Csütörtökön este nyitották meg a Kiskunszt Fotóklub idei kiállítását a kiskunhalasi Közösségek Házában. Mint a teltházas rendezvény moderátora, Kovács Iván, a Halas Televízió főszerkesztője elmondta, a Kiskunszt Fotoklub jelentősége óriási a régióban. Ez a tucatnyi művész alkotja a Homokhátság fotósainak derékhadát Kiskőröstől a Szeged melletti Üllésig. Havonta találkoznak Kiskunhalason, a Randevú Presszóban. Szakmai műhelymunka folyik itt: megnézik és megtárgyalják egymás munkáit. Kiskunhalas több szempontból művészeti szakmai központja a régiónak. Innen indult el Thorma János, aki festőiskolát teremtett az erdélyi Nagybányán. A Kiskunszt Fotoklub most újra iskolát teremt: de hogyan lehetne ezt átvinni a diákok képzésébe?

Nézzünk végig a kiállítás képein — Kiskőrösi járási szemmel!

-Hirdetés-

Sasvári Ágota (Soltvadkert) erdőben készült fotója festményszerű hatásával varázsolja el a nézelődőt. A tájképek főleg a halasi Ferincz János kezét és szemét dicsérik, de van olyan is, amely mintha ceruzával lenne megrajzolva. A portrék, a tubán visszatükröződő zenekar képe, no meg a drón-varázslat megannyi látásmódot és stílust tükröz.

Bíró Róbert (Soltvadkert): Idén csak egy képpel jöttem, ami nyár végén, Kiskőrösön készült. Az egyik veterán motort szemléli egy helyi népviseletbe öltözött hölgy. Nagyon megragadott a pillanat, és amikor bemutattam a klubban, ők is kiállításra méltónak ítélték. Merthogy leginkább közösen döntjük el, mi kerüljön be a kiállítás anyagába.

Járásunkból a klub tagjaként kiállított még Békési Imre Soltvadkertről (esküvők, rendezvények), Márki Levente Kiskőrösről (természet és tájfotók), Rózsa Tibor Kiskőrösről, (szocio- és sportfotók) és Schnürlein Zsuzsanna Kaskantyúról (portré és zsánerképek)

Kölcsönnyúl visszajár!

AZ Év Természetfotósa Magyarországon a soltvadkerti Daróczi Csaba lett, aki november 5-én a Magyar Természettudományi Múzeum kupolacsarnokában vette át a jeles kitüntetést. Kovács Ivántól ezúttal plüssnyuszit kapott a verekedő nyulas képe miatt, ő pedig saját fotó-könyvét adta neki ajándékba.

Csaba Bócsa mellett talált rá arra az üregi nyúl-kolóniára, mely kiváló fotótémának ígérkezett. Miután néhány napon át figyelte a viselkedésüket, következett a lövés (azaz exponálás) ideje.

A téma annyira kecsegtető volt, hogy Csaba nem takarékoskodott az idővel: 72 alkalommal ment ki a terepre és próbálta lencsevégre kapni a homokpusztán viaskodó, ugrándozó nyuszikat. Mivel a fényviszonyok csak reggelenként engedélyeztek 1-2 órát, a fotótúra nem mindig volt eredményes. De megérte: a bócsai nyuszik bejárják a világot és ezzel együtt az internetes portálokat.

 

Káposzta Lajos

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (35 db kép)
MEGOSZTÁS