Horváth János 1987 óta dolgozik a helyi gimnáziumban földrajz-történelem szakos középiskolai tanárként, emellett hosszú évek óta aktív tagja a kiskőrösi közéletnek, 2006 óta önkormányzati képviselőként is. Akárcsak édesapját, őt is már egészen fiatalon érdekelni kezdte a közéleti szerepvállalás, akitől azt is megtanulta, hogy saját elfoglaltságai mellett szakítani kell időt arra is, hogy másokat meghallgasson, szükség esetén pedig segítsen, ahol csak tud. Azonban közel két évtizednyi munka után visszaadja mandátumát és idén nyáron már nem indul jelöltként a választásokon.

3. számú választókerület utcái: Bacsó Béla utca, Csokonai Vitéz Mihály utca, Esze Tamás utca 1-13-ig folyamatos házszámok, Esze Tamás utca 15. házszám, Hétház, Ifjúság utca páratlan oldal 1-13-ig, páros oldal 2-20-ig, József Attila utca páros oldal 36-tól, páratlan oldal 39/1-től, Katona József utca páratlan oldal 1-21-ig, páros oldal teljesen, Mező utca 1-23-ig folyamatos házszámok, Mohácsi utca páratlan oldal 1-79-ig, páros oldal 2-56-ig, Móricz Zsigmond utca, Pajtás utca, Alkotmány utca 19-től folyamatos házszámok, Batthyány Lajos utca páratlan oldal 15-45-ig, páros oldal 16-50-ig, Deák Ferenc utca 1-12-ig folyamatos házszámok, Kodály Zoltán utca, Komáromi utca 32-től folyamatos házszámok, Liszt Ferenc utca, Okolicsányi utca 19-től folyamatos házszámok, Pozsonyi utca páros oldal 12-től, páratlan oldal 23-tól, Radnóti Miklós utca, Rét utca páros oldal 34-től, páratlan oldal 41-től, Wattay János utca.

-Hirdetés-

Interjú a leköszönő önkormányzati képviselővel.

Milyen változások történtek az elmúlt 5 évben a 3. számú választókerületben?

Körzetem a József Attila út, a Klapka György utca és a Batthyány utca által bezárt területet jelenti, a József Attila úttól Kalocsa irányába a Deák Ferenc, Mohácsi, Ifjúság, Esze Tamás, Mező, valamint a Katona József utca az Arany János utcával bezárólag. Ennek értelmében a 3. számú választókörzet leginkább egy lakónegyed, hiszen itt nincs sem közintézmény, sem ipari telep. Ebben a körzetben nem voltak alapvetően nagy beruházások, de lakossági megkeresések természetesen érkeztek, melyeket többnyire sikerült a hivatal segítségével megoldani. Megkeresések általában a kommunális jellegű dolgokkal kapcsolatban érkeztek hozzám: kátyúzás, útjavítás, járdaépítés, árkok helyzete, gyalogátkelőhelyek, vagy közlekedési lámpák kihelyezése. Az elmúlt 5 év főleg a járdafelújításokat érinti. Sikerült annyit megoldani, hogy főként a Batthyány utca jelentős részén járdafelújítás történt, illetve a Batthyány és a Komáromi utca kereszteződésénél egy egész villanyoszlopot ki kellett szedni, melynek következtében megsérült a járda. Lakossági kérésre ezt is kijavítottuk. Az Alkotmány utcában katasztrofálisan rossz állapotban voltak a járdalapok. Ott egy egész utcát érintő járdafelújítás történt. Továbbá a József Attila utcának is voltak olyan részei, ahol aszfaltozott járdarészek voltak, melyek rossz állapotba kerültek. Ezek ki lettek javítva. Sok megkeresés érkezett kátyúzással, utak állapotával kapcsolatban. Ezeket mind továbbítottam a polgármesteri hivatal felé, melyek jelentős részében történt valamiféle megoldás. Volt tükörkihelyezés is a Klapka és a Pozsonyi utca kereszteződésében. Korábbi években a Mohácsi és az Okolicsányi, valamint a Móricz Zsigmond és a József Attila utcák kereszteződésében is. Sajnos továbbra is problémát jelent a gyorshajtók száma a 3. számú választókerültben is. Kérdés, hogy mindezt mennyire befolyásolja majd az új kerékpárút elkészülte. Új gyalogátkelőhely ebben az időszakban nem létesült.  

Kapcsolódó cikk
Képviselőként utoljára tartott lakossági fórumot Horváth János
Képviselőként utoljára tartott lakossági fórumot Horváth János
Pohankovics András után Horváth János, a 3. számú választókerület önkormányzati képviselője tartott lakossági fórumot Kiskőrösön a Petőfi Sándor Művelődési Központban,...

Az eddig lakossági fórumokon Domonyi László polgármester részéről elhangzott, hogy elkészült a Kiskőrös-Kalocsa közötti kerékpárút terve, mely érinti ezt a körzetet is.

Igen, volt is már megkeresés ezzel kapcsolatban, mert többen is parkosítani szeretnének a házuk előtt. A kerékpárút tervei már elkészültek, azonban a megvalósítás még várat magára. A körzetet részben érinti még a Tüskös Park fejlesztése, mely Ungvári Ferenc körzetében valósul meg.

Véleménye szerint mennyiben befolyásolhatta megítélését az, hogy egy lakóövezet képviselője, így jelentős beruházások, fejlesztések nem valósultak meg a 3. sz. választókerületben?

Ilyen értelemben le lehetek maradva a többi körzettől, de ennek sosem éreztem hátrányát. Véleményem szerint mindez inkább arra lehetett hatással, hogy kevesebb lakossági kérdést, megkeresést kaptam.

Ez volt az utolsó ciklusa önkormányzati képviselőként. Hogyan emlékszik vissza a kezdeti évekre? Hogyan tudná ezt a közel két évtizedet értékelni? Miért döntött úgy, hogy visszavonul a közélettől?

Van egy emlékem, ami többször eszembe jut. Domonyi László is abban az évben, 2006-ban lett polgármester. Akkor a lakosok kérése az volt, hogy legyenek munkahelyek a városban. 2006-2010 között sokan kerestek munkát Kiskőrösön, ahhoz képest most, 2024-ben még a környező településekről is sokan járnak ide dolgozni. Nagyon sokat lépett előre a város. Jó dolog, hiszen ez nem minden hasonló méretű városban van így, hogy ennyi cég legyen, melyek által jelentős iparűzési adóbevétel kerül vissza az önkormányzathoz. Egy nagyobb beruházás is volt ebben a ciklusban, mégpedig a Petőfi Sándor Általános Iskola felújítása. Ez is nagy elégedettség volt. Nagyon sokat fejlődött és változott Kiskőrös 2006 óta, mely a polgármester és a képviselő-testület érdeme is. A fejlődéshez továbbá nagyban hozzájárultak az EU-s pályázati lehetőségek is, ami korábban nem volt jellemző.
Több indok is szól a visszavonulásom mellett. De a legfőbb talán az, hogy azt érzem szeretném átadni a helyemet egy olyan embernek, aki fiatalabb és motiváltabb. Ezúton is szeretném megköszönni a lakosság támogatását, akiktől sokszor pozitív kritikát is kaptam. Továbbá az önkormányzat munkatársainak munkáját és Domonyi Lászlónak is a segítséget.


A vira.hu folyamatosan nyomon követi az idei EP és önkormányzati választások történéseit a Kiskőrösi Járás településein, ezért amennyiben foglalkoztatja a téma, tájékozódna az önkormányzati választás aktuális információiról, kattintson a híreknél található önkormányzati választás 2024 feliratú linkre! 

MEGOSZTÁS
Írta: vira