A VIRA fiatalokról szóló minisorozatának legújabb helyszíne az István Lovastanya és Vendégház, ahol Gmoser Zsuzsit látogattuk meg. Korábban írtunk testvéréről, Istvánról, aki állattartással foglalkozik. Nem meglepő módon a nagyobbik Gmoser lány is az állatok között tölti szabadidejét a lovastanyájukon.

-Hirdetés-

A kiskőrösi István Lovastanya és Vendégház nyári táboroknak ad otthont. Ettől az évtől kezdő és haladó csoport is táborozik a tanyán. Nemcsak a helyieket érdekli a tábor, bőven akadnak vidékiek is, de jelenleg még Budapestről érkező lovas lány is van a csapatban. Napközben edzéseket tartanak, ápolják a lovakat, istállót takarítanak vagy épp strandra mennek; éjjel pedig Zsuzsi apukája, Gmoser István viszi a gyerekeket éjszakai gyalogos túrára.
Meglátogattam Zsuzsit a táborban, aki családjához hasonlóan hatalmas állatbarát, mondhatni a lovastanya a második otthona, hiszen ideje nagy részét itt tölti.

VIRA: A mostani tábor melyik kategóriába tartozik a fentiek közül?

G.Zs.: Jelenleg a haladó csoport táborozik a lovastanyánkon. Ez az első alkalom, hogy nekik külön szerveztünk tábort. A haladó csapatban 14 lány van, aki közül a legtöbbjük itt alszik, mivel nemcsak kiskőrösiek jelentkeztek, hanem vannak Soltvadkertről, Kecelről, Páhiról, Kaskantyúról, Csengődről sőt még Budapestről is.

VIRA: Hogy néz ki egy napotok a táborban?

G.Zs.: A reggelit követően itt helyben leápoljuk a lovakat, utána kezdődhet az edzés. Napközben istállót takarítunk vagy strandra megyünk. Délután ismét lovagolunk, de ilyenkor már terepre megyünk ki vagy a tanya előtt szőrén üljük meg a lovat. Minden este más programot szervezek a gyerekeknek, például gyalogtúrára megyünk – amit apukám, Gmoser István vezet – vagy elsétálunk a városba fagyizni, filmezünk, tábortüzet rakunk.

VIRA: A családodban hogyan lettél pont te a táboroztató? Kik járnak hozzád táborba?

G.Zs.: Nagyon szeretek gyerekekkel foglalkozni – s persze a lovakkal is – így adta magát a táboroztatás. A táborozók életkora változó: kisiskolásoktól középiskolásokig vannak résztvevők. Elsősorban a lányok érdeklődnek a lovas sport iránt, fiúk sajnos csak elvétve vannak.

VIRA: 23 éves vagy és a legtöbb időt a lovastanyán töltöd?

G.Zs.: Igen, az idei évtől elkezdtem dolgozni az EGYMI-ben, de mellette jövök a lovastanyánkra is. Ha tábor van tavasszal-nyáron-ősszel, akkor azt vezetem. Amikor nincs tábor, akkor is itt vagyok munka után és lovagoltatok egész évben. Ezen kívül ha szállóvendégeink vannak, akkor az elszállásolást, takarítást, étkeztetést is mi oldjuk meg a szüleimmel. Unatkozni én sem szoktam.

VIRA: 5-10 év múlva is ezt szeretnéd csinálni? Vagy van más terved is?

G.Zs.: Az EGYMI-ben alkalmam nyílt autista gyerekekkel foglalkozni. Szeretném ezt tovább vinni, és képezni magam ebbe az irányba. Egy lovas terapeuta képzésen szeretnék részt venni, hogy a gyerekek képességeit és készségeit tovább tudjam fejleszteni. Vannak persze egyéb terveim is. Ami biztosan a célom, hogy állatokkal és gyerekekkel foglalkozzak.

DéKá

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (55 db kép)
MEGOSZTÁS