Írta: vira

Az új koronavírus-járvány, amely rövid idő alatt világméretűvé vált, alapvetően változtatta meg mindannyiunk életét. Hazánk négy, orvosokat képző egyeteme – a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem – és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közreműködésével kérdőíves felméréssel támogatott szűrővizsgálatot indított a 14 éves és annál idősebb lakosok körében május 1. és 14. között.

A Szegedi Tudományegyetem munkatársai végezték a vizsgálatokat

Kiskőrös is bekerült azok közé a települések közé, ahol szűrést végeznek. Városunkban 28 előre kiválasztott személyt kértek meg, hogy vegyen részt az önkéntes, ingyenes szűrővizsgálaton, melyre a mai nap folyamán került sor a Petőfi Sándor Művelődési Központban. A vizsgálatokat a Szegedi Tudományegyetem munkatársai végezték. 

-Hirdetés-

28 főből összesen 19-en vettek részt a mintavételen, ami az SZTE által vizsgált települések eddigi legmagasabb részvételi arányát hozta.

A felvételre kijelölt személyek közvetlen értesítést, felkérő levelet kaptak Ügyfélkapun, telefonos megkereséssel vagy postai úton. A felvételben résztvevők a szűrővizsgálatot megelőzően egy kérdőívet is kitöltöttek, így fontos információkhoz juthatnak többek között a kockázati tényezőkről. 

A személyek kiválasztása reprezentatív véletlen mintavételen alapul, mely lehetőséget ad arra, hogy korcsoportos és regionális bontásban is megismerjék a kutatók hazánk népességének fertőzöttségét. A mintában szereplő minden egyes résztvevő kulcsszerepet játszik a járvány elleni küzdelemben, mivel sok, hozzá hasonló embert képvisel.

A Petőfi Sándor Művelődési Központba várták a magánszemélyeket ma reggeltől délután 15 óráig

A szűrővizsgálatot PCR-teszt segítségével végezték, hiszen ez a teszt képes kimutatni a vírus örökítőanyagát. Mindehhez a légúti váladékból pálcával mintát vettek, amit egy speciális csőbe helyeztek. A PCR-teszt mellett vért is vettek a vizsgált személyektől. 

Az SZTE munkatársai Kiskőrösről Lajosmizsére mentek, ahol további vizsgálatokat végeznek. 

Kutyifa Icu 

MEGOSZTÁS