Szedmák Tamás Kiskőrös város 7. számú választókerületében 2010 októbere óta önkormányzati képviselő, azonban már előtte is részt vett a város közéletében, mint az Ügyrendi és Összeférhetetlenségi Bizottság külsős tagja.

-Hirdetés-

Önkormányzati körzete, mely Kiskőrösön a legnagyobb területű, egészen Soltvadkert közigazgatási határáig Feketehalomig, valamint Kaskantyú irányában a Rácz útig tart. Feketehalom, Cebe, Kommaszáció, Öregszőlő, ez a négy legnagyobb külterületi rész, amely körzetéhez tartozik, 700 bejelentett választópolgárral. Kerületének belterületi része a város délkeleti részén kezdődik, a Széchenyi utca egyik oldalán az Izsáki út irányába a Jókai, Kilián, Bánffy, Kossuth Lajos utcák érintésével egészen az Izsáki útig tart, valamint a Hunyadi, Mátyás király és a Damjanich és Mészáros Lőrinc utcák egy része, szintén 700 választópolgárral.

Az eltelt közel egy évtized alatt számos fejlesztés megvalósult választókörzetében. Befejeződött a csatornarendszer kialakítása, amely a Bánffy-Drégely utcákban, valamint az Izsáki úton került kivitelezésre. Megvalósult több útszakasz újraaszfaltozása is, az Izsáki út, Munkácsy, Sárkány József, Kossuth Lajos, Bánffy utcákban, eltüntetve ezáltal a rendszerint megjelenő kátyúkat. A középcebei úton pedig teljesen megújult a vasúti átjáró, de talán mind közül a Sárkány József utcai lakótelep rekonstrukciójának megkezdése a legszembetűnőbb változás.


Mi történt az eltelt évek során a körzetedben?

2010 októbere óta vagyok képviselő, de már előtte is részt vettem a város közéletében, mint az ügyrendi és összeférhetetlenségi bizottság tagja, akkor még ez volt a neve. A bizottság elnöke akkoriban Rideg László volt, akinek irányításával és segítségével kezdtem meg az önkormányzati munkát. De ez csak a gyakorlati része volt, mert én ekkor a főiskolán már politológia szakra jártam, így ez egyfajta gyakorlati lehetőség is a főiskolai elmélet mellett. Ez egy jó lehetőség volt számomra, hiszen pont a 2010-es években indultak a nagy projektek a városban. Akkoriban elég sok minden a 7. körzetben valósult meg, mint például a Kossuth utca felújítása, kerékpársáv építése, valamint a Sárkány József és a Munkácsy Mihály utcák teljes felújítása és kiszélesítése, szennyvízberuházás.

Mi történt az elmúlt választási ciklusban?

Az 5 év során a legnagyobb beruházás, ami meg is valósult az a Sárkány József utcai lakótelep rekonstrukciója. Ez egy 40-45 évvel ezelőtt épült panelházas rész, mely a nagy lakásigény kielégítésére szolgált az akkori iparosítás kapcsán. Akkoriban sok lakás épült, azonban ezeket az épületeket szerkezetkészen adták át, nem pedig készen. Tehát a lakosok feladata volt befejezni mindazt. Értelemszerűen az udvart sem kövezték ki, nem volt se térkő, se csapadékvíz elvezető, se garázsok, se parkolók. Még az előző választásoknál elkészült a csapadékelvezető rendszer, mivel az volt a polgármester kikötése, hogy ezzel kezdjünk a munkálatokat, mielőtt a térkövezéshez fogunk, de ez logikus is volt. Ezt lakossági illetve önkormányzati összefogással valósítottuk meg. Aztán Filus Tibivel, az Ültess Fát Mozgalom vezetőjével együttműködve pályázatot adtunk be zöldterület és közterület fejlesztés címen a Nemzeti Együttműködési Alaphoz. Később aztán ebből valósult meg a rózsaültetés és más faültetés is a városban.

A Sárkány József utcai lakótelep rekonstrukcióját három ütemben tervezzük, melyből az első már megvalósult, hiszen megtörtént a háztömbök közötti utak térkövezésének első üteme, mely pályázati, lakossági és önkormányzati forrásokból valósult meg. A lakások személygépjárművekkel most már könnyen megközelíthetőek. Közel 400 m2 olyan terület van még, amit le kell még burkolni, ennek a második ütemét az idei évben fogjuk megvalósítani.

Kizárólag lakossági összefogásnak köszönhetően a lakótömbök szigetelése és újrafestése, mely szintén nemrégiben megvalósult, de cserére kerültek a közös nyílászárók is, valamint elektromos kapuzár és csengő is felszerelésre került azokban a lakótömbökben, ahol ez még hiányzott.

Szépen megújult ez a város perifériáján lévő körzet és hát itt épül hamarosan az izsáki úti kerékpárút is, a vasúti átjárótól a Tabdi úti elágazásig, ami azt jelenti, hogy a Club Pizzéria sarkát össze kell majd kötni a vasúti átjáróval, hogy egybefüggő kerékpárút épülhessen, ami egy az egyben a lakótömbök előtt fog majd húzódni.

Ez lesz a harmadik ütem az egész társasházi megújulásban. Ezt követően pedig el kell gondolkodnunk majd egy szép zöldterület elrendezésben.

Az izsáki úti kerékpárút az a beruházás, amit nagyon várt már mindenki. 12 évvel ezelőtt, már beadott az önkormányzat egy pályázatot, amit akkor elutasítottak. Azonban a mostani pályázatunk már nyert és időközben megkötötték már a támogatási szerződést is.

Az utóbbi 20 évben gazdasági szempontból a legnagyobb jelentőségű kerékpárút fog megépülni, ami nem turizmusból és szórakozásból meg szabadidős tevékenységből lesz hasznos kizárólag, hanem az itt élő emberek munkába, illetve a gyerekek iskolába és óvodába járása miatt, hiszen rengetegen laknak a külterületen, illetve Kaskantyúról és Tabdiról is többen átjárnak Kiskőrösre dolgozni. Már évekkel korábban megfigyeltük, hogy a nyári időszakokban sokan kerékpárral és motorkerékpárral járnak az érintett útszakaszon.

Amit szeretnék még megemlíteni, az a Széles út lekövezése, ami mostanra már több száz méteres szakaszon beépült. A Madách Imre utca irányába haladunk majd a vasúti átjáróig, illetve van még egy 800 méternyi szakasz, ami költségvetésileg fennmaradhat. A jövőben a Seregélyesi utat meghosszabbítjuk egészen a Rácz útig, a kaskantyúi közigazgatási határig.

Ebben a ciklusban fejeződött be a szennyvízrendszer kiépítettsége a Bánffy, a Drégely utcákban és az Izsáki úton, valamint ezen utcák aszfaltozása is megtörtént. Eltűntek a tavasszal rendszerint megjelenő kátyúk. A Munkácsy Mihály utcában felújításra került a régi járdaszakasz, valamint annak továbbépítése is megkezdődött, melynek közel 30%-a már el is készült. Immár rendszeressé vált a zöldterület rendben tartása a Bánffy és a Kolozsvári utcákban, de a Magyar Közút is megkezdte az elvadult zöldterület irtását Öregszőlőben a kövesút melletti részeken. Az Izsáki úton továbbépült a közvilágítás egészen a Masina dűlőig. A középcebei úton pedig újra járható lett a kisvasúti átjáró, melyet murvaköves megoldással újítottunk fel néhány évvel ezelőtt.

Milyen kérdéseket, hozzászólásokat kaptál a lakosok részéről a lakossági fórumon?

Az elhangzottak után Domonyi László polgármester adott tájékoztatást a város gazdálkodásáról és a nagyberuházásokról. Szó volt arról, hogy az önkormányzati utak igen rossz állapotban vannak, de pályázati lehetőség hiányában a város csak a kátyúzásokat tudja megoldani. A polgármester felhívta a figyelmet a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló önkormányzati rendeletre, a tűzgyújtási tilalom betartásának fontosságára, valamint arra, hogy a közterület felügyelő fogja ellenőrizni a parkolási szabályok betartását és a házak, ingatlanok előtti területek rendjét. Tájékoztatás hangzott el arról, hogy a sarki házakon az önkormányzat utca névtáblákat helyez el, melyeket a lakosoknak kötelességük engedélyezni. Ekkor jelezték a lakosok, hogy a Sárkány József utcai kanyarban kihelyezett közlekedést segítő tükör a fórum előtt egy nappal eltűnt, melynek körülményeiről keveset tudunk, de az ügy felgöngyölítése már folyamatban van. Időnként a mi kerületünkben is problémát okoznak a gyorshajtások, illetve néhány konkrét külterületi út rendberakását is meg kell még oldanunk. A külterületi utak rendben tartása egy eléggé nehéz és nagy feladat, minden évben felmerülő, tartósan megoldhatatlan probléma. Több mint 100 külterületi út van a városban, melyet kátyúzással tud csak a városvezetés orvosolni pályázati lehetőség hiányában.

Kutyifa Icu
Fotók: Kincses Szilvi 

MEGOSZTÁS