A lelki egészség a családban előadássorozat következő alkalmának témája az anyák és gyermekek kapcsolata. Török Zsuzsa klinikai szakpszichológus előadása május 15-én volt a kiskőrösi Egészségfejlesztési irodában.

-Hirdetés-

A babával együtt egy anya is születik, a várandósság idejében ráhangolódunk, elképzeléseink vannak a gyermekről, az anyaságról, majd egyik napról a másikra anyává válunk. Az anya határozza meg legjobban gyermeke életét. „A tökéletességre való törekvés rendszerint megakadályozza, hogy elnézőek tudjunk lenni mások fogyatékossága iránt, beleértve saját gyermekeink fogyatékosságait is, márpedig jó emberi kapcsolatokat nem lehet e nélkül a megértés nélkül kialakítani.” (Bruno Bettelheim) A csecsemők vagy megtanulnak bízni abban, hogy mások gondoskodnak alapvető szükségleteikről, vagy bizalmatlanok lesznek. Ilyenkor alakulnak ki a kötődési minták mind a gyermek, mind az anya részéről. Az anyai kötődés kialakításakor vegyük figyelembe a gyermek igényeit, mert a minta átörökítődik. Óvodáskorban a gyerekek megtanulnak kezdeményezni, teljesítményüknek örülni és hasznossá válni. Ha nem engedik, hogy saját kezdeményezéseiket kövessék, függetlenségi kísérleteik miatt bűntudatot éreznek. Majd szó volt a kisiskolás és serdülőkorban lévő gyermekek szükségleteiről. Az elfogadásra, az odafordulásra és a bizalomra kellene nagy hangsúlyt fektetni. Az életre nevelés az iskola és a szülők közös feladata. A gyermek tanulja meg, hogy ő feltétel nélkül szerethető – hangsúlyozta Török Zsuzsa.

Te is követtél el hibákat a gyermeknevelésben, vannak problémáid a családban? Akkor kövesd az Egészségfejlesztési iroda előadásait!

B.M.

MEGOSZTÁS