A Kiskőrösi Gazdakör Egyesület és Kiskőrös Város Önkormányzata szervezésében 9. alkalommal került megrendezésre február 1-én a Városi Disznótor. A hagyományápoló program során az érdeklődők betekintést nyerhettek a húsfeldolgozás minden munkafolyamatába és meg is kóstolhatták a finom ételeket.
A programra való felkészülés már előző nap elkezdődött a húsleveshez való zöldségek és az egyéb alapanyagok elkészítésével.
A Városi Disznótor helyszíne a korábbi évek hagyományainak megfelelően a Pozsonyi utca elején felállított sátorban volt. A szervezők két malacot vágtak le, melyek 210 és 220 kg súlyúak voltak.
A húsfeldolgozásban és az ételek elkészítésben a gazdakör tagjai és az önkormányzat munkatársai, segítői vettek részt. A disznó perzselése a Pátria épülete előtti részen a Pozsonyi utca elején volt 7.00 órakor, amikor egy hagyományos fatüzelésű szerkezettel láttak munkához. Miközben a malacot tisztították a szorgos kezek a húsfeldolgozáshoz már a hatalmas serpenyőben reggelire elkészült a hagymás sült vér.
A hús feldolgozása után a nap folyamán lehetősége volt az érdeklődőknek támogatói jegyek vásárlása ellenében megkóstolniuk a hurkát, kolbászt, sült húst és egyéb disznótoros finomságokat a helyszínen. A városi disznótorra látogatók bepillantást nyerhetnek a hagyományos disznóvágás fázisaiba, megvásárolhatták és megkóstolhatták a disznótoros ételeket is.
A húsáru feldolgozását követően 18 órakor vette kezdetét a művelődési központ emeleti részén a hagyományos disznótoros vacsora.

A megjelenteket a gazdakör részéről Nikléczi Gábor köszöntötte, aki kiemelte, hogy nagy segítséget nyújtott most is a szervezésben és a lebonyolításban az önkormányzat, Somogyi Zoltán és családja, valamint Szabóné Haskó Erika és családja.
Szintén köszönetét fejezte ki minden segítőnek Domonyi László polgármester, aki megemlítette, hogy az előkészületek mellett két teljes nap munkája áll a disznótoros vacsora előtt. Beszélt arról, hogy egy ilyen program arra is felhívja a figyelmet, hogy mennyire fontos a helyben megtermelt és elkészített ételek fogyasztása és jó lenne ezeket beépíteni egyre jobban a mindennapi étkezésünkbe.
A disznótoros vacsora során a felszolgálásban a Kiskőrösi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat tagjai segítettek és olyan finomságok kerülnek az asztalra, mint leves, sült hús, kolbász, hurka, és töltött káposzta.
Az est során a jó hangulathoz a zenét a Szamba Zenekar szolgáltatta.
Fotógaléria:
