Az önkormányzati választások alkalmával a kiskőrösi lakosok 64%-a szavazott bizalmat Szedmák Tamásnak, aki így már harmadik ciklusát kezdhette meg képviselőként. 2006 és 2010 között külső bizottsági tagként tevékenykedett az Ügyrendi és Összeférhetetlenségi Bizottságban, majd 2010 és 2014 között először szavazták meg képviselőnek a 7-es számú választókörzetbe és a Művelődési és Közoktatási Bizottság tagjának, míg 2014-ben a bizottság elnökének választották. Domonyi László polgármester felkérésére és a képviselő-testület egyhangú szavazata alapján az elkövetkezendő 5 évben alpolgármesteri feladatokat lát el Kiskőrösön. Alpolgármesterként ma már nem lehet bizottsági tag, azonban továbbra is a 7. számú választókörzet érdekeit képviseli Kiskőrösön. Szedmák Tamás nem csak a helyi közélet aktív tagja, hanem számos kulturális esemény szervezője is.

Megválasztása kapcsán jövőbeli terveiről, feladatairól beszélgettem Szedmák Tamás alpolgármesterrel.
-Hirdetés-

Hogyan élted meg az elmúlt időszakot? Számítottál az alpolgármesteri székre?

Nagyon váratlanul ért a felkérés, amikor is Domonyi László polgármester megkeresett engem, hogy új feladatokat szán nekem az eddigi megszokott teendőim mellé. Elsősorban a média és a közművelődési feladatok átszervezése az önkormányzat részéről, és a Kiskőrösön élő fiatalok szórakozási és hasznos szabadidő eltöltésének biztosítása lesz az elsődleges feladatunk, mely koncepció kitalálása és megvalósítása elsősorban rám, mint alpolgármesterre vár.  Az utóbbi néhány évben végzett civil szervezetekkel kapcsolatos, illetve a vállalkozásunkon belül végzett tevékenységeim kapcsán gondolta a polgármester úr azt, hogy ezen feladatok elvégzésére én lennék a legalkalmasabb. 10 évvel ezelőtt, amikor még a Pátria Klub nevű szórakozóhelyet üzemeltettük, elég sok sikeres kezdeményezésünk volt, amikor egy-egy eseményen akár több százan is részt vettek. Talán fontos lenne, hogy az akkor megvalósított dolgokat az újabb igényekkel kibővítve újra megteremtsük Kiskőrösön. Egyébként úgy érzem, hogy az imént felsorolt feladatok megvalósításához, talán még az elkövetkezendő 5 év sem lesz elég, de bízom benne, hogy az összes területen látható eredményt és gördülékeny működést láthatunk majd. Gyakorlatilag most már egy hónap is eltelt, mióta a képviselő-testület egyhangúlag támogatta a polgármester javaslatát, hogy alpolgármesterként folytassam a munkát a testületben. Én még akkor ott, a testületi ülés alkalmával programbeszédemben el is mondtam, hogy milyen terveim vannak, hogy mit szeretnék megvalósítani Kiskőrösön. Véleményem szerint a fiatalokkal kapcsolatban először is szükséges lenne egy nagyobb felmérést elvégeznünk, hogy kiderüljön, ők hogyan látják a mai Kiskőröst. Milyen hiányosságokat látnak, illetve véleményük szerint mi az amivel elégedettek, mi az ami jól működik Kiskőrösön. Arra is kíváncsiak vagyunk, hogy hol és hogyan képzelik el az életüket, jövőjüket, illetve, hogy mi miben tudnánk nekik segíteni.Első célcsoportunk a 16-25 éves korosztály lenne, míg a másik célcsoport a 25-40 év közötti lakosság, akik részben már családos emberek, így hatványozottan érintettek az esetleges hiányosságokban. A fiatalabbakat vélhetően kérdőíves módszerrel keressük majd meg az iskolákon keresztül, míg az idősebbeket kisebb csoportos rendezvények alkalmával szeretnénk megkérdezni észrevételeikről. A javaslatokból egy koncepció kerül majd kidolgozásra, melynek gyakorlati megvalósítására megpróbálnánk forrásokat, pályázatokat keresni, sőt helyi vállalkozókat is bevonni.

Akkor tulajdonképpen a „Fészekrakó Program” is már ennek a kezdeményezésnek egy eleme?

Tulajdonképpen igen, de ez a projekt már évekkel ezelőtt elindult. Ez egy uniós pályázat volt, aminek keretében összesen 14 önkormányzati lakás került felújításra. Ezt követően létrehoztunk egy helyi rendeletet, melynek keretében pályázatot hirdettünk meg, amiben a lakások használatára lehet pályázni 18 és 35 év közötti kiskőrösi fiataloknak, míg egy másik komponense a rezsitámogatás, havi 20 000 Ft értékben 2 éven keresztül, melyet 2019. december 9-ig lehet megpályázni. A kérelmeket a Társadalompolitikai Bizottság bírálja majd el. Én úgy tudom, hogy elég nagy az érdeklődés elsősorban a lakáshasználatra, melynek nagyon örülünk. 

Említetted a média, a közművelődés és a fiatalok szórakozási lehetőségeinek kibővítését, fejlesztését. Ezek megvalósításához rendelkeztek már kész tervekkel?

Először is, ami nagyon fontos és az egész dolog apropóját adja, hogy változás lesz a helyi közművelődésben, melynek elsődleges színtere a Petőfi Sándor Művelődési Központ, amit 20 évvel ezelőtt vállalkozási üzemeltetésbe adott ki az akkori városvezetés, mely egy közművelődési megállapodás alapján az önkormányzat és a Kunság Média Nonprofit Kft. között jött létre. Ez a cég hozta létre a Kiskőrös TV-t és a Kunság Rádiót, amelyet az elmúlt szűk 20 év során működtettek. Aztán ebben az évben jelezte felénk a megbízott cég tulajdonosa, hogy nem kívánja folytatni a Művelődési Központ üzemeltetését és a médiaportfolióját sem kívánja tovább fenntartani. Egyelőre van egy olyan irányú gondolkodás, hogy jövő évtől az önkormányzat venné át ezen egységek működtetését. Nekem jelenleg az a feladatom, hogy felvegyem a kapcsolatot ezen intézmények vezetőivel, illetve a hozzájuk kapcsolódó egyéb intézményekkel. Ennek céljából lassan már egy hónapja tárgyalunk különböző vezetőkkel, akikkel elsősorban arról beszélgetünk, hogy napi szinten hogyan működnek ezek az intézményegységek, milyen hiányosságokat tapasztalnak, stb. Egyelőre csak látni szeretnénk, hogy mindez hogyan működik, és hogy esetlegesen lehet-e mindezt hatékonyabban működtetni. Elképzeléseink szerint a 2020-as év első felére már szeretnénk egy koncepciót összerakni, aminek a legfontosabb szerepe abban rejlene, hogy 20 év után az önkormányzatnak újra egy kulturális, közművelődési koordináló szerepe is lenne, így elérhetnénk azt is, hogy ne legyenek párhuzamosságok a városban szerveződő hasonló területen megrendezett eseményeknél, illetve, hogy a tömegtájékoztatási rendszeren keresztül megoldjuk azt, hogy ne legyen olyan kritika, hogy lemaradt valaki egy-egy programról, mert nem tudott a szerveződő esemény híréről. Mindent meg fogunk tenni a jövőben annak érdekében, hogy mindenki minden szerveződő eseményről és fontos információról tudjon városunkban.

Igaz, hogy még csak egy hónap telt el megválasztásod óta, de hogyan látod… mennyivel több feladat vár rád alpolgármesterként, mint eddig?

Azt már biztosan tudom, hogy át kell alakítanom a napi időbeosztásomat, hogy rendszeresen tudjak találkozni azokkal a szereplőkkel, akik a feladataimhoz kapcsolódnak. Emellett időt kell szánnom arra is, hogy az ilyen találkozók alkalmával megbeszélt, rám váró feladatokat is el tudjam végezni. Minden találkozó alkalmával úgy válunk el, hogy a következő időpontig meghatározunk különböző feladatokat, amire mondok most gyorsan egy példát is, mely korábban már szintén publicitást kapott. 2023-ban ünnepeljük Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját, melyre vélhetően egy óriási országos kulturális rendezvénysorozat valósul meg, minimum Kárpát-medencei szintű, de vélhetően nemzetközi események is lesznek. Mivel Petőfi szülővárosa Kiskőrös, nagyon szeretnénk, hogyha városunk egy kiemelten fontos helyszín lehetne az emlékév kapcsán. Többek között ezért is elkezdtünk már dolgozni egy anyagon, amit majd letehetünk az országos kormányzati szervek asztalára is, -akik az emlékévről döntenek-, hogy lássák milyen elképzeléseink vannak. Ezzel együtt párhuzamosan már néhány fejlesztés is elkezdődött. Például már fut a Petőfi Múzeum felújításának projektje, ami a következő évben meg is valósul. Ez az iroda és a múzeum épületének energetikai felújítása és a járda rendbetétele. Emellett az emlékmúzeum kiállítása is teljesen megújul rövidesen. Ezzel párhuzamosan megújul, rekonstrukcióra kerül a városközpontban a Petőfi-vonal fa anyagának cseréje is piros színű térkőre. Mire eljön az emlékév, addigra szerintem minden bizonnyal sikerül ezeket a fejlesztéseket megvalósítanunk. Ehhez össze kell szednünk minden erőforrásunkat. Itt most nem csak az események és a fejlesztések anyagi megvalósítására gondolok, hanem a már meglévő kulturális értékeinkre, közösségeinkre is. Elképzeléseink között szerepel az is, hogy minden évben, március 15-én szeretnénk olyan kulturális programokkal előállni, amivel bekerülhetünk akár az országos sajtóba. 2020-ban a március 15-e vasárnapi napra esik, így ez lehetőséget ad egy akár kétnapos ünnepi programokkal megszervezett hétvégére is Kiskőrösön, színpadi műsorokkal, színházi előadással, koncertekkel, fáklyás felvonulással, kiállításokkal, sőt egyéb programokkal.

MEGOSZTÁS