Sör-Ász? Sör-sommelier? Sörszakértő? – lehetne sorolni (sörölni) azokat a szakmaneveket, melyekkel illethetnénk a sörkészítés és -kóstolás szakembereit. Beszélgetőtársam a kiskőrösi származású Reczer Gábor, aki magát egyszerűen gerilla sörfőzőnek nevezi. Budapesten ülünk egy „sörművházban”.
A vendéglátóhely igényes és különleges: a hosszú pult mögött pontosan 32 sörcsap húzódik. Itt ugyanis ennyi fajtát lehet kóstolni!

-Hirdetés-

Gáborról annyit, hogy a Petőfi Sándor Gimnáziumban érettségizett, aztán tanult többek között multimédia-fejlesztést és rendezvényszervezést, de volt logisztikus, fotós, és talán csak akasztott ember nem, aztán 2014-15 magasságában beletanult a sörfőzésbe is. Attól kezdve zajlik a kísérletezés. Vagy mondjam inkább úgy: folyamatos termékfejlesztés?

Káposzta Lajos riporter és Reczer Gábor sörfőző

Amit mi csinálunk, az egyfajta újhullámos sörfőzés — kezdi mesélni a fiatalember. Többen vagyunk, akik a saját – otthon 20-30 literes mennyiségben lefőzött/kikísérletezett – receptjeinket kisüzemi sörfőzdékben főzetjük meg, de lényegesen nagyobb mennyiségben és üzemi körülmények között – Gerilla sörfőzés.

-Szóval te ezt csinálod? És pontosan mit takar az elnevezés?
-Azt hívjuk gerilla sörfőzőnek (angolul: gypsy brewer), akinek nincs saját sörfőzdéje. Beviszi az alapanyagot és a receptet egy főzdébe, és ott lefőzik/leerjesztik/kiszerelik neki a kívántak, azaz a gerillák által megadott recept és az egyéb utasítások alapján a sört. Egyébként a gerilla szót csak itthon használják, mert ugye a gypsy, azaz a cigány szó, arra utal az angolban, hogy vándorfőző, mindig más főzdében főzi le sörét.

-Mikorra tehető a kezdet?
-2014 februárjában, a születésnapom környékén vettem meg az első házi sörfőző szettemet, és kezdtem el a házi sörfőzést. Otthon, a konyhában főztem az első kísérleti söreimet. Az internetről teljesen autodidakta módon tanultam, és vágtam bele ebbe az egészbe.
2015. október 7-én debütált az első söröm, ami a „Séf” névre hallgatott. Már a premieren nagy sikert aratott, 60 liter fogyott el egy óra alatt.

2016. februárban a születésnapomra főztem a ma is híres T30-at. Ötféle malátát, árpapelyhet, belga barna kandiscukrot, tejcukrot, kókuszolajba áztatott kávét és kétféle angol komlót tartalmaz.
2016 májusában a Kentucky-i Lexingtonban megrendezésre került nemzetközi sörversenyen, a Commonwealth Cup bírái a legjobbak közé választotta a T30-at. A megmérettetésen 70 sörfőzde 344 féle söre indult és a T30 ezüstérmes minősítést kapott.

2016 tavaszán jelentem meg a Voodoo-val, ami egy búzasör, majd nem sokkal ezután nyáron elkészíthettem az Anna and the Barbies zenekar hivatalos sörét a „Satu”-t.
Időközben elvállaltam egy üzemvezetői állást egy akkor induló kraft sörfőzdében, ahol nagyon sok tapasztalatot, ismertséget szereztem.

2018. januárja óta ismét szabadúszó gerilla sörfőző vagyok, mellette sörvacsorákat, sörkóstolókat tartok főleg céges rendezvényeken.
Ez egy jövő orientált szakma, de rengeteg munka vár még rám.     

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS