Emléktábla avató ünnepséget rendeztek április 7-én Kiskőrösön a Zsinagóga-kistemplomnál, ahol Dr. Birnfeld Sámuel rabbi tanító-műfordítóról emlékezett meg ilyen módon a zsidó közösség. Az emléktábla a kiskőrösi Benyik Norbert és családja, valamint a Szegedi Zsidó Hitközség felajánlásának köszönhetően lett kihelyezve.

-Hirdetés-

Az emléktábla avató ünnepséghez kapcsolódó programok már pénteken elkezdődtek. A kiskőrösi Zsinagóga-kistemplom épületében 60 év után tartottak istentiszteletet, amivel nemcsak Dr. Birnfeld Sámuelnek, hanem annak a kiskőrösi közösségnek is szerettek volna tisztelegni, amely sajnos már nem létezik. A tavalyi évben avatták fel az emlékfát az épület melletti téren – annak a 422 személynek a feltüntetésével a talapzaton, akik már nem lehetnek közöttünk és a sábesz által szerették volna az ő lelküket is bevonni a programba. A sábesz Jakity Máté kántor és Kántor Anita rabbi vezetésével zajlott le.

Az ünnepélyes emléktábla avatót Domonyi László, Kiskőrös város polgármestere nyitotta meg. Beszédében köszönetét fejezte ki a Benyik családnak a zsidó hagyományok ápolásában nyújtott kiemelkedő munkájáért és bejelentette, hogy a holokausztra való emlékezés napját Kiskőrös városa felveszi rendezvénynaptárába és minden évben megemlékezést tartanak majd ezen alkalomból.
Az eseményt megtisztelte jelenlétével Bányai Gábor kormánybiztos, Buk István a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke, Kendrusz Attila a Szegedi Zsidó Hitközség vallási vezetője, Ábrahám Vera a Szegedi Zsidó Hitközség Archívum munkatársa, valamint Kántor Anita rabbi.

Beszédet mondott Fináli Péter, Prof. Dr. habil Grósz Andor a MAZSIHISZ elnökének megbízottja. Az eseményen Ábrahám Vera a Szegedi Zsidó Hitközség Archivum munkatársa beszélt Dr. Birnfeld Sámuel életútjáról, munkásságáról. Elmondta, hogy Dr. Birnfeld Sámuel Szegeden született 1906. december 6. és Felixdorfban hunyt el, 1944. december 28-án. A tanár és műfordító fiatalon mártírhalált halt. Szüleinek hatodik gyermekeként született Szegeden. Felsőfokú tanulmányait a budapesti Országos Rabbiképző Intézetben és a Pázmány Péter Tudományegyetemen végezte. A numerus clausus alatt kitüntetéssel doktorált. Átfogó műveltségére jellemző, hogy a német, az angol és az olasz nyelven kívül megtanult arabul, arameusul, perzsául, szanszkritül, s otthonos volt a babilóniai ékírásban is. Széles látókörű, a művészeteket ismerő, az irodalom iránt érdeklődő egyéniség. Rajzolni ifjú éveiben az akkor Szegeden letelepedő Heller Ödönnél tanult. Autodidakta alkat, aki utazásai során megismeri a művészetek sokszínűségét, s elmélyül alkotó módszereikben. Főleg a grafika vonzza, s mint naiv művész, ebben a művészeti ágban képes érzékeltetni a lelke mélyén rejtőző gondolatokat. Portréin többek között emberi és művészi ideáljait jeleníti meg. Petőfi Sándor műveit fordította héber nyelvre, melyekhez illusztrációkat is készített. Magyarország német megszállása után 1944. december 28-án, a zsinagógai dátum szerint Tévét hó 12-én, Félixdorfban éhen halt.

Ezt követően Kántor Anita rabbi héber nyelven adta elő Petőfi Sándor: Nemzeti dal című versét. Az ünnepségen énekelt Kendrusz Attila rabbi-jelölt, a Szegedi Zsidó Hitközség vallási vezetője, akit Pócsai György a Szegedi Új zsinagóga orgonistája zongorán kísért.

Az ünnepi beszédek és előadások után a Szegedi Zsidó Hitközség nevében dr. Tepper Ádám alelnök és Buk István elnök leplezte le Dr. Birnfeld Sámuel emléktábláját.

A program a Zsinagóga-kistemplomban szeretetvendégséggel és Dr. Birnfeld Sámuel grafikáinak, képeinek megtekintésével zárult.

A galéria képei között szerepel a szabbat és a tábla felhelyezésének pillanatai is. 
Videó: Kiskőrös TV 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (76 db kép)
MEGOSZTÁS