2018. november 16-án méhészek látogattak el a Tabdi Óvodába. Kiss Szabolcs és Varga Illés mutatták be a méhészkedés csínját-bínját a gyerekeknek.

-Hirdetés-

A méhészek egy kis videóval készültek, ami a méhek életét mutatta be, s mindazt, hogyan is készül a méz. A gyermekeket nagyon is érdekelte ez a téma, főleg a méhkaptár, amit magukkal hoztak a szakemberek.

Hogyan is készül a méz?
A méhek legnagyobb haszna a virágok megporzása. A virágok az általuk termelt nektárral, egy édes folyadékkal csalogatják magukhoz a méheket. A méh a virágok nektárját gyűjti össze, majd azt saját szervezetében átalakítja. A felszívott nektárhoz a szájukban lévő garatmirigyből enzimeket, emésztőnedveket kever hozzá, a keveréket pedig mézgyomrukban gyűjtik. Hazaérkezés után innen töltik bele ezt a még híg folyadékot a lépek sejtjeibe. Végül teljes értékű mézzé akkor válik, amikor szárnyuk lebegtetésével, a levegő keringetésével besűrítik, és lecsökkentik a víztartalmát.

Bemutatták a munkaruhájukat is, amivel megközelíthetik a méheket, hogy ne csípjék össze őket. Majd a gyermekeknek is hoztak méhészkalapokat, amit fejükre is tehettek, belebújhattak mint egy kis méhész.

A gyerekek méhészkalapokban

Körbevitték megmutatni az úgynevezett “mézkamrát”, hogy a gyerekek eltudják képzeli miben is készül a méz. Hoztak magukkal füstölőt is, amit a való életben is használni szoktak a mézgyűjtés ideje alatt, hogy a méhek ne térjenek vissza ez idő alatt a kaptárba.

A méhkamra

A szakemberek kóstolót is hoztak magukkal, amit a legtöbb gyerek előszeretettel fogyasztott el. A lépes mézet már kevésbé de voltak olyan bátrak, akik azt is megmerték kóstolni. Szerintük olyan ez, mint egy mézes rágógumi. Miután a gyerekek kikenték magukat teljesen mézzel, a kézmosás után kicsit ügyeskedhettek is. Hogy a témától ne térjenek el, méhecskét kellet készíteniük, amit aztán kiszínezhettek, majd kivágtak azokat, és az így elkészült méhecskékkel körbe-körbe rohangálva “röpködtek” az óvodában.

Készültek a méhecskék

K.E.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (52 db kép)
MEGOSZTÁS