“Rendhagyó” történelem óra a Kiskőrösi Evangélikus Középiskolában

Rendhagyó történelem óra keretében mesélt az 1956. októberében átéltekről a (jelenlegi nevén) Kiskőrösi Evangélikus Középiskola két egykori pedagógusa, dr Rátkay Sándor és Fuchs József. Idén, október 27-én a 60.évforduló alkalmából néhány akkori diák is tiszteletét tette a beszélgetésen, hogy saját történeteikkel egészítsék ki a Kiskőrösön történteket. Megjelent Faragó Imre, az ’56-os Szövetség területi elnöke is.

-Hirdetés-

A közös emlékezést Fodor Tamás történelem tanár vezette. A vendégek bemutatkozását követően kérdéseivel segítette a múltidézést , melyre válaszképpen hosszabb-rövidebb emlékezések sorát kapta a hallgatóság.

Szó esett a “fogdmegekről” , a hírszolgáltatás akadályoztatásáról, a bebörtönzésekről és a  börtönből kiszabadított rabokról, a szovjet katonák sírjainak felborogatásáról és az azzal járó pénzbüntetésről, illetve a forradalom utáni idők szigorairól is.

Az iskolát illetően fontosnak tartották hangsúlyozni, hogy érdemben és tudásban gazdag, fiatal és jól felkészült, becsületes keresztény tanárok tanították a diákokat. Egy akkori diák azt mondta: “Lógtunk sokat, de mindig bementünk az iskolába.”

A diákok közül többen is visszaemlékeztek arra a szigorra, hogy mindig azt kellett csinálni, amit mondtak. Ha úgy volt, akkor akár kint a hideg esős időben is. Sodródtak az eseményekkel. Viszont mindig tudták, hogy mit lehet mondani és mikor kell hallgatni. Emiatt viszont óriási gátlás alakult ki bennük, amely még a későbbiekben is hatással volt rájuk egyéni és kollektív szinten is.

Hangsúlyozták, hogy a diákok tűzbe mentek volna a tanáraikért, annyira nagy volt az összhang közöttük.

1956. október 27-re azért szerveztek felvonulást a városban, hogy kifejezzék együttérzésüket a fővárosi eseményekkel.

A végén Rátkay tanár úr a kiskőrösi ’56 jelentőségéről azt mondta, hogy ez egy ifjúsági forradalom volt, és Kiskőrösön is a fiatalok jelentették a tömeget. Ők gyújtották meg a gyertyákat, amely Kiskőrösön elindította a mozgalmat.

A beszélgetés végét emlékavatással zárták.

Az ’56-os beszélgetés résztvevői a következők voltak:

Tanárok: Fuchs József, dr. Rátkay Sándor

Diákok: Moravcsik Ferencné, Winter István és Istvánné, Krucsó Mihályné, Gacs Tibor, Laknerné Velinsky Rózsa
Dr. Horváth József a Járási  Nemzeti Bizottság elnökének lánya, Bellérné Horváth Cecília (neki a bátyja volt gimnazista, de ő betegsége miatt nem tudott eljönni, Cecília kislányként élte át az eseményeket)

Valamint Faragó Imre, a területi 56-os Szövetség elnöke.

MEGOSZTÁS