2024. június 21-e talán az év eddigi legforróbb napja volt. Persze a KEVI Petőfi Sándor Általános Iskolájának végzősei számára nem csak erről lesz emlékezetes. Ezen a napon vettek búcsút attól az intézménytől, mely az elmúlt nyolc évben második otthonukká vált. Tekintettel a tikkasztó melegre, a megszokottnál is gondosabb előkészületek előzték meg a ballagási ünnepséget. Vizes palackok, legyezők, ventilátorok segítettek elviselni a hőséget. A nyolcadikosok a hagyományok szerint az utolsó osztályfőnöki óra után, az iskola zászlaját követve az evangélikus templomba vonultak át, ahol már várták őket tanáraik, szüleik, rokonaik.

A bevonulást követően a ballagók virágcsokorral köszöntötték Szentgyörgyiné Szlovák Máriát, a KEVI  főigazgatóját, majd Bródy János: Légy hű magadhoz! című dalszövegét Döme Zita szavalta. Torgyik Eszter zongorajátéka után a ballagók érzéseit Antal Hanna, Brada Nikolett, Lucza Fanni, Peckmann Petra és Szabó Mátyás tolmácsolta.

-Hirdetés-

„Egy új világ, ezer talány. Sok csoda vár még biztos ránk. Egy új világ, ezer talány, játssz most az élet színpadán, ismerd meg hát önmagad, találd meg az utadat” – énekelte a hetedik és nyolcadik osztályosokból álló kórus, majd Kiss-Berdó Marcell mondta el Aranyosi Ervin: Boldognak lenni című versét.

A ballagás kedves színfoltja, amikor a nyolcadik osztályok szalagot kötnek az iskola zászlajára, majd mintegy stafétaként megtörténik a zászló átadása a hetedikeseknek. Szalagot kötött: Trsztyinszki Mia 8.a, Galambos Anna 8.b, Faragó Roland 8.c. A zászlót átadta: Grausza Dávid, Szikszai Amira és Antal Hanna. Átvette: Bobek Bálint, Danics Liza Kinga és Bolemányi Anna.

Pethő-Szűcs Mária iskolalelkész útravalója után Bolemányi Anna és Katona Lídia dala arra emlékeztetett, hogy ne felejtsünk el hálásnak lenni mindazért a jóért, amit kaptunk az élettől.

Isten más – más utat szabott mindenkinek, és kinek – kinek el kell mennie, hogy megkeresse a maga ösvényét. Sík Sándor szavaival kezdte beszédét Grausza Jánosné tagintézmény-igazgató. „Ma utoljára vagyunk itt és így együtt” – mondta. Egy átlagember életében egy ilyen ballagás van. Igazgató asszony az elmúlt 17 évben minden júniusban elballagott a végzősökkel, ám ez a mostani számára is az utolsó volt, hiszen nyugdíjba vonul. Talán ez az oka, hogy ezúttal ő is nehezebben találta a szavakat.

Megható gondolatokban idézte fel az elmúlt évek emlékeit, köszönte meg a szülők bizalmát és adott jótanácsokat, útmutatást a jövőre nézve.

A ballagók közül sokan értek el szép eredményeket ebben az évben, és a megelőző években is a sport és a tanulmányi munka területén. Sok-sok jutalomkönyv sorakozott az asztalon, hosszan sorolta igazgató asszony a neveket.

Kimagasló sportteljesítményéért: Bodonyi-Kovács Gábor, Filus Áron, Haszilló Hanna, Lucza Fanni 8.a osztályos, Brada Bence, Galambos Anna, Jónás Lili, Lomjánszki Márk, Seidel Ruben, Takács Anna, Torgyik Domán, Virág Ábel, Vlcskó Larissza 8.b osztályos tanulók labdarúgásban jeleskedtek, Csatlós Jázmin 8.a úszás, Vancsik Hunor 8.a karate, Csenki Éva, Peckmann Petra, Szikszai Amira 8.b kézilabda sportágban értek el szép eredményeket.

Az év jó tanuló- jó sportoló díját Csenki Éva Kata 8.b osztályos diák vehette át.

Kiemelkedő közösségi munkájáért: Grausza Dávid és Trisztyinszki Mia 8.a és Peckmann Petra és Vlcskó Larissza 8.b osztályos tanuló vehetett át jutalmat.

Angol nyelvből 9 tanuló szerzett középfokú komplex nyelvvizsga bizonyítványt: Grausza Dávid, Polereczki Patrik, Szabó Mátyás, Turú Gyula, Vancsik Hunor 8.a, Faragó Roland és Rácz Márk 8.c osztályos tanulók.

Angol középfokú szóbeli nyelvvizsgát tett Sinkovicz Mór és Volák Zalán a 8.a-ból. Ugyancsak angolból tett alapfokú komplex nyelvvizsgát Szikszai Maja, alapfokú írásbeli nyelvvizsgát pedig Frolján Izabel és Rohoska Tímea. Trisztyinszki Mia 8.a osztályos tanuló angol és német nyelvből is megszerezte a junior nyelvvizsgát.

Junior német nyelvvizsgát szereztek: Csán-Bodnár Veronika, Szlanka Flóra, Takács Anna és Szikszai Amira 8.b.

Német és angol nyelvből is középfokú komplex nyelvvizsgát szerzett Torgyik Domán 8.b osztályos tanuló.

Országos online evangélikus matematika versenyen Sinkovicz Mór 8.a 1. helyet, Torgyik Domán 5. és Csenki Éva Kata 6. helyet szerzett.

Egyházmegyei katolikus hittan versenyen Szabó Mátyás harmadik lett.

Kitűnő tanulmányi eredményéért, példamutató szorgalmáért és magatartásáért vehetett át jutalmat: Frolján Izabel, Grausza Dávid, Haszilló Hanna, Jancsovics Natasa, Rohoska Tímea Aisa, Sinkovicz Mór György, Szikszai Maja, Trisztyinszki Mia, Városi Netta 8.a, Csenki Éva Kata, Szlanka Flóra és Torgyik Domán 8.b.

Szilágyi Sándorné tanárnő emlékére gyermekei alapítottak díjat, amelyet az idén az a tanuló kapta meg, aki az irodalom, a versmondás területén igazán kiemelkedőt nyújtott. Ő Kiss-Berdó Marcell 8.a osztályos diák

A Petőfi Iskola Alapítvány 2009-ben díjat alapított, melyet olyan tanuló kaphat, aki 8 éven keresztül kiváló tanulmányi eredményt ért el, versenyeken vett részt, közösségi munkája, magatartása, társaival és az iskola minden dolgozójával való viszonya mindvégig példamutató volt. Ebben a tanévben a Petőfi-díjat, mely egy ötvenezer forintos Junior bankkártya, Torgyik Domán 8.b osztályos tanuló érdemelte ki. A díjat Opauszki Jánosné, az alapítvány kuratóriumi elnöke adta át.

Grausza Jánosné tagintézmény-igazgató búcsúzott a végzős diákoktól

És végül, de nem utolsó sorban Grausza Jánosné tagintézmény-igazgató megköszönte a ballagók osztályfőnökeinek négyéves munkáját is. Verebélyiné Turán Zsuzsa, Fodorné Faragó Krisztina, György Andrea felsős tanároknak és Turákné Harangozó Andrea, Benéné Mihalkó Valéria és Horváth Borbála tanító néninek.

A végzős osztályfőnökök pedig az SZMK vezetők segítségét köszönték meg: Horváth Kinga, Grauszáné Szabó Mariann, Szikszai-Zsikla Zsanett, Szlankáné Gáspár Beáta, Maráz-Dénes Kitti és Léder Kornélia.

Beszéde utolsó mondatait ismét a ballagókhoz intézte az igazgatónő. „Vigyétek magatokkal, őrizzétek meg az elmúlt évek emlékeit és a mai nap boldogságát! Legyetek mindig büszkék arra, hogy a Petőfi iskola tanulói voltatok! Mi is büszkék vagyunk Rátok! Viszontlátásra, Isten Veletek!”

Immár hagyomány, hogy a ballagás végén a tanári kar is elbúcsúzik a nyolcadikosoktól. A Legyen áldás az úton című dal sokak szemébe csalt könnyeket, mely méltó lezárása volt az ünnepi eseménynek.

Az ünnepi eseményen készült további képeket a KEVI Petőfi Sándor Általános Iskolája Facebook oldalán találnak.

Kapcsolódó cikk
Elköszöntek a nyolcadikosok a KEVI Petőfi Sándor Általános Iskolájának dolgozóitól
Elköszöntek a nyolcadikosok a KEVI Petőfi Sándor Általános Iskolájának dolgozóitól
Ezek a napok már a búcsúzásról szólnak minden általános iskolában a végzősök számára. A KEVI Petőfi Sándor Általános Iskolájának nyolcadikosai...

Szöveg, képek: KEVI Petőfi Sándor Általános Iskolája

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (29 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira