Ha körbejárunk egy-egy falusi, kisvárosi főzőversenyen és benézünk az egyes állomásokra, az a közös bennük, hogy mindenfelé vidám arcokat találunk. „Kijöttünk a családdal”, „Lassan ideérnek a jóbarátok”, „Én minden évben itt vagyok” — hangzanak a kedves mondatok. És persze néhány recept. Az odakínált alkohol-termékekről most nem is szólva.

-Hirdetés-

Következzék most egy „bócsai eszencia”: mit hozott a 2018-as év e kis falu főzős rendezvényein?

Elsőként a kisbíró lépjen színre: Kovács Nándor és felesége gyakran megjelenik itt-ott. Van úgy, hogy csak szalonnát sütnek (mint a Dutra találkozó előestéjén), de alkalmasint a bográcsnak is alágyújtanak. Ottjártamkor éppen betyárleves készült. De mitől lesz ez az?

Loptuk a húst — mondja nevetve. Na jó, nem! Kell bele marhahús, gomba, sárgarépa, krumpli, mindehhez pedig kapros-tejfölös habarás. De előtte minden férfinak innia kell a korsómból! Ittam — kinek ne lenne kedve hozzá?

Nyáron a káposzta leginkább levesbe kerül: jók a savanyú, lédús ételek a nagy melegben! Most azonban nem frankfurti levesre, hanem nyári töltött káposztára futottam be a torockóiakhoz. Mármint a Bócsa-Torockó Baráti Körhöz, ahol Veiszhabné Sári és Fodorné Marcsi (több segítővel együtt) nyári töltött káposztát készített. Mint mesélték, az étel különlegessége az, hogy nem savanyított, hanem kerti káposzta van benne. A jellegzetes ízét pedig paradicsom, csombor (borsikafű) és kapor adja. Az erdélyi konyhához hozzátartozik, hogy az általunk megszokottnál kevesebb paprika kerül bele.

Egy igazi nagymama az unokákkal főz, hiszen a régi ízeket ő tudja legnagyobb szeretettel átadni. Így készült el az egyik főzős eseményen Benkő Sándorné kakaspörköltje. Unokájával, Mészáros Milénával készítette. Amúgy itt ügyködött Tomika is, de ő lelépett a fotó elől. Mint mesélte, eddig mindegyik főzőversenyen itt voltak. A mennyiség? 3 kakas, 1,5 kg taréj, 1 kg töke és fél kg zúza került a bográcsba 20 fő részére.

Bócsán csaknem minden rendezvényen divat a „központi palacsinta”. Találkozhatunk ezzel a remek étellel majálison, sporteseményen, de még erdélyi kiutazásaikon is. Fő mesterei az önkormányzati dolgozók — Frittmann János, Bozó Andrea és Gácsi-Varga Katalin… Ősszel a szatymazi tanyagondnok-vendégek, Simon Lajos és Ildikó is besegítettek a nagy munkába. Több száz adag sült ki a kezük alatt.

A központi ellátmány része Bócsán, hogy a pörköltek mellett könnyedebb fogások is készülnek. Főleg azok részére szól ez, akiket kímélő étrendre utalt az orvos. Erről gondoskodik Rózsa Zoltán, akit éppen a csirkés zöldséges ragu kavargatása közben kaptam lencsevégre.

Ha valakinek van vidéki jókomája, bizony néha meghívja egy főzésre. Így kerültek Bócsára a vajdasági ízek. Hogy mi a története? Tóth Kornél Péterrévéről érkezett Pagács Róbert meghívására. Vajdasági marhapörkölt került ki a kezük alól, aminek az a különlegessége, hogy háromfajta borssal, a szokásosnál több hagymával és szegedi fűszerpaprikával ízesítik.

Végül következzék egy közelebbi barátság! A birkapörköltet a nászurak készítették egy parkerdei alkalommal. A bócsai Szűcs Zoltán Soltvadkert-Selymes „polgármesterét”, Kugelman Sándort hívta át Bócsára egy kis birkapörköltre. Mivel gyermekeik révén közeli rokonságba kerültek, ez teljesen érthető és dicsérendő!

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS