„ Deutsche waren wir in Ungarn, hier liebten wir unser Ungarland.”
„ Németek voltunk Magyarországon, itt szerettük Magyarországunkat.”

-Hirdetés-

Császártöltésen 2018. január21-én délután a Ligetben került megrendezésre a Császártöltési Németek Kitelepítési Emlékművének avatása.

1945. december 22-én a magyar minisztertanács rendeletet alkotott arról, hogy a 300-400 ezer fős magyarországi németségnek el kell hagynia Magyarországot, vagyonuk pedig a magyar államra száll. 1946. január 19-én indult el az első szerelvény Budaörsről Németországba, ennek emlékére nyilvánította az Országgyűlés  2012. december 10-én ezt a napot a Magyarországi Németek Elhurcolásának Emléknapjává.Január 19-én emlékezünk így azokra a németekre, azokra a magyarokra, akik ezen a földön éltek, dolgoztak, szerettek, haltak, elűzettek, de szívükben mindig  magyarok maradtak.

Császártöltésen az Emlékmű avatás ünnepségén beszédet mondott és koszorút helyeztek el tiszteletük jelképeként: Bányai Gábor országgyűlési képviselő, Mancz József a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának  Kulturális Bizottságának Elnöke és Takácsné Stalter Judit Császártöltés polgármestere és Petz Erzsébet a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

 

Ezt követően Főtisztelendő Nagyidai Zsolt plébános megáldotta az emlékművet.

 Az ünnepségen közreműködött Fuchs Kórus és dalaival meghitté tette a megemlékezést.

A program a Könyvtárban folytatódott.  Császártöltés története 1945-1990 között.
A sorozat harmadik részét a szerzők Dr. Knipl István és Bolvári Csaba mutatták be.

A.S.E. 

MEGOSZTÁS