helyi borkészítés hagyományának ápolása és a helyi kulturális örökségként kapott értékeket fenntartása, valamint, hogy az arany minősítést kapott borok közül kiválasszák azt az egyet, amelyik méltán viselheti 2024 év Izsák Város Bora címet.

-Hirdetés-

Knábel László hegybíró elmondta, nagyon örül annak, hogy tavalyhoz képest növekedett a minták száma, különösen, hogy a termelői borok száma is emelkedett. 26 tétel került a bírálók elé, 19 forgalmi tétel a helyi borászatoktól származott, – ők indultak a város bora címért,- és 7 termelői tétel. Összesen 26 bort, ebből 16 fehéret, 2 rozét, 3 vöröset és 5 pezsgőt kóstolhattak a bírálók.

A bírálat különlegessége, hogy két zsűri – társadalmi és szakmai zsűri – pontozta a megmérettetésre váró borokat. A társadalmi zsűri tagjait a helyi civil szervezetek delegálták: Birkás Menyhért (elnök), Farkas Tamás, Ficsor Márta, Törőcsik Tibor, Lakatos Tamás, Cséplő Zoltán és Varga István.

Társadalmi zsűri

Szakmai zsűri tagjai: Koszó Gábor (elnök), Birkás Zoltán, Duráncsik Gyula, Rojkovich Ágoston, Tóth János és Zeleni Viktor.

Szakmai zsűri

Knábel László hegybíró kiemelte, hogy a társadalmi zsűri befolyása messze meghaladta az előzetes várakozásokat, mivel ők képviselik azt a fogyasztói csoportot, amely valóban meghatározó a borok sikerességében. Az ő véleményük nélkül az aranyérmek odaítélése kevésbé releváns, ha a borok a polcokon nem érik el a kívánt sikert.

A verseny eredménye:

A bírálata során 12 arany, 7 ezüst és 7 bronzminősítés született.

A díjakat Dr. Bozóky Imre, Izsák város polgármestere adta át, aki megköszönte mind a termelőknek, mind a bíráló bizottságnak a munkáját és hozzátette, hogy bár a közvetlen környezetünkben kevés számú borászat üzemel, így minden évben ugyanazok a borászatok versengenek, de mégis elismerő lehet, hogy védjeggyel ellátott palackozott bort árusíthatnak.

A Royalsekt Zrt. 5 arany, 1 ezüstminősítéssel zárta a napot. A Birkás Pincészet Kft. 4 arany, 1 ezüst és 1 bronzminősítést kapott. A Gedeon Birtok Kft. 3 arany, 3 ezüst és 1 bronzminősítést kapott a bíráló bizottságtól. Termelői borok közül Ifj. Varga István 2 bronzminősítéssel, Gyögyei Csaba 1 bronzminősítéssel, Ács Ferenc 1 ezüst és 1 bronzminősítéssel, míg Baráth István szintén 1 ezüst és 1 bronzminősítéssel térhetet haza.

Izsák Város Bora cím: Dr. Bozóky Imre, Izsák polgármestere gratulál Birkás Csillának a Birkás Pincészettől

Végül pedig a 26 tételből a Birkás Pincészet 2022-es évjáratú a Cabernet franc száraz vörös bora kapta a legtöbb pontot, amellyel elnyerte 2024-ben az Izsák Város Bora címet. Az idei évben a termelői borok népszerűsítése érdekében a legmagasabb pontszámot elért bor tulajdonosát is díjazták, így 2024 legjobb termelői bora, Baráth István Cabernet sauvignon 2023-as évjáratú bora lett.

Knábel László gratulál Baráth Istvánnak a legjobb termelői borért

A borverseny záróünnepségén Knábel László hegybíró hálás szavakkal illette a résztvevőket, külön kiemelve a termelőket, akiknek köszönhetően a rendezvény kellemes légkörben zajlott. Optimistán tekint a jövőbe remélve, hogy a 2025-ös esemény még több mintát és kiválóbb borokat hoz majd. Hangsúlyozta, hogy a borverseny fontos szerepet tölt be a borászat és szőlőtermesztés népszerűsítésében és abban, hogy ezek az ágazatok ismét elismerést nyerjenek.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (62 db kép)
MEGOSZTÁS