A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal.

-Hirdetés-

Tázláron is megtartották a Márton-napot november 8-án a suli udvarában Petriné Bugán Barbara igazgatónő és Zsán- Klúcsóné Patyi Zsuzsanna szervezésében.

Az esemény kezdetén Mezei Ferenc katolikus atya tartott köszöntőt, majd átadta a szót Zsuzsa néninek. Péli Viola és Bán Bíborka pedig németül és magyarul is köszöntötte a megjelenteket.

Elsősök német nyelven énekelnek

Az elsősökkel ,a negyedikesekkel, ötödikesekkel és hatodikosokkal készültünk a műsorra. Az elsősősök ebben az évben kezdték meg a német nemzetiségi oktatásban való részvételt. Ők napi szinten tanulnak német nyelvet. Már a délelőtti próbán is bebizonyították milyen ügyesek. Többnyire német nyelvű műsorszámok lesznek, illetve a köszöntő németül is és magyarul is el fog hangzani, még a néphagyományt is vicces előadásban hallhatják, akik eljöttek, valamint német dalokkal és versekkel is kedveskedünk – mesélte az esemény kapcsán Zsuzsa néni.

Tudták Önök, hogy a Márton-napi fáklyás felvonulás német nyelvterületről terjedt el (Martinsumzug), amely Szent Márton emlékét őrzi, és a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez?

Magyarországon általában német nemzetiségű települések, iskolák, óvodák és egyházközösségek szervezésében a gyerekek, kisgyerekes családok járják az utcákat maguk készített lámpásokkal és közben Márton-napi dalokat énekelnek. A megemlékezés a Márton-napi tűz meggyújtásával, illetve szeretetvendégséggel: sütemény és meleg italok fogyasztásával zárult.

-Dusy-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (23 db kép)
MEGOSZTÁS