2024. május második hétvégéjén rendezték meg Kiskőrösön a Városalapítók Napját és az Országos Rétesfesztivált. A háromnapos programsorozat pénteken délután vette kezdetét, majd szombaton egész nap színes programokkal folytatódott.

Május 11-én, szombaton délelőtt tíz órakor a Magyar Honvédség 175. évfordulója alkalmából a Kiskőrös Helyőrség Nyugállományúak Klubja és Honvéd Kulturális Egyesület Fotókiállításának megnyitójára került sor. Egy szomorú hírrel kezdték az eseményt, ugyanis Gottfried Béla az esemény előtti héten hunyt el, ezért egy perces néma csenddel emlékeztek a volt Kiskőrös Helyőrség Nyugállományúak Klubjának alelnökére. Ezt követően Schiller Katalin köszöntötte a megjelenteket, és Gyalog Lilla mondott verset. Domonyi László, Kiskőrös város polgármester mondott ünnepi beszédet. A kiállítást megnyitotta: Kocsi László ezredes, aki többek között a Magyar Honvédség kialakulásáról is beszélt. Felvázolta, hogyan is alakult ki a mai Magyar Honvédség.

-Hirdetés-

A kiállításmegnyitó után a Haditechnikai Parkban koszorúzás következett a Honvédség Napja alkalmából, ahol beszédet mondott Fadgyas István nyugalmazott őrnagy. A Himnuszt, a Szózatot, és a takarodót az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár Honvédzenekara játszotta el Gömöri Balázs őrnagy, karnagy vezetésével.

Megkoszorúzták az emlékköveket a Haditechnikai Parkban

Délben a nagyszínpadon Kothencz Lajos szolgáltatta az ebédhez a jobbnál jobb nótákat. 13 órakor hirdették ki az első Kiskőrösi Birkapörkölt-főzőverseny eredményét, melyre több mint tizennégy csapat nevezett. Az ötlet Barkóczi Lászlóé volt, aki Dedák Pállal közösen gondolta, hogy idén legyen főzőverseny a Városalapítók Napján. A jó hangulatról Anita és Nani gondoskodott. A zsűri három tagból állt: Dr. Nagy Gabriella Kiskőrös város aljegyzője, Fejes Zalán a La’Róna Étterem séfje, a Magyar Éttermi Mesterek Klubjának elnöke, és Vulman József a Keceli Birkapörkölt-főzőverseny főszervezője.

Az ,,Elkolbászolók” csapat nyerte az első Kiskőrösi Birkapörkölt-főzőversenyt
A következő eredmény született:

I. ,,Elkolbászoló Team” (Flórián János és csapata)
II. ,,Kiskőrösi Kakaspörkölt Főző Egyesület” (Dedák Pál és csapata)
III. ,,Kiskőrösi Gazdakör” (Opauszki János és csapata).

Különdíjasok: ,,Balázsék” csapata, illetve a Páhi Gazdakör Egyesület.

Különdíjas lett a Páhi Gazdakör Egyesület

13 órakor a nagyszínpadon Oszvald Marika és Peller Károly lépett adott műsort, akik népszerű operett slágerekkel szórakoztatták a közönséget. Természetesen felcsendült a Hajmási Péter vagy éppen a Délibábos Hortobágyon is.

Oszvald Marika és Peller Károly operett duettje nyitotta a délutáni programok sorát

14 órakor került sor az ünnepélyes megnyitóra, melyen köszöntőt mondott Domonyi László, Kiskőrös város polgármestere. Közreműködött a Kiskőrösi Szlovák Népdalkör és Hagyományőrző Egyesület.

Megnyitó a Kiskőrösi Szlovák Népdalkör kíséretében
Délután fél háromkor a Wattay domborműnél is koszorúzást tartottak.
Koszorúzás a Wattay domborműnél. Szedmák Tamás alpolgármester és Domonyi László polgármester (b-j)

15 órától a helyi néptáncos csoportok vették birtokba a nagyszínpadot. A SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola csoportjai és a Kiskőrös Néptáncegyüttes lépett fel. A Palánta és a Töpörtyűk gyermekcsoportok, a Csicsergők kamaszcsoport, illetve a Kiskőrös Néptáncegyüttes felnőtt csoportjai is bemutatták tánctudásukat a közönségnek. Vendég fellépő együttes volt a Kvítek Néptánccsoport Dél-Csehországból, akik Hradec Králové városából érkeztek Kiskőrösre.

Kvítek Néptánccsoport Csehországból

Közben előbb a katolikus majd az evangélikus templomban evangélikus országos kórustalálkozó kezdődött. 17 órakor hirdették ki a Kiskőrösi Városi Piac logópályázatának eredményét. Itt az első három helyezettet díjazták.

I. Gönczöl Tamás
II. Soós Emese
III. Pozsgai Liliána (a díjat átvette: Pozsgainé Kiss Beatrix)

A díjakat átadták: Kovács Enikő a Kunság Média Nonprofit Kft. ügyvezetője, Schäffer Tamás a Kőröskom és Kőrösszolg Nonprofit Kft. ügyvezetője, valamint Domonyi László polgármester.

A Városi Piac Logóversenyének díjazottjai

17:30 órakor a G-Flow Hip-Hop Tánciskola több csoportja lépett a színpadra Novák Gábor vezetésével.

A műsor végén a G-Flow összes fellépett csapata felállt a színpadra

Este fél hétkor táncház vette kezdetét a Borutcában a Kvítek Néptánccsoporttal és Pogrányi Miklós zenekarával, ahol az együttesekkel közösen táncolhattak a jelenlévők.

Táncház a Borutcában

20 órakor kezdődött a nap egyik várt koncertje, a ZENEVONAT Szuperkoncert az LGT legnagyobb slágereivel. Fellépett többek között Heincz Gábor Biga és Szirota Jennifer. Mellettük pedig az LGT legendái Karácsony János és Solti János. A zenei kíséretről az Abrakazabra zenekar gondoskodott. A koncerten felcsendültek olyan ikonikus LGT slágerek mint, a Nem adom fel, a Zenevonat vagy éppen az Álomarcú lány.

ZENEVONAT SZUPERKONCERT

A koncert után indult a hajnalig tartó buli a Jet Caffe sátorban és a Borutcában, ahol Markó Nani, Kothencz Lali és Anita szórakoztatta a közönséget.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (448 db kép)
MEGOSZTÁS