Mármint nem csupán a magyar, hanem bármelyik. A hazai nemzetiségek — bár a magyar meglehetősen asszimiláló nép — kulturális seregszemléken, bemutatókon és versenyeken igyekeznek ápolni kultúrájukat, hagyományaikat. Ilyen az országos német nemzetiségi vers- és prózamondó versenysorozat is, melynek előválogatóját tartották a héten Baján.

-Hirdetés-

A szervező a Német Önkormányzatok Bács-Kiskun megyei Szövetsége volt, a verseny pedig a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjában (MNÁMK) volt.

A verseny a megyében működő 29 német nemzetiségi általános iskola részére került kiírásra, 4 irodalmi német és 3 nyelvjárás kategóriában.

A 17 intézményből érkező 70 nevező és kísérőik megtöltötték az intézmény auláját. Járásunkból Soltvadkertről (irodalmi német) és Császártöltésről (irodalmi német és nyelvjárás) vettek részt versenyzők.

Az előadásokat korosztályonként külön tanteremben értékelte az MNÁMK Gimnáziuma tanáraiból és a Bács-Kiskun Megyei Német Önkormányzat tagjaiból álló zsűri. Feladatuk a kategóriák három legjobb előadójának, valamint az országos verseny megyei résztvevőinek kiválasztása volt.

Nyelvjárásban 14 előadás hangzott el bácsalmási, császártöltési, garai, hajósi és nemesnádudvari nyelvjárásban. Ezek mind különbözőek. Például másként mondják a hét napjait, a számokat, egyes bútordarabokat és cselekvést jelentő igéket. Fontos, hogy legalább a mesék és versek által megmaradjon ez az európai szinten egyedülálló, szigetszerű német nyelvi kincs.

Amíg a zsűri meghozta a döntést, a gyerekek a „Szorgos kezek“ MNÁMK projektnek köszönhetően ügyességi játékokat próbálhattak ki.
A szakértő bírálók nevében Dörte Christensen, az MNÁMK német igazgatója értékelte az előadásokat, majd német nyelvű könyveket nyújtott át a legjobbaknak.

Bács-Kiskun megyét az Magyarországi Németek Országos Önkormányzata által május 17-én, Budapesten megrendezésre kerülő országos vers- és prózamondó versenyen 15 diák képviselheti.

Káposzta Lajos

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (15 db kép)
MEGOSZTÁS