Az Izsáki Sárfehér Napokon ünnepélyes keretek között kerültek átadásra a díszpolgári címek. Sajnos az esős időjárás a napközbeni szabadtéri programoknak nem kedvezett, így végül a művelődési házban zajlott az esemény, ahová az eső ellenére is szép számban érkeztek. A rendezvényen részt vett Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, dr. Feldman Zsolt Agrárminisztérium államtitkára, és Lenkei Róbert, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat képviselője.

A város kitüntető címeit ünnepélyes keretek között adták át az arra érdemes polgároknak a Sárfehér Napok nyitó rendezvényén
-Hirdetés-

Dr. Bozóky Imre polgármester köszöntötte az ünneplő közönséget, hangsúlyozva a közösség összetartásának fontosságát. Bozóky Imre 2010 óta szolgálta Izsákot, előbb alpolgármesterként, majd 2019-től polgármesterként. Az idei Sárfehér Napok különleges jelentőséggel bírtak, hiszen nemcsak a helyiek és a környékbeliek számára kiemelkedő esemény volt, de egyben a polgármester búcsúját is jelképezte, ezzel lezárva egy meghatározó korszakot a város életében.

Dr. Bozóky Imre polgármester köszöntötte az ünneplő közönséget

A Sárfehér Napok minden évben lehetőséget ad arra, hogy a közösség egy kicsit félretehesse a hétköznapi nehézségeket. Az idei esemény különösen fontos volt, hiszen a mezőgazdaságot sújtó kegyetlen időjárási viszonyok komoly kihívások elé állították a helyi gazdákat. Hagyományosan a terménykiállítás az egyik központi eleme az ünnepségnek, azonban idén először nem volt mit kiállítani: augusztus végére már minden szőlőt, még a későn érő fajtákat is le kellett szüretelni, és az egyéb gyümölcsök is idő előtt beértek, sajnos nem mindig a legjobb minőségben. Ennek ellenére a közösség mégis összegyűlt ünnepelni, ami a jövőbe vetett hitet és bizalmat tükrözi. Ennek a bizalomnak az alapja az izsáki emberek kitartó és szorgalmas munkája, valamint a Nemzeti Kormányunk támogató politikája.

,,Az idei Sárfehér Napok vasárnapi zárása egyben a 2019-ben kezdődő 5 éves önkormányzati ciklus záróidőszaka is, hiszen október elsejétől a júniusban megválasztott új képviselő-testület és polgármester kezdi meg munkáját. Nekik ezúton is, városunk javára végzett, hasznos, és eredményes munkát kívánok. Ezúton is köszönöm minden izsáki választópolgárnak, hogy megválasztottak és a munkámat segítették. A járvány okozta nehézségek, a szomszédban dúló háború és a szankciók által okozott kihívások ellenére az élet nem állt meg Izsákon” – mondta dr. Bozóky Imre Izsák polgármestere.

Kapcsolódó cikk
Közel négy év szolgálat a város élén – interjú dr. Bozóky Imrével
Közel négy év szolgálat a város élén – interjú dr. Bozóky Imrével
Izsák városának polgármestere, -akinek hivatali ideje október elsejével véget ér- különleges időszakot tudhat maga mögött. Bár kezdetben nem volt szándékában...

Továbbá köszönetet mondott Lezsák Sándor országgyűlési képviselőnek, a Magyar Országgyűlés alelnökének, valamint Rideg Lászlónak, Bács-Kiskun Vármegye Közgyűlése elnökének, akiknek támogatása nagyban hozzájárult az izsáki fejlesztések megvalósulásához.

Ezt követően dr. Feldman Zsolt államtitkár kapott szót, aki izsáki származásúként személyesen is kötődik a Sárfehér Napokhoz. Beszédében így kezdte: ,,Egyik szemünk sír, hogy az időjárás nem kedvezett a kinti programoknak, de a másik szemünk örül, hiszen a két hónapnyi szárazság után minden csepp eső aranyat ér nekünk.” Kiemelte, hogy az idei év különösen nehéz volt a gazdálkodók számára, hiszen soha nem fordult elő még, hogy ilyen korán kezdődött és fejeződött be a szüret, az aratás. Ennek ellenére, mondta- ,,nekünk ma itt együtt kell ünnepelnünk, mert ez a közösség, ez a város akkor fog előrelépni, ha összetart”.

dr. Feldman Zsolt államtitkár

Az államtitkár megköszönte dr. Bozóky Imre polgármesternek az elmúlt években végzett lelkiismeretes munkáját, és kifejezte reményét, hogy az új testület és az új polgármester hasonló sikerrel fogja továbbvinni a város fejlődését. ,,Ebben mindannyian érdekeltek vagyunk, és ezért fogunk közösen dolgozni” – zárta beszédét dr. Feldman Zsolt.

Lezsák Sándor is köszönetet mondott a Sárfehér Napok szervezőinek az általuk végzett hatalmas munkáért. Bár sajnálta, hogy a szombati programokat elmosta az eső, hozzátette: ,,Bármennyire is fáj, legyen ez a legnagyobb problémánk.” Lezsák Sándor méltatta Bozóky Imre hosszú évek óta tartó szolgálatát, amelyet képviselőként, alpolgármesterként, majd polgármesterként végzett.

Lezsák Sándor

Külön kiemelte sporttevékenységét és kitartását, amelyet nemcsak mint sportoló, de a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökeként, a Magyar Olimpiai Bizottság tagjaként, a Bács-Kiskun Vármegyei Labdarúgó Szövetség elnökeként és egy legendás játékvezetői csapat tagjaként végzett. Emlékeztetett arra, hogy Bozóky Imre együtt dolgozott a hatszor a világ legjobb játékvezetőjének választott Puhl Sándorral.

Emlékül és köszönetként egy különleges labdát ajándékozott a leköszönő polgármesternek, amelyen 20 éven át gyűjtötte a híres aláírásokat. A labdát olyan neves személyiségek írták alá, mint Kassai Lajos, Pintér Sándor, Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, Orbán Viktor, Navracsics Tibor, Kovács ‘Kokó’ István, valamint még sokan mások.

Végezetül Lezsák Sándor jókívánságait fejezte ki Bozóky Imrének, kérve, hogy továbbra is segítse a fiatalokat, és maradjon hű társa a település közösségének.

A beszédek közben két izsáki fiatal tehetség, Rózsa Fanni fuvolajátéka és a Zeneakadémia tanulója, Halmi Norbert hegedűjátéka színesítette a programot.

Rózsa Fanni fuvolajátéka
Halmi Norbert hegedűjátéka

A beszédek után Tetézi Lajos felkérte dr. Bozóky Imrét és Lezsák Sándort, hogy adják át a városi kitüntetéseket. Az esemény kapcsán emlékeztetett arra, hogy 1993-ban hozták létre az Izsák Díszpolgára és az Izsákért Emlékérem kitüntetéseket, amelyekről az önkormányzat idén döntött úgy, hogy módosítja a vonatkozó rendeleteket. Ennek keretében az Izsákért Emlékérem megszűnt, és egy új, több szintű kitüntetési rendszer lépett a helyébe. Az új rendszer több területen elért teljesítményeket ismer el, kategóriánként díjazva az arra érdemeseket.

Izsák Díszpolgára címet kapta: Bálint Vilmos

Bálint Vilmos bronzdiplomás fotográfus tősgyökeres izsáki. Érettségi után, az 1970-es évek elején lett fényképésztanuló a Kecskeméti Fényképész KTSZ-ben. Itt érte az a meghatározó élmény, amely már ekkor arra indította, hogy a fotózásra ne „csupán” kenyérkereseti forrásként, hanem egyfajta művészi önkifejezési lehetőségként is tekintsen.

Izsák Díszpolgára címet kapta: Bálint Vilmos

Bálint Vilmos fotográfusi munkásságát három vonalon összegezhetjük. Dokumentarista, tudományos és művészeti vonalon.

Dokumentaristaként – mint fotóriporter – három évtizeden át fényképezte az Izsáki Hírek számára a riportfotókat, amelyeket soha nem szimpla illusztrációként készített, hanem – ha látott rá valamilyen lehetőséget akkor – úgy, hogy azok megjelenésükkel tovább erősítsék az írás mondanivalóját.

Tudományos fotósként – mint a megyei kórház fényképésze -, világszínvonalú munkát végzett, hiszen olyan technikák, módszerek, alkalmazások sorát fejlesztette ki, amelyek világviszonylatban is egyedülállók voltak. A kórház orvosai által írt könyvekhez, cikkekhez, konferenciák előadásaihoz négy évtizeden át biztosította a magas színvonalú képanyagot.

Művészfotósként készített munkáival pedig a vizuális kultúra azon alapvetését mutatja meg, hogy egy művészi tehetséggel rendelkező alkotó képes úgy megragadni alkotásának tárgyát – legyen az akármilyen egyszerű is -, hogy az túl mutasson az adott téma hétköznapi valóságán és igazi műalkotásként szólítsa meg a közönséget.

Bálint Vilmos így vall: „A fényképezőgép segítségével gondolatokat tudok közvetíteni és ez gyönyörű! Igen, munkáimmal mindig valami gondolatot igyekeztem kifejezni a tartalom és forma egységében.” Bálint Vilmos fotográfusi életműve nemcsak izsáki, hanem tágabb, országos, sőt világviszonylatban is jelentős. Mindezek elismeréseként okkal és joggal döntött úgy a képviselő-testület, hogy „Izsák Díszpolgára” címmel tünteti ki.

Izsák Kultúrájáért címet kapott Berta István, az Izsáki Városi Vegyeskar karnagya

Berta István az Izsáki Városi Vegyeskar karnagya. A 2017 nyarán távozó korábbi kórusvezetőtől, Bíró Jánosnétól vette át a kórus irányítását, biztosítva ezzel az énekkar további működését.

Izsák Kultúrájáért és Oktatásáért díjat kapott Berta István, az Izsáki Városi Vegyeskar karnagya

Szakértelmével, tapasztalatával. Karnagyi hozzáértésével, lelkesedésével immár 7 éve fejleszti, készíti fel a kórust a különböző rendezvényekre, helyi fellépésekre, kórustalálkozókra. Színvonalas munkája által tovább viszi a megkezdett hagyományokat, biztosítva Izsák város kulturális életének – azon belül is zenei kultúrájának a  – folyamatosságát. Teszi ezt úgy, hogy minden alkalommal Lajosmizséről jár át a kóruspróbákra, fellépésekre, fáradhatatlanul, töretlen lelkesedéssel, odaadással úgy a zene, mint a kórus iránt. Elkötelezettsége megkérdőjelezhetetlen dalos társai iránt.

Berta István amellett, hogy kitűnő karnagy, sziporkázó egyéniség is. Ezt nemcsak a kórustagok a próbákon, hanem az éves hangversenyeiken a közönség is rendre megtapasztalhatja, hiszen az elhangzó énekszámok közötti ismertetői, megszólalásai kedélyes, sajátos színt visznek programjaikba.

A Városi Vegyeskar városunk egyik legfontosabb és legértékesebb kulturális csoportja. Köszönhetően a kórustagok mellett karnagyuknak, Berta Istvánnak, aki szívvel-lélekkel dolgozik azért, hogy ez a közösség így is maradjon, ezért a Képviselő-testület okkal döntött úgy, hogy az „Izsák Kultúrájáért” kitüntetést első ízben Berta István karnagynak ítéli oda.

Izsák Sportjáért díjat kapott Ungor Pál

Ungor Pál immár öt évtizede tevékenykedik az izsáki futballért. Hosszú-hosszú évekig az utánpótlás nevelésben dolgozott. E kitűnő munkája elismeréseként több évig a Bács-Kiskun Vármegyei korosztályos válogatottakat is irányította. Számos, az ország első- és másod osztályában szereplő játékos került ki a keze alól. Többek között: Jávorka András, Nagy Attila, Báló Tamás, Csehi Tamás.

Izsák Sportjáért díjat kapott Ungor Pál

Több dobogós helyezés fűződik a nevéhez kapcsolható csapatokhoz. Köztük megyei ifjúsági bajnoki, megyei leány futsal bajnoki, valamint felnőtt megyei III. osztályú bajnoki helyezések.

Az elmúlt 50 évben fáradhatatlanul tevékenykedett Izsák labdarúgásáért. Fiúkkal és lányokkal, minden korosztállyal dolgozott és dolgozik ma is. Éppen ezért kijelenthetjük, hogy az elmúlt öt évtizedben nem volt, illetve nincs olyan izsáki labdarúgó, aki ne az ő kezei közül került volna ki. Népszerűek Pali nyári focitáborai is, amelyekkel szintén a helyi labdarúgásért dolgozik. Az utánpótlás előkészítésének is tekinthetők ezek a gyerekek által kedvelt táborok.

Ungor Pál hosszú évek óta a Bozsik Program aktív felkészítő edzője, mely munkájáért országos elismerésben is részesült. A felsoroltak nyomán okkal döntött úgy a képviselő-testület, hogy az „Izsák Sportjáért” díjat első ízben Ungor Pálnak adományozza.

Izsák Közéletéért díjat kapott Vargáné Pál Klára és Kullai Sarolta

Klári és Saci a Szily Kálmán könyvtár. Nem-nem, nem nyelvboltlás az iménti mondat, hiszen ők ketten teljesen azonosak a könyvtárral, annak színvonalas tevékenységével. Munkájuk nyomán minden hónapban sorra kerül egy-egy olyan program, amellyel megérintenek minden korosztályt. A karonülőktől, az iskolásokon át az idősekig bezárólag.

Izsák Közéletéért díjat kapott Vargáné Pál Klára és Kullai Sarolta

Mindamellett, hogy ezekkel a változatos programokkal pozitív kötödést alakítanak ki a könyvekhez, kultúrához, természethez, az egészséges életmódhoz, szociálisan is érzékenyebbekké teszik a résztvevőket. Könyvtári foglakozásaik, könyvklubos programjaik, író-olvasó találkozóik mind-mind ezen célokat szolgálják.

Jótékonysági rendezvények, programok elkötelezett, aktív szervezői, támogatói. Jól működő kapcsolatokat ápolnak más helyi intézményekkel, civil szervezetekkel. Barátságos, segítőkész személyiségük, az olvasók iránt megnyilvánuló empátiájuk további vonzerőt jelent a könyvtárba látogatók számára.

Magam is személyes tapasztalatom, hogy bármiben fordulok hozzájuk, már előre biztos lehetek abban, hogy nem teszem ezt hiába. Nemcsak én, hanem bárki más is így számíthat rájuk, ezért teljesen indokolt, hogy a képviselő-testület őket tünteti ki első ízben az „Izsák Közéletéért” díjjal.

Izsák Gazdaságáért címet kapott Ungor Erik

Ungor Erik családjával Izsák városának legtöbb embert foglalkoztató és a legnagyobb árbevételt elérő vállalkozását álmodta- és valósította meg – az Agárdy-pincészet megvásárlásával és üzemeltetésével. Egyetlen 100%-ban magyar tulajdonú pezsgőpincészet volt az övék, Erik operatív irányításával. Pezsgőikkel – élen a Szent István pezsgőkkel –, nemcsak hazai, hanem világsikereket is elértek, hiszen mások mellett a pezsgő őshazájában rendezett pezsgőversenyekről is arany- és ezüst érmekkel tértek haza, sőt pezsgőik bekerültek a világ tíz legjobb pezsgői közé is.

Boraik, pezsgőik, mellett nagy nevet szereztek az Adrenalin energiaitalukkal is. Ám nemcsak a pezsgő, a bor és az üdítőital műfajában működtek sikeresen. Erik irányításával a Biczó csárda is sikersztorijuk lett. Komoly rendezvények elegáns színhelye ma is a vendéglátóhely, amely olyan keresett esküvői helyszínként is közismert, amelyből csak kevés van a környéken.

Jól működő vállalkozásaikkal a legnagyobb helyi-adó befizetői is ők voltak városunknak, mely befizetéseikkel hatékonyan járultak hozzá a helyi fejlesztésekhez. Erik és családja jelentős támogatója a helyi sportegyesületnek is. Valamint jótékony célokra is jelentős összegeket fordítanak. Támogatottjaik között az óvoda, az iskola és számos rászoruló család szerepel.

Összességében elmondható, hogy Ungor Erik a helyi gazdaság egyik legjelentősebb tényezője lett családjával. A képviselő-testület ezért méltán ítélte oda számára elsőként az „Izsák gazdaságáért” kitüntetést!

Ungor Erik nem tudott részt venni a díjátadó ünnepségen.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (81 db kép)
MEGOSZTÁS