A természetvédelmi szervezetek a szakmai munka mellett fontos szerepet szentelnek az ismeretterjesztő és utánpótlásképző feladatoknak is. Fontosnak tartják, hogy minél korábban kezdjék el a fiatalok szemléletformálását a természet értékeinek megismerése és azok megóvása érdekében. Továbbá, azok a fiatalok, akik nagyobb érdeklődést tanúsítanak a természet iránt, lehetőséget kapjanak annak alaposabb megismerésére és a szakmai munkába való bekapcsolódásra.

-Hirdetés-

A Kolon-tavi Madárvártán, a Kiskunsági Nemzeti Park (KNP), a Kiskunsági Madárvédelmi Egyesület és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bács-Kiskun megyei helyi csoportja támogatásával, immár hatodik éve zajlik a július 10-én kezdődő Nagyátfogáshoz kapcsolódó utánpótlás tábor programja. Természetesen ezt megelőzően a Baja Ifjúsági Természetvédelmi Egyesület szervezésében, Kalocsa Béla vezetésével már vagy harminc éve folytak terepfoglakozások, és csak az utóbbi hat évben jöttek Izsákra, összekapcsolva a madarászok számára ezzel a kiemelt feladattal. A szakemberek körében, a Német Ákos vezette Kolon-tavi Madárvárta elismert helyszíne a madárvédelmi munkának.

Maga a tábor életében kiemelt szempont, hogy a gyerekek számára legyen színes és érdekes. Vegyék észre, hogy milyen értékek vannak a nemzeti park területén, maga a környezet, az állat és növényvilág. Természetesen itt a madár van középpontban: közreműködhetnek a gólyák „visszavadításában”, a szalakóta és füles kuvik odúk munkálataiban, a kékvércse „uhuzásos” befogásában, vagy egyéb madár megfigyelésben. Az utánpótlás tábor lakói csak a Nagyátfogás kezdetén mennek be a nagy hálósorra, hogy addig se zavarják meg a madarak életét. Előtte, külön felállított hálón gyakorolják be a szükséges fogásokat.

A rendszerint szombattól péntekig tartó tábor az idén 2018. július 7-én kezdődött, melyen mozgó létszámmal, 25-30-an vettek részt. Volt, aki csak néhány napra jött, és voltak, akik maradtak segíteni a Nagyátfogásban is. A táborlakók zöme középiskolás és egyetemista fiatal, de voltak szüleikkel érkező gyerekek is. Sajnos a Vajdaságból az idén nem tudtak rész venni a táborban.

A július 10-25. közötti Nagyátfogás tapasztalatairól, az eredmények kiértékelését követően számolunk be.

 Kalocsa Béla ornitológus (Baja), a Bács-Kiskun Megyei Príma Díj – 2015, Magyar oktatás és köznevelés díjazottja. Nemzetközileg elismert ornitológus, 1974 óta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tagja, a Bács-Kiskun megyei helyi csoport elnöke. Nevéhez fűződik többek között a fekete gólya védelmi munkacsoport vezetése, a parti fecskék megóvása, a rétisas fészkelő helyeinek megmentése. Több terület természetvédetté minősítése is az ő érdeme. Sokat tett a Riha-tó és a dávodi Földvári-tó és a Hajós-Császártöltési tőzeges mocsár magasfalának védelméért. Bajai természetvédelmi önkéntesként több mint negyven éve formálja nemzedékek szemléletét, tudományos fejlődését. Minden hétvégén terepfoglalkozást tart, amin jelenlegi és volt madarász-szakkörösök vesznek részt. A gondjaira bízott gyermekek a természet és a tudomány iránt elkötelezett felnőttekként kerülnek ki a keze alól. Sok diákot indított el a tudomány útján, akikből mára nemzetközi sikereket elért kutatók, természetvédők, biológusok lettek.

  -fg-

MEGOSZTÁS