Az új tanév kezdetével- a nyaralás, a kötetlenebb napok után-újra szorosabb időbeosztás jellemzi a tanköteles gyermekek életét, hiszen újra iskolapadba ülnek, ismét pontos időrend, órarend szerint alakulnak hétköznapjaik, így adva keretet mindennapjaiknak.

-Hirdetés-

Amikor a kisiskolásokat kérdezzük arról, hogy várják-e már az iskolát, legtöbbször igennel válaszolnak, mert várják a találkozást, barátaikkal, osztálytársaikkal és persze kíváncsiak arra is, hogy mit fognak majd tanulni.

A kaskantyúi iskola a 2007/2008-as tanévig önálló intézményként működött 8 évfolyammal. Az alacsony gyereklétszám miatt azonban a készségtárgyak összevonásával folyt tovább az oktatás, később teljes összevonásra került sor, majd idővel a felső tagozat is megszűnt, azóta az iskola a KT Bem József Általános Iskola tagintézményeként működik. A pedagógusok és a diákok is kezdetben nehezen barátkoztak meg az oktatásnak ezen formájával, de az évek folyamán tapasztalták előnyét is.

A 2018/2019-es tanévet mindössze 22 kisgyermek kezdte meg a kaskantyúi kisiskolában. Az első tanítási napon, 2018. szeptember 3-án, reggel tagintézmény vezetőjük, Agárdi-Nagy Györgyné köszöntötte a jelenlévőket, majd ismertette az új tanév rendjét. A tanévnyitó ünnepségen: Molnár Erika, Ötvös Balázs, Ujházi Erika és Priger Lili köszöntötték az új tanévet és az új kispajtásokat: Oroszi Noémit, Kriskó Sanyikát, Kiss Viktort, Garas Balázst és Fenyős Lacikát. Természetesen az óvó nénik és a kis elsősök is köszöntötték a szülőket és az új iskolás pajtásokat verseikkel, énekeikkel.

Az 1-2. és a 3-4. osztályok összevonásával két osztálytanítóval, egy napközis nevelővel, gyógypedagógussal, angol nyelvtanárral oktatják a gyermekeket. Rendszeresek a tanórán kívüli foglalkozások, mint a kézműves foglalkozás, tánc, kulturális – és fejlesztő foglalkozások.

Az 1-2. osztály tanítója: Agárdi-Nagy Györgyné, Zsuzsi néni, a 3-4. osztály tanító nénije pedig Kutyifa Ferencné, Icu tanító néni lesz ebben a tanévben. Munkájukat Csepregi Brigitta Terézia nővér segíti majd, aki a hitoktatás és a napközis feladatok ellátása mellett technika és kézműves foglalkozásokat is tart majd a gyerekeknek. Hermanné Németh Andrea a gyógypedagógiai feladatokat, Vlocskó Dávid az angol nyelv oktatását, Pásztorné Molnár Judit tanár néni pedig az orvos által javasolt tanulóknak tart majd gyógytestnevelés órát. Újdonság, hogy az iskolának már saját iskolarendőre is van: Haskó Tamás személyében, aki Kuti Erika rendőr századossal rendszeresen ellátogat az iskolába. Technikai dolgozóik száma az elmúlt évben nagyon lecsökkent, mindössze egy fő: Priger Imréné, Judit az, aki az iskola tantermeinek, folyosóinak tisztaságáért felel.

Az intézmény egy korábbi informatikai beruházásnak köszönhetően jól felszerelt, hisz egy 12 gépes informatika labor mellett minden tanteremben van egy gép, mely internet eléréssel is rendelkezik, emellett TV, számítógép, DVD lejátszó, Hi-Fi, projektor is rendelkezésünkre áll.

Ebben a tanévben is elektronikus naplót fognak vezetni, a papír alapú ellenőrzőfüzetekkel párhuzamosan. Az 1. évfolyamban szövegesen, 2. osztályban az első félévben szövegesen utána érdemjeggyel, 3-4. osztályban szintén érdemjeggyel történik az osztályozás.

Tanulóik sikeresen szerepelnek évről évre, nemcsak a helyi, hanem a Bács-Kiskun Megyei Kisiskolák Közművelődési Egyesülete által szervezett tanulmányi versenyeken is: Kisnyelvész helyesíró versenyen, valamint vers- és mesemondó versenyeken, Kölyökolvasó versenyen. A gyermekek mindemellett aktív részesei is a közösségi életnek is, hiszen gyakran lépnek fel a helyi szüreti napon, farsangi bálokon, idősek napján, gyereknapon, pedagógus napon vagy éppen anyák napján.

Egy-egy rendezvény alkalmával az ilyen kis közösségekben jövünk rá arra, hogy a legfontosabb emberi értékek, mint például a szeretet az egészség és a bizalom nem megvásárolhatók, hisz nem a pénz, a vagyon, a nyugdíj jelenti a jövőjét egy társadalomnak, hanem a gyerekek, akik szeretetben, egészségben jó példákat látva cseperedhetnek fel.

A helyiek nagy–nagy vágya, hogy legalább az alsó tagozat oktatása helyben működhessen, hiszen minden falunak egyik lételeme az iskola, melyért a falu apraja-nagyja összefogással mindent megtesz.

Kutyifa Icu  

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (37 db kép)
MEGOSZTÁS