2018. december 7-én, több mint 250-en tisztelték meg jelenlétükkel a NAGY KECELI KÉPESKÖNYV bemutatását a Városi Múzeumban.

-Hirdetés-

A két kötetes kiadvány – amelynek egyik kötete a KECEL ANNO – Kecel helytörténetével kapcsolatos képeket, fotókat, történeteket tartalmaz Kiss Csaba kezdeményezése nyomán, a másik, KECEL ÉS IMREHEGY KATOLIKUS ÖRÖKSÉGE Imre Károly – a Bács- Kiskun Megyei Közművelődési Intézet nyugalmazott igazgatójának ötlete alapján – a KÉSZ Keceli Szervezetének megbízásából készült. Mindkét kötetet Kecel Város Önkormányzata adja ki.

A keceliek nagyon várták már a kétkötetes album megjelenését

Haszilló Ferenc Kecel Város polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Köszönetet mondott a könyv alkotóinak, Kiss Csabának és Varga Józsefnének a könyvek megírásáért, Turnai Ágnesnek a szerkesztésért, Varga Eszternek a gyönyörű fotókért, valamint a társíróknak és a közreműködőknek.

Dr. Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke méltatta a KECEL ÉS IMREHEGY KATOLIKUS ÖRÖKSÉGE című könyvet. Az örökösök figyelmébe ajánlotta. Örömét fejezte ki, hogy Kecelen ilyen mű született, és hogy ilyen sokan érdeklődnek iránta. Elmondta, hogy rohanó világunkban milyen nagy szerepe van a kézzelfogható írásnak, a könyvnek. Patachich Gábor Kecel újratelepítőjének emléke előtt tisztelegve, köszönetet mondott a könyv alkotóinak.

Dr. Suhajda János a keceli KÉSZ csoportjának vezetője a könyv létrejöttének előzményeiről, az elkészülésének három éve alatt folyó munkájáról, az anyaggyűjtésről, a munkában résztvevőkről beszélt. A céljáról, amely az értékmegőrzés, a figyelemfelhívás volt, hogy ne hagyjuk veszendőbe menni elődeink hagyatékát.

Dr. Lakatos Andor elismerően beszélt a kiadványról

Dr. Lakatos Andor a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár vezetője, a könyv egyik lektora is elismerően szólt a Kecel múltjával foglalkozó könyvről, amely párja, folytatása lehet a főleg tudományos kutatásokon alapuló, legnagyobb részben írott szöveget tartalmazó, 1984-ben Bárth János szerkesztésében megjelent KECEL TÖRTÉNETE ÉS NÉPRAJZA című könyvnek. A most megjelent könyvek háromnegyed részében képek találhatók, amelyekhez negyed részben a történetek meseszerűen, de tényekkel, adatokkal alátámasztva kapcsolódnak.

Az ünnepség folytatásában dr. Borbényi Ilona a Városi Múzeum kurátora a KECEL ANNO képeskönyvet ajánlotta a hallgatóság figyelmébe. Saját benyomásait osztotta meg a 863 fotót tartalmazó könyvvel kapcsolatban. Minden kép egy-egy emléket idéz, amelyről még külön történetet lehetne mesélni, amely része volt a keceliek életének.

Sokan kértek aláírást az első oldalra Kiss Csabától, a könyv szerzőjétől

A kötetek elszánt, céltudatos, kitartó, minden akadályt legyőző, időt, fáradságot nem sajnáló alkotójáról Kiss Csabáról szólt, aki felbecsülhetetlen értékű gyűjteményének anyagából adott közre a könyvek létrehozásához.

A könyv megjelenésével egyidőben, a témához kapcsolódó kiállítás is nyílt a Városi Múzeumban KECEL ANNO – Emlékek, relikviák Kecel elmúlt 100 évéből címmel. A kiállítás anyaga, válogatás Kiss Csaba helytörténeti gyűjteményéből.

A kiállítás megtekintése egy igazi időutazás

A kiállítást megnyitotta dr. Csapi Bence. Fontos feladatnak tartja a múltunk emlékeinek megőrzését, múlt értékeinek bemutatását, amelyre követendő példa a jelenlegi kiállítás is. Ezt az értékőrző munkát továbbra is támogatandónak tartja magánemberként is, és úgy is, mint az önkormányzat képviselőtestületének tagja.

A jelentős esemény lebonyolításából, szervezéséből derekasan kivették részüket a múzeum munkatársai és a rendezvény támogatói.
Köszönet a fotózáshoz nyújtott segítségért Steinmetz Dórának és Molnár Ádámnak.

Varga Eszter

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (40 db kép)
MEGOSZTÁS