A Kiskőrösi Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében német nyelvi tábor volt a Vadkerti-tónál általános és középiskolás diákok részére július 1-5-ig.
A Zuglói Gyermektáborban került elhelyezésre a KEVI Petőfi Sándor Általános és Középiskolájának 30 gyermeke, akik az intézmény keretein belül német nyelvi oktatásban részesülnek.

-Hirdetés-

A táborvezető, a KEVI német nyelvi munkaközösségének vezetője Kincses Mihályné volt, akinek a munkáját Tüske Bernadett, Trepákné Kriskó Eszter, György Andrea, Harsányi Zoltánné, Dulai Csilla, Fábián Anita és Szabóné Tereánszki Nóra pedagógusok segítették a hét folyamán.
Kiskőrös Város Német Nemzetiségi Önkormányzata német nyelvi tábor szervezésére adott be pályázatot a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-hez. A pályázat pozitív elbírálását követően megkezdődött a tábor szervezése és lebonyolítása.

Az első napon a táborban résztvevő gyermekeket a pedagógusok 5 csoportra osztották és ezek a csapatok hajtották végre, valamint versengtek egymással a hét folyamán végrehajtandó feladatok során.

A hét elején, a táborba érkezés után játékos bemutatkozáson vettek részt a diákok, ebéd után a magyarországi németekről tartottak a nagyobbak diavetítős előadást. Utána strandoltak, majd a vacsorát követően pohárfestés, német társasjátékok és egyéb festés, barkácsolás volt a programban.

A gyermekek Somberekre is elutaztak, ahol interaktív tájház bemutatón vettek részt, majd idegenvezetéssel végigjárták a falu tanösvényét, miközben a diákok ehhez kapcsolódva német nyelvű feladatlapot töltöttek ki. Fáradtan érkeztek vissza a táborba, de a fáradtságot ismételten strandolással enyhítették, majd a vacsora után újra előkerültek a játékok.

A diákok csapatonként végigjárták a Vadketi-tó tanösvényét is, miközben több feladatot kellett végrehajtaniuk. A tábor vendége volt a Figura Ede vezetésével működő „német színház” és a „Brémai muzsikusok” című darabot adták elő interaktív formában.
A gyermekeket meglátogatták a Kiskőrösi Német Nemzetiségi Önkormányzat német anyanyelvű tagjai is. A táborban 12 állomás volt, ahol a csapatoknak különböző német nemzetiséggel kapcsolatos feladatokat kellett megoldaniuk.

Az utolsó előtti nap délutánján plakátkészítés volt a héten végzett feladatokról, este pedig tábortűz, szalonnasütés és német diszkó színesítette a programot. A záró napon délelőtt német hagyományőrző táncokat gyakoroltak a gyermekek, majd ebéd után a szülők előtt foglalták össze a csapatok német nyelven a plakátjukkal a kezükben a hét eseményeit.

Bemutattak német nemzetiségi ruhába öltözve táncokat is, mialatt a szülők egy projektoros kivetítő segítségével a hét eseményeit tekinthették meg egy videón. A csapatok munkáját a tanárok bírálták el és a héten elvégzett munka függvényében a diákok oklevelet, valamint emléklapot vehettek át.

A záró programot megtisztelte jelenlétével a KEVI igazgatója, Szentgyörgyiné Szlovák Mária és a Kiskőrösi Német Nemzetiségi Önkormányzat részéről Baloghné Gszelmann Mariann. Egy meglepetés torta is várta a diákokat a szervezők részéről, amelyen a táborban résztvevő gyermekek képe volt díszítésként. A program végén minden diák és pedagógus a gyermekek által készített, a Német Nemzetiség címerével ellátott poharat vihetett haza emlékül. A fiatalok sok élménnyel gazdagodva és bővülő nyelvtudással, valamint új barátokkal gazdagodva tértek haza.

Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (66 db kép)
MEGOSZTÁS