Ma Magyarország egyik legsúlyosabb környezet-egészségügyi problémája a nem megfelelő lakossági fűtés, a nyílt téri (pl. avar, vagy kerti hulladék) égetés okozta levegőszennyezés.
A tegnap délelőtti döbrögeci tűz

Kevesen tudják, de a statisztikai elemzések szerint hazánkban évente 6-8 ezer ember halála hozható összefüggésbe a légszennyezettséggel. Számos tanulmány áll rendelkezésre a légszennyező anyagok egészségügyi hatásairól. Ezek az anyagok nemcsak a légzőrendszerre, légzőszervekre fejtenek ki káros hatást, de a szervezet egészét károsítják. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a légszennyezettséget is a rákkeltők közé sorolja. Ugyanis a kisméretű szálló por részecskék felületére rákkeltő szerves anyagok, fémek tapadnak. Jelenleg komoly hangsúlyt kap az égésből származó, szénalapú részecskék egészségkárosító, alapvetően gyulladást előidéző hatása. 
 
A lakossági tüzelőberendezésekben tilos tehát égetni többek között az alábbiakat:

  • műanyag hulladékot (pl. PET palack, ruha, műanyag zacskók, gyerekjátékok),
  • festett fát, forgácslapot (pl. bútorok, festett, lakkozott rétegelt lemez, bútorlap, építési fahulladék, festett ablakkeret, ajtó)
  • gumi hulladék (pl. gumiabroncs).
-Hirdetés-

A hulladékkal való fűtést, illetve a hulladékok (avar és kerti hulladék) nyílt téren történő égetését fő szabályként több mint 15 éve rendelet tiltja. (Ettől eltérően csak helyi, önkormányzati rendelet rendelkezhet.) Sajnálatosan még ma is sok helyen megszegik a tiltást, mely előírás ellenőrzését a hatályos jogszabályok értelmében a fent említett járási környezetvédelmi hatóság látja el, arról nem is beszélve, hogy sokan külterületen helyezik el műanyag szemeteiket.

Tegnap délelőtt Kiskőrös-Akasztó között, Döbrögecen sem volt ez másképp. Megközelítőleg 10 hektáron égett vegyes erdő aljnövényzete, gaz és szemét is. A tüzet a kiskőrösi hivatásos és önkéntes tűzoltók, valamint a kiskunhalasi hivatásos tűzoltók oltották el – tudtuk meg Podobni István önkéntes tűzoltó parancsnoktól.

10 hektáron égett az erdő aljnövényzete, gaz és szemét is

A lakossági szemét ötödrésze műanyag. Szemétégetéskor számos mérgező vegyi anyag, korom, nehézfém, szén-monoxid, nitrogén-oxidok, kén-dioxid elegye jut ki a tiszta levegőbe. Hazánk egyik legsúlyosabb környezetegészségügyi problémája mindenkit érint, mert minden településen előfordul ilyen eset, ráadásul a szennyező anyagok nagy távolságokra eljutnak. 

Forrás: Földművelésügyi Minisztérium, Környezetmegőrzési Főosztály, http://civilveroce.hu
Képek: Kiskőrös ÖTE 

Kutyifa Icu 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (8 db kép)
MEGOSZTÁS